home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hogyan szüntessük meg a torokfájást?
(Összeállította: re)
2014.10.22.
LXIX. évf. 43. szám
Hogyan szüntessük meg a torokfájást?

A torokfájás sok betegség kísérőjelensége, mely nagyon meg tudja keseríteni a mindennapokat, de leginkább az éjszakákat. A kínzó égető érzés megnehezíti a nyelést, sőt még a beszédet is. Jó hír, hogy a legtöbb háztartásban megtalálhatóak azok az összetevők, amelyekkel gyorsan elmulasztható a fájdalom. Íme néhány közülük:

Hagymakúra: A torokfertőtlenítő receptek egyik leggyakoribb összetevője a fokhagyma és a vöröshagyma, melyet többféleképpen is alkalmazhatunk.

1. Két-három gerezd összepréselt fokhagymát keverjünk össze egy evőkanálnyi reszelt tormával és 1 dl vízzel. Hagyjuk fél órát állni, majd óránként gargarizáljunk.

2. Zúzzunk össze egy gerezd foghagymát, és keverjük mézbe, majd együk meg.

3. Zúzzunk össze két gerezd fokhagymát, majd keverjük össze egy citrom levével és két evőkanál olívaolajjal. Naponta háromszor vegyünk a szánkba a keverékből, tartsuk benne egy kicsit, majd nyeljük le.

Hagyma és tej: A vöröshagyma is bevethető a torokfájás ellen, hiszen baktériumölő hatóanyagokat tartalmaz. Keverjük tejbe, mely nyugtatató hatású. Ha ízletesebbé szeretnénk tenni a keveréket, fűszerezhetjük is.

Mézédes kezelés: A mézet önmagában is fogyaszthatjuk, de tehetjük teába, keverhetjük langyos tejbe, és akár néhány cseppnyi citromlével is megehetjük.

Gargarizálás:

1. Keverjünk össze egy-egy evőkanálnyi zsályát, cickafarkot és borsmentát, majd forrázzuk le 2 dl vízzel. Gargarizálás előtt hűtsük le egy kicsit a folyadékot. Félóránként öblögessük át a torkunkat.

2. Sós víz: A só elpusztítja a vírusokat, ezért nagyon hatásos. Egy pohár langyos vízben keverjünk el három-négy teáskanálnyi sót, majd gargarizáljunk.

3. 10 csepp mangókéreg-kivonatot keverjünk össze fél pohár vízzel, majd ezzel öblögessünk.

4. Tíz gramm szárított földiszeder-levelet keverjünk egy deciliter vízbe, majd forraljuk fel. Tizenöt percig hagyjuk ázni, majd szűrjük le. Naponta kétszer öblítsük át vele a torkunkat.

Gyógyteák: Főzzünk teát csalánból, csipkebogyóból, kamillából vagy levendulavirágból! A hagymatea is nagyon hatásos, mézzel és citrommal ízesítve az íze sem rossz.

Gyömbéres kezelés: Fél pohárnyi forró vízben keverjünk el egy teáskanálnyi gyömbérport, majd ízesítsük friss citromlével és mézzel. A gyömbér gyulladáscsökkentő hatása segít a torokfájás leküzdésében.

Inhalálás: Az inhaláláshoz is használhatunk különféle gyógynövényeket.

1. Készítsünk keveréket kamillából, oregánóból és kakukkfűből. Két evőkanálnyit forrázzunk le egy liter vízzel, majd „gőzöljünk” fölötte 10 percig.

2. Csepegtessünk néhány csepp zsályaillóolajat forrásban lévő vízbe, majd borítsunk a fejünkre egy törülközőt, és mélyen lélegezzük be a gőzt.

7. Szopogassunk el néhány ganodermás cukorkát, ez jelentősen csökkentheti a gyulladást.

Kendőkúra: Ha nagyon fáj, vizezzünk be egy kendőt úgy, hogy ne legyen se meleg, se hideg. Kötözzük a nyakunkra, majd egy sálat is tekerjünk köré. Harminc percig legyen rajtunk, és ha már úgy érezzük, hogy átmelegedett, vegyük le. Éjszakára is fel lehet tenni. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..