home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Hogyan függönyözzünk?
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2018.06.21.
LXXIII. évf. 24. szám
Hogyan függönyözzünk?

A textilek öltöztetik a lakásunkat, és közülük is a függöny a legjelentősebb.

Egy rosszul felhelyezett vagy kiválasztott anyagtól a legstílusosabban berendezett szoba is stílustalannak fog hatni. Éppen ezért egy-egy jól megválasztott darab otthonunk legmeghatározóbb eleme lehet.

Harmóniát varázsol a lakásunkba, éppen ezért érdemes megtervezni a szín- és mintavilágot, hogy nyugalmat árasszon. Feladata még, hogy megakadályozza a kívülről való belátást, esetleg télen benntartsa a meleget, nyáron tompítsa a beáradó fényt, illetve nem utolsósorban, hogy díszítse az ablakot, ezáltal a helyiségünket.

A jó összhatás érdekében lényeges szempont a redők bősége, a szövet mintája, színe, valamint a felfüggesztési lehetőségek ismerete is. Egy otthon befüggönyözése manapság nem olcsó mulatság, és persze az is igaz, hogy nem néhány hónapra választunk, hanem akár sok-sok évre is.

A karnis magassága

A leggyakoribb hiba, hogy rossz magasságban van a függönytartónk. Előfordul, hogy rövid darabot vásároltunk, és a karnist ehhez igazítva alacsonyra tesszük, illetve fordított baklövés is megeshet, amikor is közvetlenül a mennyezet alá helyezzük.

Függönyhossz

Szintén gyakori hiba, ha a választott anyag túl rövid. Érdemes úgy számolni a vásárolt textil hosszúságával, hogy az 2 cm-rel a padló felett lebegjen — ekkor a mintája is szépen látszik.

A másik az úgynevezett érintő megoldás, amikor a textil alja megérinti a padlónkat. Ez a legnehezebb választás, mert hajszálpontos mérést igényel, ami az anyag hosszát illeti, és tökéletesen hozzá kell igazítanunk a karikák, görgők, kampók méretét is.

A harmadik variáció a buggyantó megoldás lehet — ekkor a függönyünk buggyanva ér földet. A hatása igazán romantikus, nőies. Ezt minél vastagabb és súlyosabb anyaggal is növelhetjük.

A függönytartó szélessége

Ügyeljünk rá, hogy a karnisunk hossza végigérje az ablakunkat, sőt, túl is érjen rajta. Ha túl rövidet választunk, akkor a textil megakadályozza a fény útját, és az ablaknyílásunk mérete is kisebbnek fog hatni. Az ablaknyílásnál minimum 20 cm-rel legyen szélesebb a tartónk, ebben az esetben, ha elhúzzuk a függönyt, az egész ablak nagysága látható lesz.

A függöny szélessége

Gyakori hibának számít, hogy túl kevés anyagot vásárolunk, ezért a függönyünk szinte ráfeszül az ablakunkra. Ennek a kellemetlenségnek az elkerülésére az ablakunk szélességének legalább a két, de inkább a két és félszeresét számoljuk anyagvásárlásnál, így lesz ugyanis szépen redőzött a függöny, valamint a sötétítő dekorfüggöny is. Az egyenletes redőket behúzószalaggal tudjuk elérni.

Fényáteresztő anyagok

A fényáteresztő anyagok esetében figyelembe kell vennünk a szoba stílusát, méretét, a falszínt és a többi dekorációs elemet, bútorzatot is. Az üzletekben mindenféle textúrájú, hímzett, nyomott mintás anyagokat találunk. A legnépszerűbbek a csipke és a batiszt — ezek könnyen tisztíthatóak, illetve vasalást sem igényelnek.

Sötétítők

A fényáteresztő függönyöket a sötétítőkkel tudjuk kiegészíteni. Kívánatos a falszínt, a tapéta és az egyéb lakástextilek színvilágát, a berendezés stílusát, nem utolsósorban pedig a szoba méreteit, belmagasságát is figyelembe véve döntenünk. A sötétítő anyagok lehetnek szatén, selyembrokát, velúr és egyéb hasonlóan vastagabb anyagok, melyeknek jó esésük van. A legfontosabb pedig, hogy antik stílusú bútorhoz ne vásároljunk például modern mintázatú függönyt.

Mintázat

Ha helyiségünk kis méretű, óvakodjunk a nagy mintázatú kelméktől, inkább apró mintás függönyt válasszunk. Ha kevés fény jut be a szobába, akkor arra is oda kell figyelnünk, hogy a színek halványak legyenek, hiszen az erős színek kisebbítik a teret.

Lapfüggöny

Ezt a függönyfajtát szinte minden tartóra fel tudjuk akasztani. Modern, minimál stílusú berendezésekhez ajánlott. Mellette szól, hogy kevés anyag szükséges hozzá — kiváltképp erkélyajtókhoz praktikus megoldás.

Ne feledjük, hogy egy-egy rossz méretű ablaknyílás is ellensúlyozható a függöny nagyságával, szabásával. Ha a kilátásunk szép, akkor az ablakra helyezett dekoráció lehet visszafogottabb, hogy a kinti tájra irányulhasson a figyelem. Igyekezzünk nagy körültekintéssel kiválasztani a számunkra legbarátságosabb, legtetszetősebb textileket, hogy harmóniát hozzanak otthonunkba.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..