home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
BRENNER János
2014.04.16.
LXIX. évf. 16. szám

Soko Banja üdülője várja vendégeit — Kedvezményes kirándulások és körutak — Ami a jelentésünkből kiamaradt

Soko Banja üdülője várja vendégeit

A szabadkai nyugdíjasotthonban megkezdődött a helyfoglalás és az előfizetés Soko Banja üdülőjébe az egész elő-, fő- és utóidényre. Mint eddig mindig, most is a Subotica-trans teljes komfortú buszai szállítják oda és vissza a pihenni vágyó idős embereket. Az élelmezésükről sajnos az idén is maguknak kell gondoskodniuk, de egy közeli vendéglőben szolid áron rendelhetnek főtt ételt. Ott már régi ismerősként fogadják őket. Az egyesület egyébként a tavasz folyamán elvégeztetett az épületen és a kerten néhány, kényelmet és tisztaságot növelő munkát, az ott nyaralt tagság javaslatai alapján.

Az első turnus május 10-én indul. Az üdülés időtartama tíz nap. Május és június elő-, július és augusztus fő-, szeptember pedig utóidénynek számít, de október 1-jétől 10-éig még egy csapat élvezheti Soko Banja kristálytiszta levegőjét — a szerbiai kisváros az ország egyik neves légfürdője. Ezt azért kell hangsúlyozni, mert a tíznapi pihenés a főszezonban 4500, az elő- és az utószezonban pedig 4000 dinárba kerül. Az oda-vissza utazás díja 3300 dinár.

Kedvezményes kirándulások és körutak

A Subotica-trans Utasforgalmi Közvállalat utazási irodája (Szabadka, Matko Vuković u. 9.) egy- és többnapos külföldi kirándulásokat szervez, melyeken szívesen látott vendégek a nyugdíjas-egyesület tagjai. Az eddig kidolgozott, véglegesített tervek szerint a következő utazásokra lehet jelentkezni és előfizetni:

1. Krakkóba (Lengyelországba) április 30-án, az esti órákban indul autóbusz. Az ősi város nevezetességeinek megtekintésén kívül az utazók ellátogatnak Oswiecim (Auschwitz) haláltáborába és Vielicka ősi sóbányájába. Érkezés május 4-én, az esti órákban.

2. Budapestre egynapos kirándulásra viszi vendégeit az ügynökség. Indulás reggel 7 órakor, érkezés az éjszakai órákban. A programban a Szent István-bazilika, a Mátyás-templom, a budai vár és a Tropicarium megtekintése szerepel, valamint séta a Váci utcában.

3. Görögország ismert üdülőiben szervez nyaralást az utazási iroda a nyárnak szinte minden hónapjában. Erről a napokban készül részletes tájékoztató, melyet az egyesület tagjai a nyugdíjasok otthonában tekinthetnek meg.

Az utazások részleteiről az érdeklődők a fent jelzett címen vagy a 024/555-466-os telefonszámon kaphatnak tájékoztatást.

Ami a jelentésünkből kiamaradt

ÁLMODIK A NYOMOR lehetne a címe az egyesület idei évi tervének, amelyben Szabadka csatlakozik a vajdasági nyugdíjasszövetség követeléséhez, hogy az idén a nyugdíjak átlagát növeljék a munkaviszonyban lévők átlagának 65 százalékára, és a jövőben, az egykor elfogadott „svájci példához” hasonlóan az ellátmányokat folyamatosan növeljék az infláció arányában. Ez tenné lehetővé, hogy idős társadalmunk tisztességes, méltóságteljes életet élhessen. Nos: jelenleg ez az átlag 24 171 dinár, azaz a keresőkének az 54 százaléka. Az évi egyszázalékos „növelés” ennek csökkentése felé halad...

KIÉ AZ OTTHON? — kérdezték a közgyűlés küldöttei. A város ugyanis késlekedik meghozni döntését, hogy az otthont a magáénak tekinti-e, vagy átírja az egyesületre. Ez azért sérti a tagságot, mert egy évtizeddel ezelőtt a maga és a tartomány eszközeiből, illetve sok támogató adományából az otthont teljesen újjáépítette és korszerűsítette, tehát joga van a birtokbavételére. Az elsőfokú bíróság egyébként erről az egyesület számára kedvező döntést hozott.

A PÉNZTÁRGÉP KÖTELEZŐ HASZNÁLATA ellen szólalt fel a tagság. Nevetséges és megalázó ugyanis, hogy a szerény keretek között működő gerontológiai klubok és helyi közösségi otthonok társas összejövetelein, vagy csak a betérő emberek által elfogyasztott kávé, tea, egy-két pohár sör, netán pálinka vagy bor végett drága gépeket legyen kötelező üzemeltetni. A nyugdíjasklubok nem kocsmák, és messze járnak azok forgalmától.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..