home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hogyan lesz Pacsérból fürdőtelepülés?
Bíró Tímea
2018.01.24.
LXXIII. évf. 4. szám
Hogyan lesz Pacsérból fürdőtelepülés?

Az új év új kikapcsolódási lehetőséget is nyújtott a meleg gyógyvíz kedvelőinek, a hónap elején ugyanis megnyitották a nagy sikernek örvendő pacséri termálfürdő fedett részét.

Az észak-bácskai település most már nemcsak nyáron, hanem télen is várja a fürdőzni vagy gyógyulni vágyókat.


A szerző felvételei

Szombathy Zoltán, a helyi közösség tanácselnök-helyettese lapunknak elmondta, hogy 2005-ben született meg az ötlet, hogy érdemes lenne Pacséron egy termálfürdőt működtetni. A különféle fejlesztéseken kívül egy tréning során arról is tárgyalt a falu helyi közössége, hogy mivel lehetne fellendíteni a falusi turizmust.

— Mivel Pacséron nem található ipari létesítmény, semmi sem szennyezi itt a levegőt, van egy nagyon szép völgyünk, ezért úgy gondoltuk, érdemes lenne kihasználni a falu turisztikai sajátosságait. Az egész világon egyre inkább feltörekvőben van az idegenforgalmi adottságokra való fókuszálás, az emberek a városi környezetből vissza szeretnének menni egy kicsit a nyugalomba, hogy kikapcsolódjanak. Mindenképp egy olyan létesítményt szerettünk volna létrehozni, amely idecsábítja az embereket. Az egész Pannon-térség alatt meleg víz található, ezért gondoltuk úgy, hogy elkészítünk egy projektumot, illetve pályázunk egy meleg vizes kútra. 2008-ban indultak meg a Nagyberuházási Alap projektumai, nekünk addigra már elkészült a tervünk, és amikorra kiírták a pályázatot, mi már egy kész dokumentációt tudtunk átadni. Egy 1400 méter mély kút fúrása szerepelt a tervünkben, melyet el is fogadtak, és egy nagy összeget hagytak jóvá a fürdőkomplexum kialakítására. Kiírtuk a közbeszerzést, majd nekiláttunk a kút fúrásának, mellyel 2010-re készültünk el. 1350—1400 méter mélységből, 3-4 rétegből 74 fokos termálvizet kaptunk, és mint utólag kiderült, egy olyan eret sikerült „megfognunk”, amely még a Kárpát-medencére sem jellemző. Magyarországon körülbelül 270 gyógyfürdő működik, viszont a nálunk felfedezett vízminőség kiemelkedik a magyarországi átlagból. A legfőbb sajátossága ennek víznek, hogy annyira sós, mint a tenger, tehát 22 gramm só található 1 liter vízben. A Kárpát-medence és az erdélyi sóvidék közé tehetjük ennek a víznek a jelentőségét és minőségét.

Miután végeztek a kút kifúrásával, a községi fejlesztési pénzekből és a helyi közösség pénzforrásából sikerült kialakítani a fürdő épületeit. A falu rendelkezésére nem sok eszköz állt, ám mégis egy praktikus és nagy kapacitású fürdő létrehozása volt a cél.

— Az az ötletünk támadt, hogy egy természetes mélyedést kibélelünk fóliával, és ezt megtöltjük vízzel. Így született meg a pacséri termáltó, mely immár kuriózumnak számít az egész Kárpát-medencében és Magyarországon is. Egyrészt a pénztelenség miatt kellett ezt a módszert választanunk, másrészt pedig a turisták és az idelátogatók pontosan azt szeretik ebben a fürdőben, hogy nem klasszikus, kibetonozott medence, hanem egy „természetet utánzó” tófürdőnk van, mely körülbelül 2000 négyzetméter felületű, a mélysége pedig 1,5 méter.

2014-ben nyílt meg a pacséri fürdő, melynek nagy sikere és rengeteg látogatója volt, a falu vezetősége azonban felismerte azt a gondot, hogy a fürdőt mindössze három hónapig tudja üzemeltetni.

— A víz 60 fokos ugyan, viszont a völgy, a párolgás és az őszi szelek alaposan csökkentik a hőmérsékletét. A 27 fokos vízben huzamosabb ideig nem lehet tartózkodni. Ekkor jutottunk arra a döntésre, hogy megépítjük a fürdő fedett részét. Az önkormányzat és a helyi közösség ennek a projektumnak a sikeressége érdekében minden egyéb beruházást szüneteltetett, és létrehoztuk a 300 négyzetméter összterületű épületet, melyben két 70 cm mélységű medence kapott helyet. Klasszikus ülőmedencékről van szó, melyekben 33-34 fokos víz gondoskodik a vendégek gyógyulásáról és kikapcsolódásáról. Az ülőfürdő felülete 200 négyzetméter. A január és a február a beüzemelés, illetve a tapasztalatszerzés időszaka. Nagy figyelmet szentelünk annak, hogy minden vendéget megkérdezzünk, hogyan érezte itt magát, milyen gondokat észlelt, esetleg min változtatna. Számunkra nagyon fontos a véleményük.

A tervek szerint a fürdő fedett része nyáron is üzemelni fog, hiszen az üzemeltetők azt szeretnék, ha a vendégek rossz idő esetén is üdülhetnének.

— Azzal kívánjuk stabilizálni a fürdő helyzetét, hogy nyáron is nyitva tartjuk a fedett részt, mert így az emberek esőben vagy a hűvösebb napokon be tudnak ide húzódni. Aki pedig úszni szeretne, az kimehet a tóhoz. Már most is volt rá példa, hogy valaki kiszaladt a tizen-egynéhány fokos vízbe úszni egyet, majd visszajött a fedett rész medencéibe. Ez szokás kérdése, hiszen például a finnek szaunázás után beleugranak a hideg vízbe. Pacsér valójában fürdőtelepüléssé vált, hiszen a fürdő az év tizenkét hónapjában tudja fogadni a vendégeket. Úgy gondoljuk, hogy a következő öt-tíz évben ez nagy változást fog hozni a falunak. Ezt egyébként már az elmúlt néhány hónapban is éreztük, hiszen nemcsak hazai, hanem külföldi befektetők is vettek itt magánházat. A falu már a Bookingon is fent van, hiszen az idelátogató vendégeknek köszönhetően egyre több szállásra lesz szükség.

A további célok között a fürdőkomplexum bővítése is szerepel, ez viszont majd csak az európai csatlakozás során valósulhat meg.

— Ez nem élmény-, hanem egy szerényebb gyógyfürdő, mely a közeljövőben egy sószobát is magában foglal majd. A párás, sós levegő nagyon hatékony a légúti megbetegedésekkel szemben, jó hatással van a dohányzó emberekre, az asztmásokra vagy azokra, akik megfázással küzdenek. Szeretnénk majd szaunát is beüzemeltetni, továbbá egy kézműveskiállítás megszervezése is szerepel a terveink között. Így az idelátogató turisták a helyi, azaz a Pacsérhoz fűződő termékekből is tudnak vásárolni. Célunk, hogy az észak-bácskai kézművestermékek bemutatójából hagyományt teremtsünk.


Sorsolás: 2018. január 29-én

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..