home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hetvenháromezer faj végveszélyben
Talpai Lóránt
2014.07.02.
LXIX. évf. 27. szám

A veszélyeztetettek listája — Előtérben a biodiverzitás — Bortartósítás új módszerrel — Az UNESCO is vizsgálja a Santa Mariát

A veszélyeztetettek listája

A Természetvédelmi Világszövetség által közzétett, úgynevezett vörös listán mintegy hetvenháromezer olyan fajt tüntettek fel, amely a Földön végnapjait éli. Huszonkétezer fajt közvetlenül fenyeget a kipusztulás veszélye. Kihalhatnak például a makik Madagaszkáron, a Japánban különleges ínyencségnek számító japán angolna, valamint a papucsorchidea-formák 79%-a is. A lista idei összeállításakor a 2014. évi labdarúgó-világbajnokság kabalaállatának megválasztott háromöves tatu természetvédelmi státuszát is felülvizsgálták. A Brazíliában honos faj egyedszáma több mint harmadával csökkent az elmúlt 10-15 évben, mivel az állatok elvesztették a természetes élőhelyük mintegy 50%-át. A háromöves tatu a sebezhető kategóriában maradt.

Előtérben a biodiverzitás

Biodiverzitás-tanösvény nyílt Budapesten, a Hajógyári-szigeten. A tanösvény azokat a technológiákat mutatja be, amelyek segítenek a városi biodiverzitás, azaz a biológiai sokféleség megőrzésében, helyreállításában. A kert megalkotója a Főkert vállalat, amely ezzel a fejlesztéssel az élővilág sokszínűségére, valamint a sokféleség megőrzésének fontosságára szeretné felhívni a figyelmet. A tanösvényt a Gyereksziget rendezvény keretében adták át, a kilátogatók pedig számos érdekes információval gazdagodhatnak az őket körülvevő környezetről. Az ismeretterjesztő anyagokat a tanösvény mentén elhelyezett táblákon lehet elolvasni, az érdeklődők továbbá számos évelőágyást, mintatetőkertet, rovarhotelt és madárodút is megtekinthetnek.

Bortartósítás új módszerrel

A stuttgarti Fraunhofer Biotechnikai Kutatóintézet kutatói alternatív bortartósítási eljárást fejlesztettek ki. A bort az új módszerrel kén-dioxid nélkül teszik tartóssá. A szőlőnedűre alkalmazott „hideg pasztörizálás” során az italt nitrogénnel vagy az argon nevű nemesgázzal keverik össze, a nyomás megemelkedik, majd hirtelen lecsökken — magyarázta Ana-Lucia Asquez-Caceido élelmiszer-technológus. A nyomáskülönbség károsítja a mikroorganizmusok sejtjeit, szétzúzza őket. Az eljárást eredetileg egy német cég dolgozta ki gyümölcslé tartósítására. Mivel a borban oldott szulfitok (a kénessav sói) allergiás reakciót idézhetnek elő, a tudósok ezzel az eljárással szeretnének alternatívát nyújtani a borászoknak.

Az UNESCO is vizsgálja a Santa Mariát

Nemrég vélhetően Kolumbusz vezérhajójának, a Santa Mariának a roncsait találták meg a Karib-tenger fenekén, Haiti közelében. Barry Clifford, a régészcsoport vezetője szerint az adatok, illetve a föld- és a vízrajzi helyzet is azt valószínűsíti, hogy a roncs Kolumbusz admirális zászlóshajója. A kutató szerint Kolumbusz naplóbejegyzései is azt erősítik meg, hogy a hajó, amellyel 1492-ben felfedezték Amerikát, Haititől északra süllyedt el. Mint ismeretes: a Santa Maria egy 25 méter hosszú, háromárbocos karavella, a kor közkedvelt kereskedelmi hajótípusa volt. Ezt a hajófajtát a korai arab hajókról mintázták, és bár eredeti céljának, a part menti hajózásnak teljesen megfelelt, az óceán átszeléséhez bizony igen aprónak és sérülékenynek bizonyult. Az UNESCO most kész technikai segítséget nyújtani, valamint szakértői csoportot küldeni a Haiti partjainál felfedezett hajóroncs vizsgálatára és védelmére.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..