home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Hétvégi házikó
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2018.07.19.
LXXIII. évf. 28. szám
Hétvégi házikó

Sok örömre, igazi pihenésre alkalmas egy hétvégi házikó — ha a megtervezett belső terei jól funkcionálnak.

Tapasztalatom szerint azonban a víkendházak többségében káosz uralkodik, tele vannak zsúfolva megunt vagy otthon el nem férő bútorokkal. Ennek elkerülése érdekében célszerű megfogadni néhány jótanácsot, hogy aztán apró anyagi ráfordítással hozzuk ki a nyaralónkból a maximumot.

 

SZÍNEK ÉS STÍLUSOK

Elsőként a stílust kell kiválasztanunk. A tematika lehet tengerparti is, mellyel akkor is sós víz mellettivé hangolhatjuk a nyaralónkat, ha az nem ott van. Ennek három fő színvilága van: a piros, a fehér és a kék. Ezeket homokszínekkel is kiegészíthetjük — akár textilek formájában is.

 

PADLÓZAT

Nem ajánlatos padlószőnyeget használni, hiszen sok piszok kerül a talpunkra a kertben meg az udvarban, ezt pedig óhatatlanul behordjuk a ház belsejébe. Tehát ha nem szeretnénk sok időt bíbelődni a takarítással, akkor mellőzzük a használatát, legfeljebb egy-egy kisebb szőnyeget helyezzünk el.

 

ELŐSZOBA

Ebben a helyiségben kaphat helyet a strandoláshoz szükséges holmink, például a szalmakalap, a strandpapucsok, a törülközők. Ezeket egy kosárban is tárolhatjuk, vagy egy fogason, melyet erre a célra alakítottunk ki.

 

KONYHA

Egy hétvégi házban is fontos, hogy a konyha jól legyen kialakítva. Ha ételt készítünk, akkor ugyanolyan lényeges szempont, hogy a főzéssel eltöltött időt ne futkosással töltsük. Még ha csak egy-két hetet töltünk is a víkendházban, akkor is mindenre szükségünk van, amit otthon használunk, s ezeknek az eszközöknek ugyanúgy helyet kell találnunk. A tárolóbútoroknak zártaknak kell lenniük, hiszen így a használati tárgyak, edények, tányérok kevésbé fognak porosodni. Az ebédlőasztalt érdemes a bejárathoz közel tenni, hogy bármikor kiköltöztethessük az étkezés színterét a szabadba vagy a teraszra. Ha azonban van rá lehetőségünk, akkor legyen kinti és benti megoldásunk is erre a célra.
 

 

HÁLÓSZOBA

Ezt a helyiséget sem kell túlbonyolítani, csakis az alváshoz szükséges bútorokat, kellékeket szerezzük be, hiszen itt tartózkodunk a legkevesebbet egy-egy nyaralás, hétvégi pihenés során. És mivel egy üdülésre nem sok ruhát viszünk magunkkal, a tárolásukhoz elegendő néhány komód, vagy akár egy szépen kialakított falfülke is helyet adhat a nyári holminak. Ha gyermekek is vannak a családban, akkor érdemes emeletes ágyakkal bővíteni a férőhelyek számát.

 

DEKORÁCIÓ

A víkendházunk berendezését számos módon és eszközzel tehetjük stílusossá: fonott kosarakkal, rattanrolóval, régi stílusú ládákkal, kávézóasztallal, hangulatfokozó lámpákkal, esti fényekkel. Sőt, kagylókkal, kavicsokkal, uszadékfával, tengerészcsíkos párnákkal, függönyökkel stb. még kellemesebbé válhat a légkör. A mellékelt fotók egyikén például régi, rozsdás vödörből készítették a gyerekszoba megvilágítását.
 

 

BURKOLAT

A legfontosabb, hogy a burkolat könnyen tisztán tartható legyen, és ne csússzon, hiszen sokszor vizes lábbal szaladunk be. A fürdőben hasznos az egysíkú padlózat, még a zuhanytálcát sem kell kiemelnünk — így ez is egyszerűbben takarítható. Ebbe a helyiségbe olyan merész, érdekes burkolatot is választhatunk, amelyet otthonra nem mernénk bevállalni.

 

ERKÉLY, TERASZ

Ha erkélyünk, teraszunk is van, természetesen azt is hangolnunk kell az ingatlan többi részéhez — ami a nyaralási dekorációt illeti.

Lényeges szem előtt tartanunk, hogy a hétvégi házunk legyen a lehető legegyszerűbben berendezett, szellős, friss hangulatú, és legyen esély arra, hogy nyisson a természet felé — ez a biztosítéka annak, hogy igazán jól érezzük magunkat, illetve hogy feltöltődjünk.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..