home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hídépítők között
Martinek Imre
2012.11.28.
LXVII. évf. 48. szám
Hídépítők között

A gazdasági válság ellenére az erzsébetlakiaknak ötödik alkalommal is sikerült kulturális hidat építeniük a testvértelepüléseikkel. A háromnapos rendezvény során az első a Bulgarijada, 2012 elnevezésű, országhatárokon is átívelő találkozó volt.

Mottó: „...és az, amiről az író azt hitte, hogy magányos munka, egyszer csak átalakul: híd lesz belőle, csónak, amelynek segítségével a lelkek közlekednek és kapcsolatba kerülnek egymással’’ (Paulo Coelho)

A gazdasági válság ellenére az erzsébetlakiaknak ötödik alkalommal is sikerült kulturális hidat építeniük a testvértelepüléseikkel. A háromnapos rendezvény során az első a Bulgarijada, 2012 elnevezésű, országhatárokon is átívelő találkozó volt. Ezt a rendezvényt a helybeli Trandáfer Bolgár Művelődési Egyesület elnöke, Kalapis Sztoján SDB atya koordinálta. A bulgáriai Bardarski Geran, Asenovo és Čiprovci községekből héttagú, a romániai, zömmel paltyének, katolikus bolgárok által lakott Óbesenyő, Vinga és Berestye településekről négytagú közigazgatási és kulturális delegáció érkezett. Vonyarcvashegyet, azaz Erzsébetlak magyarországi testvértelepülését Péter Károly polgármester úr, Illés Major Julianna, a Művelődési Ház és Könyvtár igazgatónője, valamint Erdei Ferenc, az Eötvös Károly Közös Fenntartású Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója képviselte. Ez utóbbi egy négyfős pedagógusküldöttség élén utazott e tájra.
A program a falu és környékének látogatásával folytatódott, majd a vonyarci és az erzsébetlaki testvértelepülések képviselőinek tanácskozásával, melyen határoztak az eddigi közös projektumok (nemzetközi festőtelep, a diákok kölcsönös táboroztatása) folytatásáról, azonkívül új ötletek is felmerültek. Kedves szokásuk szerint a balatonmellékiek ezúttal is gazdag könyvcsomaggal érkeztek a vizekkel körülölelt közép-bánsági szigeten élő „rokonaik”-hoz. A részletekről a hídépítések egyik megálmodója, Pozsár-Halász Éva erzsébetlaki tanítónő nyilatkozott:
— Hatéves gyümölcsöző múltra visszatekintő kapcsolatunk megerősítése érdekében — a vonyarcvashegyi pedagógus kollégák kezdeményezésére — iskolánk igazgatója, Nedeljkov Milan együttműködési megállapodást írt alá Erdei Ferenc igazgatóval. Kiemelve ezáltal is az anyaországgal való kapcsolattartás jelentőségét, mely a nemzethez való kötődés elmélyítésén kívül a pályázatokon való még hatékonyabb közös fellépést is magában foglalja.
Az ünnepi búcsús szentmise után (égi patrónusának napját ünnepelte ugyanis a falu és az 1901-ben épült Árpád-házi Szent Erzsébet-templom) jóváhagyták a nevezett okmányt, majd díszebédet következett. A hittanos diákok a közelmúltban megtartott festőkolónia idején restaurált oltár előterében Szent Erzsébetről zengő szavalatokat hoztak, de ott voltak a lukácsfalvi és a muzslyai hívek is. A délelőtti szentmisét a belgrádi érsek, msgr. Stanislav Hočevar SDB úr celebrálta felszentelt hittestvéreinek segédletével. Msgr. Mellár József törökbecsei esperesplébános, a nagybecskereki egyházmegye általános helynökén kívül jelen volt még p. Suhajda Lajos SVD, nyugalmazott lelkész, ft. Kalapiš Mátyás, a romániai Berestye és ft. Stefan Kalapiš, a bulgáriai Trančevica település plébánosa, valamint Kalapis Sztoján SDB, Janez Jelen SDB és Varga Zoltán SDB, az egyházmegye központi esperességének segédlelkészei.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..