home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2013.10.09.
LXVIII. évf. 41. szám
Hírek a nyugdíjasok otthonából

A szokásos kedves, meleg Napsugaras Ősz — Szakszervezetek a nyugdíjasokért — Röviden

A szokásos kedves,  meleg Napsugaras Ősz

Az idősek világnapján, tehát október elsején, Szabadka nyugdíjasai megtöltötték a Bunjevačko kolo nagytermét. Ugyancsak a hagyományokhoz tartozik, hogy tiszteletüket tették a város és a tartomány idős szervezeteinek és szociális intézményeinek küldöttei meg Szabadka jeles vezető személyiségei is. Nem akad se óvoda, se iskola, se művelődési egyesület, amely ne tett volna eleget a szabadkai nyugdíjasok meghívásának, ha a gálaműsorban való részvételre kérték fel.
A megjelenteket Dragica Lučev elnök asszony és Berkes Béla alelnök üdvözölte, és kívánt nemcsak a közönségnek, hanem minden idős embernek kellemes szórakozást és további egészségben gazdag életet, majd Budanov Márta műsorvezető vette át a szót. Mindenekelőtt az egyesület Adagio vegyes karát kérte színpadra, hogy Kiss Miskolczi Diána karnagy vezetésével és Máté Krisztina tanárnő zongorakíséretével előadják hangulatos, vidám dalaikat. A műsort még két énekkar gazdagította: a Német Népi Szövetség Regenbogen (Szivárvány) és a palicsi művelődési egyesület Szederinda együttese. A Raičević balettiskola legkisebbjei is két táncszámot adtak elő. Néptáncot a Népkör MKK és a Bunjevačko kolo felnőtt és gyermek folklóregyüttesei roptak, s hogy a bemutató teljes legyen, a zenede etno-tagozatának végzősei népdalokat énekeltek.
Olybá tűnt, mintha a utóbb említett számok kedvet adtak volna dalra, muzsikára, szavalatra, Marija Horvat egy-egy verset mondott el magyar és horvát nyelven. A Központ II Veselica tamburazenekara nótákat adott elő, mégpedig Mihajlo Jančikin harmonikakíséretével. Nem árt megismételni, hogy ezt a hangszert nemrég Mira Adanja Poljak, a Belgrádi RTV szabadkai születésű műsorvezetője ajándékozta az idősek klubjának. Tumbas Pere Hajo Követőinek tamburazenekara Irena Bursać dalait kísérte a közönség nagy tetszésnyilvánítása közepette.
Most a nyugdíjas-egyesületnek a helyi közösségekben működő szervezetein a sor, hogy ha eddig nem tették meg, kirukkoljanak a maguk műsoros szórakoztató estjeivel.

Szakszervezetek a nyugdíjasokért

Sajnos az igazság az, hogy a szakszervezetek csak akkor szólaltak fel a nyugdíjasok érdekében, ha erre, valamely joguk csorbulása miatt felkérték őket. Most már, a jelek szerint, a követelménykeretükbe a nyugdíjasok bajai is belefértek, mivel legutóbbi közleményükben egyrészt azt követelték, hogy a készülő törvény ne emelje a szolgálati idő határát, az IMF Belgrádban tárgyaló küldöttségének az ellátmányok csökkentésére vonatkozó sugallatát pedig szigorúan elutasítják.
Az utóbbi követelésüket két ténnyel támasztják alá. Az egyik, hogy már eleve csökkentést jelent a nyugdíjak évi kétszeri fél-fél százalékos „növelése”, hiszen az infláció már messze túlhaladta ezt. A másik: a fogyasztói kosár ára (amelyben jószerével csak élelmiszerek találhatók) a munkaviszonyban lévők fizetési átlagának másfélszeresét teszi, ami jelenleg 45 000 dinár körül mozog, a nyugdíjátlag pedig alig haladja meg a 25 000 dinárt.

Röviden

ISKOLAKEZDÉSKOR IDŐSZERŰ az elhalálozott szülők gyermekeinek járó családi nyugdíj. Sajnos sok jogosult elmulasztja idejekorán bejelenteni az előállt helyzetet, s így az ellátmányok „késnek”. Mivel a kórházak és az anyakönyvvezetők nem jelenthetik többé közvetlenül a nyugdíjbiztosítónak az előállt helyzetet, ti. nem rendelkezhetnek mások személyi adataival, a biztosító kéri az érdekelteket, hogy maguk jelentkezzenek, és közöljék a kifizetések megindításához szükséges adatokat.
AZ ELEKTRONIKA BELÉPETT a nyugdíjrendszerbe is. Egyre több városi és községi nyugdíjbiztosító állít munkába komputereket, tehát a munkaadók és a munkavállalók egyaránt kihasználhatják az előnyét. Az előbbiek úgy, hogy ezen az úton közölhetik munkásaik fizetésének és járulékának nagyságát, megtudhatják, hogy az utóbbit befizették-e idejében, a munkások pedig azt, hogy főnökük eleget tett-e velük szembeni törvényes kötelezettségének. A rendszer augusztus elején indult, s a hónap végéig 79 443 bejelentés érkezett a központba.
FOLYAMATOSSÁ VÁLTAK A MEGBESZÉLÉSEK Németország és Szerbia nyugdíjbiztosítói között, aminek eredményeként csökken a tévedések és az elintézetlen ügyek száma. A két fél havonta két-két helyen ül össze egyeztetni. Legutóbb Stuttgartban és Münchenben, illetve Kragujevacon és Belgrádban tárgyaltak a szakemberekből álló küldöttségek. (-r-s)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..