home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hobbiból biztos megélhetés
Gyurkovics Virág
2015.11.29.
LXX. évf. 47. szám
Hobbiból biztos megélhetés

Avagy: műszaki érdeklődésűek előnyben — Dukai Zoltán a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán (VTŠ), majd az újvidéki műszaki egyetemen folytatta mérnöki tanulmányait. Ötödik éve, hogy egy német motorokat gyártó cég szabadkai kirendeltségének fejlesztőrészlegében dolgozik, a kisbajmoki ipari parkban.

Azon túl, hogy Zoltán a szülőföldjén, a szakmájában helyezkedett el, munkáját megbecsülik, és a fizetése is versenyképes. Egyszerű elmélete van rá, minek köszönheti szakmai sikerét, és azért osztja meg az olvasókkal, hogy mások is kövessék példáját.

* A közelmúltban lapunkban megjelent egy interjú, melyben a VTŠ egyik tanára azt mondta, a mérnökszakma a jövő szakmája. Gyakorló mérnökként mi a véleményed erről a megállapításról?

— A mérnökszakma nemcsak a jövő, hanem a jelen szakmája is. Sajnos most sem találunk elegendő jól képzett mérnököt. Véleményem szerint a mérnökszakma alul van becsülve nálunk. Az emberek nincsenek tisztában vele, mennyire biztos megélhetést tud nyújtani, hiszen akit érdekel, időt, energiát fektet bele, és beszél egy idegen nyelven, általa nemcsak nálunk, hanem bárhol el tud helyezkedni.

* A cégetekben dolgozó mérnökök hol végezték a tanulmányaikat?

— A tizenháromból tizenketten a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán, illetve Újvidéken, a műszaki egyetemen végeztünk, és ketten voltunk, akik Újvidéken folytattuk a tanulmányainkat, de az alapokat a VTŠ-n kaptuk meg. A főiskola alapképzése elegendő tudást nyújt ahhoz, hogy az ember el tudjon indulni, de ez önmagában nem elég. Fontos a motiváció, ehhez pedig alapfeltétel az érdeklődés.

* Van-e együttműködés a cégetek és az oktatási intézmények között a mérnökképzés fejlesztése érdekében?

— A Szabadkai Műszaki Szakfőiskolával és az Újvidéki Egyetemmel is vannak közös projektumaink, melyeket pénzzel és más eszközökkel is támogatunk. Eddig is fogadtunk diákokat szakmai gyakorlatra, és szeretnénk, ha még többen jelentkeznének — mi is jobban tudnánk válogatni közülük. Most lehetőségünk van gyakornoki pozíciót kínálni valakinek 6—12 hónapos időtartamra, vagyis kinevelhetünk a szárnyaink alatt egy teljesen kezdő mérnököt, aki aztán maradhat nálunk, vagy akár dönthet úgy is, hogy más cégeknél próbál szerencsét.

* Mivel te magad is a főiskolai képzésben vettél részt, látsz-e hiányosságokat az oktatásban?

— Hiányosságok mindig is voltak és lesznek, de úgy látom, a legnagyobb gond mégis a jövőkép hiánya a fiatalok körében. Nincs elképzelésük róla, mit szeretnének csinálni, nincs motivációjuk. Nem igazán tudatosult az emberekben, hogy a szocializmusnak vége, és már nem olyan a világ, hogy befejeznek egy iskolát, és lesz egy akármilyen munkahelyük, hanem jövőt, karriert kellene építeni. Lehet, hogy az első egy-két évet egy alig fizetett helyen kell eltölteni, és mellette sokat tanulni, de ez a befektetett munka később meghozza a gyümölcsét. Az interneten ma aprópénzért — vagy akár ingyen is — rengeteg tananyag érhető el. Akit érdekel valami, az mindig találhat magának olvasnivalót. A mi időnkben, tizenöt évvel ezelőtt az internet nem volt még ennyire elterjedve, nem tudtunk ilyen könnyen hozzájutni az információforráshoz. Ma viszont, aki tud angolul, az nagyon könnyen tud érvényesülni és fejlődni. Sajnos az is nagy gond, hogy sokan nem beszélnek angolul, nem veszik észre, hogy egy értelmiségi nem tud létezni idegennyelv-ismeret nélkül. Magyarországon a felsőfokú diplomát nyelvvizsgához kötik — ez nem véletlen, nálunk is ezt kellene tenni. A nyelvtanulást ezekben a gyárakban is nagyon pozitívan értékelik.

* Milyen a működési mechanizmusa egy ilyen külföldi székhelyű üzemnek, mint amilyenben itt Szabadkán is dolgoztok?

— A német anyacég kirendeltségeként működünk, de teljesen integrálva vagyunk a csapatba. A marketingesek felmérik a piaci igényeket, illetve hogy ez milyen erőforrásokat kíván a cégtől. Amikor beérkezik egy új fejlesztés iránti igény, akkor a központban mérlegelik, mely részlegeket érdemes mozgósítani. Ez flexibilis, annak függvényében, hol van szabad kapacitás. A csapatunk a fejlesztéseken dolgozik. A gyártósor tőlünk teljesen függetlenül működik, ott körülbelül tízszer többen dolgoznak. A gyártásban a felsőfokú végzettség természetesen nem követelmény, akinek van, az általában a minőség-ellenőrzés területén dolgozik. Ez fontos, mert a német termék árban nem, csakis minőségben tud versenyezni a kínaival, vagyis minden egyes árucikknek tökéletesnek és ellenőrzöttnek kell lennie.

* Sokak fejében él az a sztereotípia, hogy külföldön jobban tudnak érvényesülni a felsőfokú végzettségükkel. Te miért maradtál itthon?

— Úgy éreztem, itt is meg tudjuk valósítani azt, amit szeretnénk, és időközben úgy alakult a helyzet, hogy szinte csak mi maradtunk már itthon, akik jelenleg is a cégben dolgozunk. Nem biztos, hogy valaki attól lesz boldogabb, ha egy kicsit több pénzt kereshet, mert külföldön a megélhetése is több pénzt emészt fel. Valóban versenyképes bért fizetünk. A németországi keresettel természetesen nem tudunk versenyezni, de egy budapestivel igen. Ez a gondolkodás egyébként régi berögződés, hasonló lehet, mint amikor annak idején a vendégmunkások kimentek Németországba. Érdekes, ott tökéletesen tudtak dolgozni, itthon viszont még azt lehetett hallani tőlük, hogy nem tudnak olyan keveset fizetni, mint amilyen keveset tudok dolgozni. Ez a mondás csak itt, a Balkánon él, de ha valaki kimegy külföldre, azonnal elfelejti, és szépen alkalmazkodik az ottani munkamorálhoz. Holott ezért igazán nem szükséges külföldre menni. Egyébként sem nevezném önmegvalósításnak azt, hogy valaki a felsőfokú végzettsége után kimegy külföldre pincérnek vagy raktárosnak. Viszont ha az embernek műszaki végzettsége és szakmai tapasztalata van, illetve beszél egy idegen nyelvet, akkor bárhol el tud helyezkedni.

* Lehet-e változtatni a mérnökszakma megítélésén, és hogyan?

— Azt látom, hogy a műszaki főiskolán most egy fiatal tanárgeneráció nagyon intenzíven próbál kampányolni a műszaki pálya mellett. Ez jó. Amikor én elkezdtem a főiskolai tanulmányaimat, akkor is sokan átmentek Magyarországra, de azok közül, akik itt maradtak, és elvégezték az iskolát, szinte mindenki tudott érvényesülni. Sokkal több volt az érdeklődő, 60 jelentkezőből 10-en diplomáztak. Az idén alig 6 mérnök iratkozott be a szakra, ami akár az oktatás minőségét is veszélyeztetheti. Tudatosítani kellene az emberekben, hogy előbb-utóbb kénytelenek lesznek a saját munkájukból megélni. Amikor szétnézünk, és annyira bizonytalannak látjuk a helyzetet, akkor egy olyan szakma, amellyel szinte biztos lehet a megélhetésünk, nagy előny lehet. Ezért fontos, hogy a munkánkat tudással alapozzuk meg.

* Mivel bátorítanád a friss diplomásokat arra, hogy szerencsét próbáljanak, akár nálatok is?

— Mindenki gyorsan szeretne nagy sikereket elérni, de ez nem ilyen egyszerű. Nem biztos, hogy egy friss diplomás mindjárt megkaphat egy jól fizető állást, viszont ha veszi a fáradságot, hogy akár minimálbérért is ledolgozzon egy-két évet, már lesz szakmai tapasztalata, melyre hivatkozva sokkal jobb állásra is pályázhat. A villamosszakmában nagy előny, hogy az ember aprópénzért tud magának bütykölni valamit, akár egy távirányítós kapunyitót vagy egy tapsra működő villanykapcsolót. Az interneten fél perc alatt megtalálja hozzá a kapcsolási rajzokat, össze tudja rakni, és tud belőle tanulni. Többen is a hobbiprojektumaikkal pályáztak nálunk. Szomszédoknál, ismerősöknél oldottak meg elektronikai gondokat, és ezt el tudták magyarázni. Nagyon sok mérnököt vettünk fel a főiskola után, akinek semmilyen előtudása nem volt, de a cég rászánt fél évet, hogy az illető fel tudjon zárkózni, megtanulja az eljárásokat, munkamódszereket, melyeket követni kell. Ezzel a cég is befektet abba az emberbe, és cserébe elvárja, hogy az megpróbáljon fejlődni. A motiváció a legfontosabb szempont, melyet a munkaadó figyelembe vesz, az interjú során pedig kiderül, kinek őszinte az érdeklődése a szakma iránt.

A mérnökszakmában való boldogulás iránt érdeklődők a tanáraiknál tudakozódhatnak a munkalehetőségekről.


Kattints az alábbi képre, és tekintsd meg a szerző adatlapját is:
Gyurkovics Virág

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..