home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2015.03.04.
LXX. évf. 9. szám
Hírek a nyugdíjasok otthonából

Észak-Bácska és Bánát városi, illetve községi nyugdíjas-egyesületeiben nemcsak az okoz gondot, és ad sok munkát, hogy a tavasz első hónapja, azaz március végéig meg kell tartani minden évi értekezletet, és ahol lejárt a négyéves mandátum, új vezetőséget is kell választani, hanem az is, hogy megvalósítsanak mindent, amit az idei évi programból lehet.

Előrelépés az idei programok megvalósításában

Észak-Bácska és Bánát városi, illetve községi nyugdíjas-egyesületeiben nemcsak az okoz gondot, és ad sok munkát, hogy a tavasz első hónapja, azaz március végéig meg kell tartani minden évi értekezletet, és ahol lejárt a négyéves mandátum, új vezetőséget is kell választani, hanem az is, hogy megvalósítsanak mindent, amit az idei évi programból lehet.

Így került sor 25-én Adán a terület vezetőinek és sportfőnökeinek gyűlésére. Azért ott, mert szeptemberben ezen a településen mérik össze erejüket, tudásukat, ügyességüket Ada, Csóka, Magyarkanizsa, Topolya, Törökkanizsa és Zenta község, valamint Szabadka város idős társadalmának — hála istennek még mozgó, sőt kiváló sportteljesítményekre is képes — emberei. Felmerült egyébként annak a lehetősége, hogy a versengőkhöz csatlakozzon még egy-két kisebb község vagy nagyobb falu együttese is, például Kishegyesé. Ez némi dilemmát okozott: rögtön önálló együttesként szerepeljenek a csapatok, vagy csatlakozzanak valamely szomszéd helységhez. Lehetőség mindenesetre van rá.

Ha már „hazai” témához nyúltunk, tagságunk megnyugtatására újra elmondjuk, hogy a Kolubara szénbánya vezetősége a jelek szerint ragaszkodik a város nyugdíjasaival való együttműködéshez. Ezt nemrég egy nagy mennyiségű lignit- és szárítottszén-szállítmánnyal bizonyította. Miközben a minap erről beszélgettünk az otthonban, közölték, hogy aznap reggel még tízvagonnyi szárított szén és négyvagonnyi lignit érkezett a Tabu telepére, mely azonnal megkezdte a leszállítást az előfizetőknek. Hadd mondjuk el: a vezetők szinte baráti együttműködésének az ad lendületet, hogy a város nyugdíjasai előre kifizetik a szén nagyobb részét, ami ebben a pénztelen világban sokat számít. Ennek köszönhetően például a bánya betartotta a szeptember 15-ei szállítási határidőt.

A szénnel kapcsolatban el kell mondani, hogy a tagok 12 560 000 dinárt fizettek elő, s március az utolsó hónap, amikor még lehet tüzelőt rendelni, de immár csak héthavi részletre.

A szegény embert az ág is húzza...

Mit lehetne mondani arról, hogy az Amerikából „kölcsönvett”, egy rövid ideig pénzügyminiszteri tisztséget betöltő, egyébként jó megjelenésű Lazar Krstić minden bizonnyal tudatlanságból vagy kellő gyakorlat hiányában 873 millió euróval károsította meg az ország költségvetését, tehát az adófizető polgárokat. Érdekes, hogy miután lemondott, visszatért a régi munkahelyére, mert az amerikai McKenzie Consulting cég valójában nem szakította meg a munkaviszonyát, hanem csak „kölcsönadta” őt Szerbia kormányának.

Honnan ez a veszteség? Onnan, hogy Szerbia nem tette meg, amit az EU kisebb országai megtettek, és amit sok hazai közgazdász is javasolt. A dollár árfolyama tavaly októberben hatalmasat nőtt, s azóta szinte minden ország átváltotta a dolláradósságát euróalapúra. Ezt azonban az exminiszterünk folyamatosan elutasította — bízva a dollár erejében és abban, hogy ha kár érne bennünket, az USA előbb-utóbb megtérítené.

Miért érdekli ez a nyugdíjasokat? Azért, mert nagyjából ez az a pénz, amelynek a hiánya miatt 10 százalékkal csökkentették a nyugdíjat és a közszférában dolgozók fizetését.

Krstić nélkül nem volnánk akkora bajban, amilyenben vagyunk?!

RÖVIDEN

SZÜKSÉG VAN A NYUGDÍJAS PÉNZÉRE — derül ki abból, hogy a bankok enyhítik a feltételeiket, azaz egyre magasabb korhatárig nyújtanak hitelt. Ugyanez mondható el a biztosítótársaságokról is. A vb legutóbbi ülésén a Generali valóságos elaborátummal igyekezett bizonyítani, milyen jól járnak azok, akik nála biztosítják az életüket, vagyonukat. A vb tagjai úgy döntöttek, hogy a cég ügynökei végigjárhatják a helyi közösségek szervezeteit, s ha a tagok elfogadják a javaslataikat, a központ vállalni fogja a közvetítői szerepet.

AZ ELÍZIUM temetkezési egyesület a nyugdíjasotthon termében fogadja a feleket, illetve ott köti meg a szerződéseket is. Arra hivatkozva, hogy az alosztályok ingyen vehetik igénybe a helyiségeket, hasonló kedvezményt kért a vb-től. Az Elízium egyébként 15 000 dináros havibérletet fizet.

SZERÉNY NŐNAPI AJÁNDÉKRÓL döntött a vb: az egyesület szakszolgálatának, illetve a végrehajtó és a felügyelőbizottság hölgy tagjai 2000 dináros prémiumban részesülnek. Ez egyébként nem újdonság az idősek szervezetében, az összeg nagyságát azonban a jelenlegi nehéz anyagi helyzethez igazították.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..