home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2015.08.31.
LXX. évf. 34. szám

Amikor a központban úgy vélik, hogy a helyzet tarthatatlan, bizony a legfelsőbb vezetőség tagjai is kénytelenek kimenni a terepre, segíteni a helyi közösség nyugdíjas tagjainak a gondjuk megoldásában. Ezt tette a minap Dragica Lučev elnök, Berkes Béla alelnök és Grgo Bačlija jogász, egyúttal jegyzőkönyvvezető, s a nyár legforróbb napján részt vett Csantavér helyi bizottsága ülésén.

Forró napon forró témáról

Amikor a központban úgy vélik, hogy a helyzet tarthatatlan, bizony a legfelsőbb vezetőség tagjai is kénytelenek kimenni a terepre, segíteni a helyi közösség nyugdíjas tagjainak a gondjuk megoldásában. Ezt tette a minap Dragica Lučev elnök, Berkes Béla alelnök és Grgo Bačlija jogász, egyúttal jegyzőkönyvvezető, s a nyár legforróbb napján részt vett Csantavér helyi bizottsága ülésén.

Miért vették a fáradságot, hogy minden gondot, nehézséget félretéve meglátogassák a szervezetet? Mindenekelőtt azért, mert olyan testületről van szó, amelyikről mindeddig csak az elismerés, a dicséret hangján illett beszélni. Szabó József több évtizedes vezetése ugyanis úgy működött, hogy abban nehéz volt hibát találni. Liliom Dezső, az új elnök viszont úgy gondolja, hogy a tagságot bizonyos tekintetben kordában kell tartani. Úgy vélte/véli, hogy nem minden nyugdíjascsoport tarthat az otthonban kedve szerint társas összejövetelt, főleg, ha nem jelenti be annak időtartamát, s a használt eszközöket, melyek a szervezet tulajdonai, nem szállítja vissza úgy, ahogy azokat átvette.

Másfelől a tagság úgy véli, mivel tisztességesen fizeti a tagdíjat, joga van bármikor bármilyen baráti összejövetelt rendezni, ha azt előre bejelenti. Másrészt a tagság egy része megvásárolta a szükséges eszközöket (tányérokat, tálakat, evőeszközöket stb.), s a lehető legtisztábban adta le őket meg a konyhából kölcsönvetteket. Ha a szórakozó csoport zenét kívánt, azt maga rendelte meg, és kifizette a hangászok bérét.

A kérdés tehát az, hogy a nyugdíjasotthon mindenkié-e, aki rendes tag, vagy az elnök rendelkezik fölötte. Mivel a vita folyamán lecsillapodtak a kedélyek, takarodót fújtak azok a tagok is, akik Liliom elnök azonnali leváltását követelték. Ezt bizonyítja a szavazás eredménye, mely szerint a jelen lévő 38 tagból 10 leváltaná az elnököt, 4 mellette áll, 24 pedig tartózkodott a szavazástól.

Az elfogadott megoldás a következő: az ősz folyamán, a lehető leghamarabb megtartják az egyesület rendkívüli közgyűlését, melyen megválasztják a vezetőség minden szervét. A meghívókat a városi vezetőség küldi szét, és küldöttséggel képviselteti magát.

Dolgozni csak a gyerekek és a nyugdíjasok akarnak

Az ifjúsági szövetkezetek eredetileg azért alakultak, hogy a nyári szünetben munkához, mellékeshez juttassák az egyetemistákat, legalábbis azokat, akik úgy gondolták, nem árt, ha zsebükben a „rendes” jövedelmük (szülői-rokoni apanázs, ösztöndíj stb.) mellett még néhány dinár meghúzódik.

Nem néztünk utána, hogy eme pénztárak mekkora forgalmat bonyolítottak le az elmúlt nyarak folyamán, az idén azonban néhány suttyó gyerek biztatására ezt megtettük. A fiatalok nem részesültek rossz fogadtatásban, de a kiszolgálásuk elmaradt: közölték velük, hogy még egy-két évet kell várniuk, hogy a szövetkezet útján munkához juthassanak.

Szomorú távozásuk alkalmából azonban az irodisták ránk is felfigyeltek, és miután felbecsülték korunkat, megjegyezték:

— Önök kaphatnak munkát, mert a 60 évet betöltő emberek, tehát a nyugdíjasok számára azonnal fel tudjuk kínálni ezt a lehetőséget. Egyébként az utóbbi időben az idősebb ifjak alig látogatnak meg bennünket, viszont a gyerekek és a nyugdíjasok annál inkább.

RÖVIDEN

MEGÉRDEMLIK A DICSÉRETET rovatunkban ezúttal Muzslya nyugdíjasai szerepelnek, mivel a tavasz és a nyárelő folyamán rendbe hozták, lakhatóvá tették a falu központjának egyik épületét, és ennek örömére azonnal meg is tartották alakuló közgyűlésüket. Megválasztották az alosztályok vezetőit is, akik azonnal hozzáláttak a foglalkozásukban érdekelt tagok beszervezéséhez. Mivel eddig egy nyár sem múlhatott el idős emberek nyaralásának megszervezése nélkül, az új vezetőség azonnal kijelentette, hogy ez az idén sem marad el.

CSITULTAK A SZAKSZERVEZET TILTAKOZÁSAI, miután a kormány bejelentette, az ősszel megemeli a nyugdíjat. Eddig ugyanis már-már közhely volt, hogy a kormány elvesztette a realitásérzékét. És ez továbbra is érvényes, mivel ha az IMF hozzájárul ehhez a lépéshez, akkor sem kapjuk meg a levont összeget.

A NYUGDÍJCSÖKKENTÉS IDEJÉN sok szó esett a nemzeti nyugdíjról. Efféle ellátmányban egyébként azok az emberek részesülnek, akik az állam szempontjából hasznos, világraszóló eredményeket értek el. A kérdés az volt, hogy ezeket a nyugdíjakat is rövidítsék-e meg, vagy sem. A művelődési minisztérium a minap akciót indított a nemzeti nyugdíj megtartásáért, mivel úgy véli, hogy a jeles művészek csak így juthatnak igazi anyagi elismeréshez.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..