home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hibridizáció a kalászosok esetében is?
Tóth Péter
2016.06.06.
LXXI. évf. 22. szám
Hibridizáció a kalászosok esetében is?

Közepes termés várható — Közép-Bácskában fél évszázados múltja van a kalászosok fajtabemutatójának, melyet tizennyolc évvel ezelőtt takarmányborsó- és bükkönyfajták bemutatásával bővítettek ki. A termelők és a szakemberek számára ez jelentős esemény, az idén is több mint százan gyűltek össze a Krivajáról Bácsgyulafalvára vezető út mellett kialakított mintaparcelláknál.

Ötven évvel ezelőtt szervezték meg első alkalommal a kalászosok fajtabemutatóját Topolyán, az egyik korabeli állami birtok által művelt területen kialakított mintaparcellákon. A szakemberek már abban az időben is meg szerették volna állapítani, hogy azonos feltételek esetében egy-egy év időjárási körülményei közepette mely fajták mire képesek a hozam és a minőség tekintetében. A fél évszázados múltú esemény töretlen népszerűségnek örvend a szakemberek és a termelők körében is. Jó alkalom ez a tapasztalatcserére, az új információk begyűjtésére, egyúttal új ismeretségek, sőt még üzletek is kötődnek a zsargonban csak búzanapnak nevezett rendezvényen.

Valószínűleg országos viszonylatban is egyedülállónak tekinthető, hogy a topolyai Mezőgazdasági Szakszolgálat megszakítás nélkül már fél évszázada minden év májusának végén megszervezi a kalászosok fajtabemutatóját. Korábban évente egy-egy állami birtokot ért az a megtiszteltetés, hogy a saját területein alakíthatott ki mintaparcellákat a szakszolgálat szakembereinek felügyeletével. Az ilyen kísérleti parcellák eredményei nagyon fontosak voltak egy-egy fajta előnyei és hátrányai megismerése szempontjából. A búzanapra a szakembereken kívül mindig ellátogattak a mezőgazdasági kutatóintézetek és a növénynemesítéssel foglakozó vállalatok képviselői. A környék termelői is itt tájékozódtak az újdonságokról, itt kérhettek tanácsokat a szakemberektől.

Radomir Šuša, a szakszolgálat igazgatója elmondta, a szerbiai rendezvények közül az idén ez az első ilyen. Az eltelt ötven év hagyományai és tapasztalatai pedig egyértelmű bizonyítékai egy ilyen esemény létjogosultságának. Nagyon sok kistermelő például itt értesül először az újdonságokról, itt kap információkat arról, hogyan lehet jobban termelni. Ebben az évben a mintaparcellákon harminchét különféle búzafajtát, valamint néhány árpa-, zab-, tritikálé-, takarmányborsó- és bükkönyfajtát is meg lehetett tekinteni. A borsó- és a bükkönyfajtákat tizennyolc évvel ezelőtt iktatták be a kalászosok mellé. Ez szintén egyedülállónak tekinthető Szerbiában.

Az ötvenedik fajtabemutató egy nem mindennapi újdonságot is tartogatott: a mintaparcellákon az idén voltak először láthatóak hibrid búzafajták is a már hagyományosnak számítók mellett. A bemutatott hibridek, a Hyfi és a Hystar — a magot forgalmazó cég szakemberei szerint — különösen nagy terméshozamra képesek. Hektáronként 10 tonna felett teremhetnek a középkötött, a kötött és a lazább szerkezetű humuszos homoktalajon is. A vetőmagszükséglet emellett jóval kisebb, mint a hagyományos fajták esetében. Amíg az utóbbiaknál hektáronként 250-300 kilogramm vetőmagra van szükség, a hibridek esetében mindössze 70-90 kg/ha az optimális mennyiség. A hibrid búzafajták az erőteljesebb és mélyebbre hatoló gyökérzetükkel nagyobb szívóerőt tudnak kifejteni a talajban, ezért is képesek sokat teremni. A tápanyag- és vízhasznosító-képességük felülmúlja a hagyományos fajtákét. Az erőteljes bokrosodási hajlamnak köszönhetően pedig egy magról átlagosan hat kalászt nevelnek ki, sőt, nem ritkák a nyolc-tíz kalászos búzatők sem.

A hibridnemesítés előnyeit már más állat- és növényfajok esetében is megismerhettük. A kalászosok esetében egyelőre csak a folyamat elején tartanak a szakemberek, de sokat remélnek a folyamattól. A hibrid búzafajtáknak ugyanis a hagyományos fajtákkal szemben nagyobb vitalitásuk és fiziológiai aktivitásuk van.

Nemes Róbert, az Újvidéki Növénynemesítő Intézet szakembere szerint azonban a hibridek a közeljövőben még nem fogják teljesen kiszorítani a megszokott fajtákat a termelésből. Azt is elmondta, hogy intézete nem kínál még hibrid magokat, de a szakemberek tizenegy újvidéki fajtát már felhasználtak a különféle hibridek kialakításához. A hibridek a termés mennyiségét illetően valóban felülmúlják az eddig ismert fajtákat, de a termés minősége még elmarad a hagyományos fajták minőségétől, ezért inkább takarmányként hasznosítják. Nemes Róbert annak a véleményének is hangot adott, hogy a jövőben a termelőknek több hangsúlyt kellene majd helyezniük a minőségre, mert így lehet majd jobb árat elkérni az értékesítés során. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..