home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Hivatalosan is elnök
Talpai Lóránt
2017.01.14.
LXXII. évf. 2. szám
Hivatalosan is elnök

Hitelesítették Trump győzelmét — Újra tombol a madárinfluenza — Kína és India is űrhatalommá válik — Politikai pályára készül a Facebook alapítója? — Rendkívül népszerű a Mein Kampf kritikai kiadása

Hitelesítették Trump győzelmét

Az amerikai törvényhozás 2017. január 6-án hitelesítette az elektorok szavazatait, amelyek lehetővé tették a republikánus párti Donald Trump győzelmét az elnökválasztáson. A törvényhozás két házának együttes ülésén Joe Biden alelnök jelentette be, hogy a 2016. évi elnökválasztáson Donald Trump az elektori kollégium 304 szavazatát szerezte meg, demokrata párti riválisa, Hillary Clinton pedig 227 elektori voksot kapott. Az elnökké választáshoz 270 szavazatra volt szükség.
Bizonyos hírek szerint néhány demokrata párti törvényhozó arra készül, hogy megtámadja Trump győzelmét. A Politico című lap úgy értesült, hogy a texasi Sheila Jackson Lee demokrata párti képviselő kifogást nyújt be a saját állama által leadott elektori voksok ügyében. Hasonlóan járhat el a coloradói Ed Perlmutter, a virginiai Bobby Scott, a michigani John Conyers és a marylandi Jamie Raskin is. Ez utóbbiak is valamennyien demokrata párti képviselők. A beadványok megtárgyalásához egy szenátor támogatása is szükséges. A képviselőház és a szenátus demokrata párti vezetői azonban azt közölték, hogy tudomásuk szerint egyetlen szenátor sem áll a kezdeményezés mögé.

Újra tombol a madárinfluenza

Sorban érkeznek a jelentések Európa számos országából a madárinfluenza felbukkanásáról. A H5N8-as vírustörzs jelenlétét nemrégiben kimutatták Szlovákiában, Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Lengyelországban, Magyarországon, Franciaországban és Horvátországban is. Csehországban az erősen ragályos kór megfertőzött több hattyút az ország déli részén, és két kisebb baromfitelepet is sújt a megbetegedés. Bulgáriában betiltották a madarak vadászatát, miután újabb két fertőzési gócot azonosítottak az ország déli felén. Magyarországon a Békés megyei madárinfluenza november eleji kitörése óta további három megye harmincegy településén mutatták ki baromfitartó telepeken a megbetegedést.

Kína és India is űrhatalommá válik

Az űrhatalmak illusztris klubja egyre bővül. Kína és India, a két ázsiai óriás az űrkutatásban is rohamtempóban tör előre, és nemcsak tisztán tudományos, technológiai szempontból akar sikereket, hanem katonailag is ki szeretne tűnni. Miközben az Egyesült Államok és Oroszország visszafogja űrkutatási programját, a földgolyó két legnépesebb országa viharos sebességgel dolgozza le hátrányát. „Úgy vélem, Kína jelenleg már csak tíz évvel van lemaradva az Egyesült Államok mögött. Már most is az élvonalhoz tartozik, és ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor egyeduralkodóvá válhat a világűrben” — mondta Morris Jones ausztrál űrkutatási szakember. Szerinte India is hatalmas haladást ért el, de még jóval Kína mögött jár. Az indiai műholdak technikailag ugyan hasonlatosak a kínaiakhoz, de a rakétatechnológia még nem olyan fejlett, mint a kínai, és ugyanez a helyzet az ember űrbe juttatásával is.

Politikai pályára készül a Facebook alapítója?

Mark Zuckerberg legutóbbi Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy minden évben célokat tűz ki maga elé. 2016-ban a többi közt több száz mérföldet futott, elolvasott két tucat könyvet, és megtanulta a mandarin nyelvet. Erre az esztendőre is vannak tervei: végig akarja látogatni az összes amerikai államot, hogy emberekkel találkozzon. Már mintegy húsz államban járt, vagyis az év végéig még körülbelül harmincat kell beutaznia.

Zuckerberg a posztjában azt is elmondta, hogy feleségével, Priscilla Channel utazna szerte az országban, Facebook-irodákat látogatnának, tanárokkal és tudósokkal találkoznának, valamint kisvárosokban és egyetemeken időznének. Bizonyos elemzők szerint ez a lépés azt jelzi, hogy Zuckerbergnek politikai ambíciói vannak. December elején egy, a tavasszal beadott csoportos per lezáratlan bírósági beadványából kiderült, Zuckerberg és két vezetőségi tag már megvitatta, hogyan folytathat a vezérigazgató úgy politikai karriert, hogy közben továbbra is a Facebookot irányítja.

Rendkívül népszerű a Mein Kampf kritikai kiadása

Minden várakozást felülmúlt az egy éve kritikai jegyzetekkel kiadott Mein Kampf iránti érdeklődés. A Hitler által írt, de immár tudományos magyarázatokkal kiegészített náci politikai manifesztum 85 000 példányban kelt el a müncheni Kortárs Történelmi Intézet adatai szerint. Január végén már a kötet hatodik kiadása jelenik meg.

A kiegészítéseket író szakértők sem számítottak ekkora sikerre. „Ezek az eladási adatok számunkra is lehengerlőek” — fogalmazott Andreas Wirsching, a Kortárs Történelmi Intézet igazgatója. Az intézet munkatársai hetven olyan rendezvényt tartottak Amszterdamtól Moszkván és Torontón át Zürichig, amely a könyvvel foglalkozik. A projektum vezetője, Christian Hartmann és munkatársai novemberben a Gesellschaft braucht Wissenschaft nevű, 50 000 euróval járó díjat is átvehették munkájukért.


A nyitóképen Donald Trump (MTI)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..