home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hetvenéves a Topolya Férfi-kosárlabdaklub
Tóth Tibor
2017.07.03.
LXXII. évf. 26. szám
Hetvenéves a Topolya Férfi-kosárlabdaklub

A Topolya felnőttférfi-kosárlabdaegyüttese tíz győzelemmel és tizenhat vereséggel a 10. helyen zárta az I. szerb liga északi csoportjának küzdelmeit.

A tavalyi idényt a harmadik helyen fejezte be az együttes, a 2016/2017-es szezonban azonban a sorozatos sérülések alaposan keresztülhúzták Bencsik Miklós vezetőedző és a szakvezetők számításait.

Minden idényben a biztos bennmaradás az alapelvárás. Főleg topolyai és községbeli játékosok alkotják az első csapatot, ám két szabadkai, de már nyolc éve a Topolyában játszó kosárlabdázó is az együttes tagja, rájuk pedig a magas posztokon számított a vezetőedző.

— Csapatunk a rutin és a fiatalság ötvözete, hiszen a fiatalabb korosztályos együtteseinkből három ifjúsági és két serdülőkorú játékos kapott helyet a felnőttek között az elmúlt idényben. Rengeteg sérüléssel bajlódtunk, egyetlen mérkőzésen sem játszottunk a legjobb összeállításban. A visszatérő Ilija Hinić mindössze négy mérkőzésen szerepelt, a legutóbb a Bajában játszó Nebojša Kaćanski hét mérkőzésen volt bevethető, csapatkapitányunk, Marko Radović pedig az őszi idény utolsó mérkőzésén Achilles-ín-szakadást szenvedett, vagyis a kulcsfontosságú kosárlabdázóinkat sorozatosan sújtották a mindenféle sérülések. Emiatt a csapatot állandóan újra kellett formálnom, a játékosokat gyakran más posztokra kellett helyeznem. A csapat összetételét tekintve a mezőny első felében, az első ötben kellett volna végeznünk, de a sok sérülés ezt meggátolta — mondta Bencsik Miklós, a Topolya felnőtt férfi-kosárlabdázóinak vezetőedzője.

A I. szerb liga északi csoportjának mezőnye régen volt ennyire kiegyenlített, hiszen csak az utolsó fordulóban derült ki, mely csapat szerzi meg a bajnoki címet, illetve kik esnek ki ebből a rangfokozatból. Az utolsó fordulóban a szenttamási Akademik négypontos győzelmet ünnepelhetett, melyet az apatini Dunav 2014 felett aratott, így az ősztől a másodosztályban szerepelhet. Az I. B ligából három csapat esett ki, ezért az I. szerb liga északi csoportjából is ennyien kénytelenek búcsúzni. Az ősztől a Cservenka, az Ópazova és az inđijai Željezničar költözik a II. szerb ligába, az inđijaiakkal azonos pontszámot gyűjtött törökbecsei Jedinstvo pedig, a jobb kosárkülönbségének köszönhetően, megkapaszkodott a ligában.

A fennállásának 70. évét a közelmúltban ünneplő Topolya Férfi-kosárlabdaklubból az elmúlt hét évtized alatt több kiváló játékos került ki, aki nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi porondon is letette névjegyét. Bizonyára sokan emlékeznek a verseci, akkor még Hemofarm játékosára, Marko Šutalóra, aki ma Romániában kosárlabdázik; az összes korosztályos válogatottat végigjárt, ma Magyarországon játszó Tutušra; a szabadkai Spartacusban és az Egyesült Államokban is megfordult, jelenleg a belgrádi Dynamicban kulcsembernek számító Miloš Milisavljevićre; és a két Karahodžićra, a Kecskeméten játszó Kemalra, valamint a Partizan játékosára, Kenanra.

— Jövőre is a bennmaradás a fő cél. Úgy látszik, hogy egyelőre két játékosunk távozik: az elmúlt idényben súlyos sérülést szenvedett, 32 éves Marko Radović felhagy az aktív játékkal, az 1997-ben született Adis Turbić pedig az I. ligás, valjevói Metalacban volt próbajátékon, és a jelek szerint megfelelt az elvárásoknak. A tehetséges fiatalokat nagyon nehéz, szinte lehetetlen megtartanunk. Játéklehetőséget igen, pénzt azonban nem nagyon tudunk nekik adni, így hát a szokásos forgatókönyv valósul meg: felneveljük őket, majd kedvező ajánlat esetén elhagyják klubunkat. Kisközösség, kisváros vagyunk, melyben a csökkenő gyereklétszámmal is meg kell birkóznunk. A meghatározó játékosokat mindig nehéz pótolni — szögezte le Bencsik.

A Topolya utánpótláscsapatai a regionális ligában versenyeztek. A legkiemelkedőbb eredményt a 2005-ben született játékosokból álló együttes érte el, mely a vajdasági bajnokságon a második helyen végzett. A döntőben a topolyai fiúk a szabadkai Spartacustól szenvedtek el kilencpontos vereséget. A tartományi bajnoki cím megszerzése esetén eljutottak volna az országos bajnokságra, de nincs okuk szomorkodásra, a második hely is hatalmas siker, hiszen bizonyították, hogy lehet rájuk építeni a jövőben. A 2000/2001-es csapatból ketten (Uroš Slavčev és Szőke Adrián) a felnőttek közé kerültek, másik két játékost pedig a Spartacusba irányítottak, mivel a vezetőség úgy ítélte meg, hogy a fiatalok fejlődése érdekében jobb lesz, ha a saját korosztályukban versenyeznek.

— A topolyai és a szabadkai kosárlabdaklub között kiváló az együttműködés. Korábban főleg Újvidék felé fordultunk, Janko Lukovskival és a Sport Key nevű csapattal működtünk együtt, de az új elképzelés szerint már inkább Szabadka felé közeledünk. A következő idényben is szeretnénk két játékost, egy irányítót és egy centert hozni a Spartacusból, valamint a kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiataljainkat is Szabadkára irányítjuk. Tavaly szeptemberben kosárlabda-iskolát indítottunk, a fiatalokkal Miroslav Hinić foglalkozik. Nemcsak fiúkkal, hanem lányokkal is dolgozunk, ők később a Topolčankában folytatják pályafutásukat. Ez is csak azt mutatja, hogy milyen kitűnő az együttműködés a topolyai férfi- és női csapat között.

Az első csapat június végéig csökkentett intenzitással, heti három alkalommal edz, júliusban a játékosok szünetet kapnak, augusztusban pedig elkezdik a felkészülést a következő idényre. A fiatal korosztályok közül a serdülők, a pionírok, a fiatalabb pionírok és a még kisebbek július elejéig a nyári ligában versenyeznek.

— A kevés gyerek miatt két korosztályt össze kell vonnunk, ami nagy hátrány a többi csapathoz képest, de azért igyekszünk megfelelően helytállni. A nyári ligában nincsenek különösebb elvárásaink csapatainkkal szemben. Itt elsősorban azok a gyerekek lépnek parkettre, akik a regionális ligában kevesebb játéklehetőséghez jutottak.

A kérdésre, mely szerint elképzelhető-e, hogy a csapat a jövőben magasabb rangfokozatba lép, Bencsik azt mondta, hogy amíg a város mellé nem csatlakozik más támogató is, addig ez nehezen képzelhető el.

— Ha egyszer osztályt lépnénk felfelé, akkor is nagyon odafigyelnénk a fiatalokra. A község, a város és a helyi közösség is arra összpontosít, hogy saját nevelésű gyerekeink játsszanak a csapatban. A magasabb ligához több erősítésre lenne szükségünk, viszont nekünk az az irányelvünk, hogy a mieink játsszanak. Egy támogató megjelenésével mindent jól át kellene gondolni. Ebben az esetben több pénz jutna a fiatalokra is, akár országos szinten is versenyezhetnének. Mindenképp megtartanánk őket, sőt, még a külföldön játszó topolyai kosárlabdázókat is visszacsalogatnánk, és akkor lenne egy I. B ligában játszó, topolyai játékosokból álló csapatunk.

Topolyán a kosárlabda töretlen népszerűségnek örvend. A klub fennállásának 70. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen megjelentek az egykori játékosok és vezetők, felelevenítették a múlt legemlékezetesebb pillanatait, majd elismeréseket adtak át mindazoknak, akik valamilyen módon hozzájárultak a Topolya Férfi-kosárlabdaklub, illetve a sportág hírnevének öregbítéséhez.


A  nyitóképen Bencsik Miklós, a Topolya Férfi-kosárlabdaklub vezetőedzője 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..