home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hogyan tovább?
Tomek Viktor
2010.01.20.
LXV. évf. 3. szám

Tovább él a ,,halott koalíció'!?Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Szabadka városi képviselő-testülete ülését követően - pontosabban miután a VMSZ-es képviselők elhagyták a tanácstermet - újságíróknak nyilatkozva elmondta: függetlenül attól, hogy a Demokrata Párt vezette Európai Sz...

Tovább él a ,,halott koalíció'!?
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Szabadka városi képviselő-testülete ülését követően - pontosabban miután a VMSZ-es képviselők elhagyták a tanácstermet - újságíróknak nyilatkozva elmondta: függetlenül attól, hogy a Demokrata Párt vezette Európai Szabadkáért koalíció felrúgta az együttműködési szerződést, a VMSZ továbbra is érvényesnek tartja a megállapodást, s ennek értelmében nem hajlandó lemondani a Városi Tanács 5 tanácsnoki pozíciójáról. A DP Szabadkán egy lejárató kampányba kezdett, ez a kampány a VMSZ ellen irányul, ebben a vajdasági magyarság legtömegesebb pártja nem kíván partner lenni, ezért képviselőik a Városi Tanácsban - Ladóczki Gyula, Kun Szabó Éva, Lovas Ildikó, Szénási Oszkár - lemondanak, illetve Karai László visszahívását követelik.
- Azt gondolom, illetve remélem, hogy az a büntetőhadjárat, amelybe a koalíciós partnerünk belekezdett, a mai napon befejeződik. Megpróbáltak megalázni bennünket, mi ennek ellenálltunk, észokok mentén érveltünk, de mind hasztalan. A mai nap után sok mindent el tudok képzelni, még azt is, hogy minden szinten - tartományin és köztársaságin is - ellenzékbe vonul a VMSZ. A jövő a Demokrata Párt további lépéseitől függ - nyilatkozta Pásztor, majd hozzátette: - Abban van némi igazság, hogy a VMSZ némely prominens politikusai támogatták a Demokrata Párt hadjáratát.
A Városi Tanács döntésképtelen
A VMSZ soraiból egyedül Maglai Jenő, a vkt elnöke és Sveller Árpád Szabadka városi képviselő-testületének a titkára maradt pozícióban. A közvállatok igazgatóinak sorsáról a polgármester, illetve a DP dönt.
A Városi Tanácsnak eddig 8 tagja volt. A városi hatalomban működő pártok együttműködési szerződése szerint a VMSZ 5 mandátumra jogosult, az Európai Szabadkáért koalíció pedig 3-ra azzal, hogy a polgármester és az alpolgármester is az ő soraikból kerül ki. Az új határozat szerint a testületnek 6 tagja van, és tárcákat vonnak össze, mely intézkedést a DP képviselői a racionalizációval és a hatékonyabb munkafolyamattal magyarázták.
Maglai Jenő, a városi képviselő-testület elnöke kifejtette: legutóbb tavaly tárgyaltak koalíciós partnerükkel, akkor még semmi jel nem utalt arra, hogy a DP megtorló hadjáratba kezdene. A mostani felállásban (a VMSZ-es politikusok nélkül) a Városi Tanács nem működhet, csak ha Karai László átpártol a DP oldalára, ebben az esetben lesz meg a többsége a Demokrata Pártnak.
- Ami biztos: a Városi Tanács 4 VMSZ-es tagja a továbbiakban nem jelenik meg az üléseken. Mivel Karai Lászlót a mi pártunk javasolta, ezért bízom benne, hogy eleget tesz kérésünknek - fogalmazott Maglai. A vkt elnökének egyelőre nincs tudomása arról, hogy a közeljövőben a közvállalatok éléről VMSZ-es igazgatókat váltanának le.
,,A racionalizáció folytatódik''
Saša Vučinić Szabadka DP-s polgármestere a vkt-ülés után elmondta: pártja érvényesnek tekinti a Vajdasági Magyar Szövetséggel kötött koalíciós szerződést.
- A jövőbeli együttműködés kérdésében én is bizonytalan vagyok, hiszen engem is meglepett a VMSZ mostani lépése. Hamarosan, azaz 48 órán belül ülésezik a Városi Tanács, és akkor majd kiderül, hogy kik vesznek rajta részt - mondta a polgármester. A DP szerint a testület működőképes, hiszen még nem fogadták el a VMSZ-es képviselők lemondását, vagyis formailag a Városi Tanács döntésképes.
A közvállalatok működésével kapcsolatban a polgármester közölte: azok, akik munkájukat professzionálisan, a polgárok érdekeit szem előtt tartva végezték és végzik, azok továbbra is pozícióban maradhatnak. De ezután nem fogja megengedni azt, hogy a politika beleszóljon a cégek, intézmények működésébe.
Az idő sürget, hiszen hamarosan meg kell hozni a városi költségvetést, s a Városi Tanács nélkül is megszülethet a büdzsé. A Demokrata Párt azon munkálkodik, hogy a most kialakult helyzetet minél hamarabb megoldják.
- A racionalizáció tovább folytatódik, hamarosan újabb fontos döntéseket hoz majd a képviselő-testület - fogalmazott Saša Vučinić.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..