home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2015.08.03.
LXX. évf. 30. szám
Hírek a nyugdíjasok otthonából

Nyár van, de a fűtésről már gondoskodunk — Lehetőség a család összetartására — Csak szeptemberre van még egy-két hely — Már megint — de ellenkező irányba — Az új fülemüle

Nyár van, de a fűtésről már gondoskodunk

Itt a nyári uborkaszezon, és ilyenkor valaki mindig szabadságon van a nyugdíjasok otthonában is. Akik azonban itthon tartózkodnak, igyekeznek hasznos munkát végezni. Így például megkötötték a szerződéseket azokkal a vállalatokkal, amelyek téli tüzelővel látják el a tagságot. Teszik ezt úgy, hogy a fűtőanyagok egy része vagy egésze mihamarabb a megrendelők vagy a részletekben előre fizetők kamrájába kerüljön.

E tekintetben a helyzet a következő: tűzifából 130 köbmétert, lignitből 900, szárított szénből 850, kőszénből 110 tonnát rendeltek. A szárított szenet és a tűzifát már leszállították, a lignitet pedig augusztus folyamán fogják — a bánya ígérete szerint.

Lehetőség a család összetartására

A belgrádi VIP+35 Egyszerűbb, mint ahogy látszik címmel a nyugdíjasok szabadkai otthonában is szervezett komputertanfolyamot, mely során húsz idős ember tanulta meg ennek a „csodagépnek” a kezelését. Többen is megállapították, hogy ezáltal a világ bármely helyén élő-dolgozó családtagjaikkal „beszélgethetnek”.

Minthogy ez a tanfolyam egyúttal próba- és tapasztalatszerző rendezvény volt, nemcsak a vállalat vezetői voltak kíváncsiak az eredményre, hanem dr. Nenad Ivanišević is, a munkaügyi és a szociálpolitikai minisztérium államtitkára. Ő is szervezne hasonló tanfolyamokat olyanok részére, akik pillanatnyilag munkanélküliek, s a számítógép használatának ismerete hozzásegítheti őket valamilyen állás megszerzéséhez.

Csak szeptemberre van még egy-két hely

Sohasem volt még akkora érdeklődés a nyugdíjasok Soko Banja-i üdülője iránt, mint az idén. Nem csoda, hiszen a nyári forróság még azokat az időseket is megviseli, akiknek nincs valamilyen betegségük. Nap mint nap érdeklődnek a szabad helyek után személyesen vagy telefonon a helyi szervezetekben és a központi otthonban, de csak egyetlen választ kaphatnak: már csak szeptemberre maradt néhány hely, és ha nem foglalják le, akkor a késő nyári, kora őszi üdülésről valószínűleg le kell mondaniuk...

Hadd tegyünk ehhez hozzá néhány biztató szót is: Soko Banján a szeptember, sőt az október első fele is kellemes időt ígér. A hely egyébként már több száz éve közismert légfürdő, tehát a tél közepén is érdemes meglátogatni. Ez a nagyszerű fürdőnk azonban október végén sajnos bezárja kapuit.

Már megint — de ellenkező irányba

Amikor még csak tervezték a nyugdíjcsökkentést, az állami vezetők ellentmondó kijelentéseket tettek, ami sokunkat bosszantott. Az egyik politikus azt mondta, lesz csökkentés, a másik pedig azt, hogy nem.

Most viszont fordított helyzet állt elő. Pénzügyminiszterünk már több alkalommal is bejelentette, hogy augusztusban megkezdődnek a tárgyalások a nyugdíjemeléséről, sőt azt is, hogy kárpótolják társadalmunk idős tagjait azzal, hogy visszaadják azt a pénzt, amelyet elvettek tőlük.

Igaz, van egy kis akadály: ha az IMF nemtetszését fejezi ki, akkor bizony nem sokat ér a nyugdíjasokat annyira szerető kormány igyekezete.

Akkor hát mi lesz? Megkezdődhet a licitálás, de ezúttal ellenkező irányba...

Az új fülemüle

Valószínűleg mindnyájan emlékezünk jeles költőnk gúnyos versére, A fülemilére, de ha nem, akkor íme a rövid összefoglalója: két magyar nemes, aki egymás szomszédja volt, összeveszett a fülemüle énekén. Merthogy a kedves madár egy diófán énekelt, de egy olyan ágán, amely áthajolt a szomszéd udvarába. Kié volt tehát a fütty?

A szabadkai Virág Ibolyát a bíróság föltételes börtönre és nyugdíja negyedének elvételére ítélte, mert levágatta a szomszéd diófájának 18 olyan ágát, amely áthajlott az ő udvarába, és árnyékba borította udvarának azt a részét, amelyen egy-két évvel ezelőtt még napozhatott.

Mert a fa a szomszédé, de az árnyék Virág Ibolyáé volt...

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..