home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hittel és jó szándékkal
Tóth Lívia
2013.06.19.
LXVIII. évf. 25. szám
Hittel és jó szándékkal

Kétszáz évvel ezelőtt, 1813. június 13-án szentelték fel a csókai Szentháromság-templomot. Erre a jeles dátumra a helybeliek és vendégeik ünnepi szentmisével emlékeztek, amelyet msgr. dr. Német László nagybecskereki megyés püspök mutatott be ft. Hajdú Sándor csókai plébános úrral és a paptestvéreivel.

A csókai Szentháromság-templom jubileumát ünnepelték

Az eseményen jelen volt Kovács Gábor, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Pék Zoltán szerbiai parlamenti képviselő, Kern Imre, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese, Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács művelődési tanácsosa.

A csókai Szentháromság-templom — amelyet a legszebb barokk templomnak tartanak a bánáti püspökség területén — a település szélén lévő dombon, külcsínében megújulva fogadja a látogatókat. Az érkező elsőként ezt a halványzöld színű méltóságteljes épületet látja meg, amely óvó szeretettel őrködik a kisváros bejáratánál. Renoválása a tetőszerkezet felújításával kezdődött 2003-ban, és 2011-ben a külső vakolással, festéssel fejeződött be. A munkálatok létrejöttéért sokat tett az azóta már elhunyt Both István főesperes úr és Mellár József általános helynök úr, akkori csókai plébános. A templom belülről is alapos felújításra szorulna — ez szerepel is a távlati tervekben —, a jubileumra azonban elkészült a létesítmény előtt a járda és parkoló.

A püspök atya ünnepi prédikációját arra a vezérgondolatra építette, hogy az ember hit nélkül nem tud élni, hiszen a hit az a hajtóerő, amely segít nekünk a kitűzött céljaink elérésében. Egyben örömét fejezte ki, hogy a bicentenáriumot a hit évében ünnepli Csóka közösség.

A csókaiak őseinek is hatalmas hite lehetett, amikor a törökdúlás után megtelepedtek ezen a puszta, mocsaras vidéken, és elhatározták, templomot emelnek az Úr dicsőségére. Az építkezés 1804 és 1809 között folyt, majd az elkészült művet 1813-ban Kőszegi László csanádi püspök szentelte fel. A templom történetéhez hozzátartozik a két kegyúr, pontosabban a Marczibányi és a Léderer család jó szándékú támogatása és bőkezűsége.
Szépek a templomok, de a szívünk mélyén először a Jóistennek adjunk hálát, aztán jön mindaz, ami látható — hangsúlyozta msgr. dr. Német László nagybecskereki megyés püspök, majd köszönetet mondott mindazoknak a hazai és külföldi jótevőknek, akik valamilyen formában hozzájárultak a templom külső javításához.

Az ünnepi szentmise után a jelenlévők a felvidéki, galántai Arcok énekegyüttes lélekmelengető koncertjén vehettek részt. Takács Angéla, Erdélyi Zoltán, Erdélyi Csaba, valamint Sárközi Imre vendégszereplését a csókai művelődési és oktatási központ tette lehetővé.

Az 1998-ban alakult Arcok csoport műsorait főként a magyar történelem jeles eseményeihez igazítja. Összeállításukkal mindig a magyar kultúra és az anyanyelv fontosságát igyekeznek hangsúlyozni. Kitartóan járják a magyar tannyelvű általános és középiskolákat, falunapi ünnepségeket, emlékesteket, és több külföldi rendezvényen is szerepeltek már. Egyházi könnyűzenével 2007 óta foglalkoznak.  
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..