home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Heves viták nélküli ülés a kampánycsendben
Kartali Róbert
2018.11.09.
LXXIII. évf. 45. szám
Heves viták nélküli ülés a kampánycsendben

A Magyar Nemzeti Tanács eddigi összetételében szombaton tartotta meg utolsó, 37. ülését, melyet a vasárnapi szavazás miatti kampánycsendre való tekintettel nem közvetítettek élőben.

Jelentősebb viták nem bontakoztak ki, így a mintegy 50 napirendi pontról viszonylag gyorsan, két óra alatt döntöttek a tanács képviselői.

Módosították a Hét Nap Lapkiadó Kft. alapítói okiratát, a hetilap ugyanis székhelyet váltott, amikor szerkesztősége átköltözött a Magyar Médiaház épületébe. Az ülésen a lap 2019. évi munka- és pénzügyi tervét is jóváhagyták. László Edit, a Hét Nap igazgatónője felszólalásában elmondta, hogy az új székházban az előző irodákhoz képest minőségileg összehasonlíthatatlanul jobb körülmények között dolgozhatnak az alkalmazottak. Mint kiemelte, a lap műszakilag korszerűen van felszerelve, ezért a Hét Nap nagy köszönettel tartozik a Magyar Nemzeti Tanácsnak, illetve az anyaországnak a támogatásért. A lapkiadó a hetilap jellegén kívül egyéb tematikus kiadványok megpályázásával és megjelentetésével járul hozzá a közösségi értékteremtéshez. A Hét Nap ára 2019-ben is 50 dinár marad.

Az ülésen a Magyar Szó Lapkiadó Kft. Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testülete egy tagjának felmentéséről és egy új tag kinevezéséről is döntöttek. Fodor Istvánnak nyugdíjba vonulása miatt megszűnt a munkaviszonya a napilapnál, ezért helyére Kabók Erika főszerkesztő-helyettest nevezték ki. A Magyar Szó 2019. évi munka- és pénzügyi tervének jóváhagyásáról is döntés született. Ökrész Rozália, a lapkiadó igazgatónője indoklásában elmondta, hogy a Magyar Szó fontos mérföldkőhöz érkezik 2019-ben, jubileumot ünnepel ugyanis, immár hetvenöt éve áll folyamatosan a közösség szolgálatában. Hozzátette: remélik, hogy a kivándorlás mérséklődik, és munkájukban azt tekintik a legfontosabbnak, hogy hozzájáruljanak a vajdasági magyar közösség megmaradásához. Ebből adódóan minden rovatuk feladata olyan témák feldolgozása, amelyek alátámasztják azt a meggyőződést, hogy a magyar közösség a megfogyatkozott létszám ellenére is életképes. 2018-ban anyaországi támogatásnak köszönhetően elindult a Magyar Szó székházának felújítása, jövőre is folytatódnak a munkálatok, Újvidéken, a Telep városnegyedben megkezdődik a nyomda áttelepítéséhez szükséges csarnok kiépítése, illetve a még használható objektumok felújítása, ezután pedig a két nyomdarészleg egyesítése.

Az ülésen jóváhagyták a Kishegyesi Könyvtár alapszabályának módosítását, a Zentai Történelmi Levéltár 2019. évi munkatervét és a Topolya Község Múzeuma jövő évi program- és pénzügyi tervét. Minden esetben jóváhagyták a végrehajtó bizottság döntését több vajdasági oktatási intézmény igazgatóválasztási eljárása és iskolaszéki tagcseréjének eljárása kapcsán, illetve a bizonyos középiskolákban való át- és pótképzésekre, valamint specializációkra vonatkozó beiratkozási tervek véleményezésével kapcsolatban. A 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztályok megnyitását is jóváhagyták az adai Cseh Károly Általános Iskola törökfalui és völgyparti kihelyezett tagozatában, valamint az újvidéki Mihajlo Pupin Elektrotechnikai Iskola esetében, továbbá több kollégium kapcsán is jóváhagyták az előzetes ranglisták véleményezését.

Az MNT mostani összetételében megtartott utolsó rendes ülésén csak Tari István sürgősségileg indítványozott előterjesztését vetették el, melyben a képviselő azt a gondot vázolta fel, hogy a nyugdíjbiztosító folyamatosan megsérti a kisebbségi nyelvhasználati jogot. Hajnal Jenő, az MNT elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ezt az előterjesztést a képviselő már 2016-ban is indítványozta. Az akkor mellékelt panaszlevél birtokában a tanács nyelvhasználati bizottságának elnöke felkereste a nyelvhasználati jogot sértő fiókintézet illetékesét, és kilátásba helyezte a megfelelő eljárás elindítását, ha a jogsértés továbbra is folytatódik. Azóta a nyugdíjbiztosító a nyelvhasználati törvény szerint jár el, és az elmúlt két év leforgása alatt nem érkezett újabb panasz a kérdéses fiókintézettel kapcsolatban — tette hozzá Hajnal. A tanács tagjai elvetették az okafogyott előterjesztést, mely különben sem felelt meg a jogi megfogalmazás követelményeinek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..