home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hobbivállalkozás lehetne a kisállatkert
JUHÁSZ Andrea
2013.09.18.
LXVIII. évf. 38. szám
Hobbivállalkozás lehetne a kisállatkert

A padéi Sövényházi László takaros tanyáján — melyen a szürkemarha- és a fejőstehén-állományon kívül a birkatenyésztés a család fő jövedelemforrása — a népes kisállatkert egyelőre csak dísze a környéknek.

Az eredményes mezőgazdasági termelés alappillére az állattenyésztés — hangzik el gyakran szakmai találkozókon, ismeretterjesztő előadásokon. A kis- és közepes farmok az állattenyésztés mellett egyéb lehetőségek után kutatnak, ápolják például a falusi, a vadász- és a halászturizmust, és egyéb idegenforgalmi lehetőségeket is kihasználnak. A padéi Sövényházi László takaros tanyáján — melyen a szürkemarha- és a fejőstehén-állományon kívül a birkatenyésztés a család fő jövedelemforrása — a népes kisállatkert egyelőre csak dísze a környéknek.
— Gyermekkori álmom vált valóra, amikor a Betlehem-puszta szélén megvásároltuk ezt a tanyát. Mindig kedveltem a különféle állatokat, köztük a madarakat, és az állományomat fokozatosan bővítve alakult ki ez a kisállatkert. A hagyományosabb szárnyasokon kívül van itt afrikai, nílusi, hawaii, indiai lúd, ausztrál tyúklúd, fekete hattyú, sőt emu és strucc is, és vannak négylábúak: lámák, dámszarvasok, őzek és pónilovak.

* Díszmadarai a világ különféle részeiről származnak. Hogyan viselik el a mi éghajlatunkat?
— Alkalmazkodtak hozzá, elviselik a hideg telet, sőt költenek is. Kivételek a struccok, az emuk és az afrikai, illetve brazíliai díszmadarak, számukra télen megfelelő körülményeket kell teremteni.

* Lehet-e ez a hobbi kiegészítő jövedelemforrása a tanyasi gazdálkodásnak?
— Az állatkertet kizárólag hobbiból tartom. Nem gondolok rá vállalkozásként. Azért alakítottam ki, mert szeretem az állatokat. Bevételem nincs belőle, és támogatásban sem részesülök, pedig a kiadásaim tetemesek. A kisállatkertem kapuja mindenki előtt nyitva áll, bármikor. Volt már rá példa, hogy a környékbeli települések óvodásai és kisiskolásai a tanyán töltöttek egy-egy napot, sőt magyarországi kisdiákokat is fogadtam. Körülnéztek, lovagoltak, sétakocsikáztak, és megismertek jó néhány, vidékünkre nem jellemző állatot. Az pedig külön élmény volt számukra, hogy frissen fejt tejet szürcsölhettek!

* A falusi, illetve tanyasi turizmus fellendülőben van. László gazda összeköthetné-e ezzel a gazdálkodását?
— Az állatok karámja sok helyet elfoglal, és a tanya épületeinek az elhelyezkedése, berendezése, kapacitása sem alkalmas többnapos táborozások, aktív pihenés megszervezésére. Ha azonban sikeres lesz a helyi közösséggel folytatott tárgyalásunk, és hosszabb távra bérelhetek egy nagyobb parcellát, több állatot is tarthatnék, s nyithatnék a turizmus, az idegenforgalom irányában is.

* Hogyan fér meg egymás mellett a póniló, a láma, a csavart szarvú racka juh és a sok díszmadár?
— Minden állatnak külön karámot, ketrecet építettem, és a díszmadaraim, hattyúim is el vannak különítve — mindennek és mindenkinek megvan a maga helye, mozgásterülete a tanyán.

* Előszeretettel említi az őshonos állatokat: a szürkemarhát, a cigája juhot, a mangalicasertést, a shetlandi pónit, a nóniuszt, az osztrák haflingert. Ez azt jelenti, hogy vannak kedvencei is?
— Minden állat kedves a számomra, ám ha mégis mondanom kellene egy kedvencet, akkor talán a pónit említeném, de éppúgy szeretek gyönyörködni a díszmadarakban vagy a lámák pajkosságában is. Állatkertemet folyamatosan bővítem, legújabb lakói a muflonok lesznek. Leginkább azonban annak örülök, hogy akiknek nincs alkalmuk eljutni a nagyvárosok állatkertjébe, azok itt megtapasztalhatják az állatvilág sokszínűségét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..