home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Hétvégén is Határok nélkül a Kossuthon!
MTVA
2018.09.06.
LXXIII. évf. 36. szám
Hétvégén is Határok nélkül a Kossuthon!

Búcsú Máriaföldén – megújulhat Tamáshida háromhajós bazilikája – új kötet jelent meg nemrégiben a Marosvécs mecénásáról, Kemény Jánosról – Balázs-Piri Soma, a Virtuózok kicsik versenyének győztese szülőfalujában, a horgosi Bartók-ünnepen lépett fel.

Az egykori német közösség hagyományait felelevenítve, néhány éve minden szeptember elején, Szűz Mária születésének napja közeledtével tartják a máriaföldi templombúcsút. A szerb határ melletti romániai településről is tömegesen vándoroltak ki a németek, így ma a katolikus gyülekezet többségét a magyarok alkotják. A búcsú alkalmával találkoznak a testvértelepülések képviselői, a környező falvak, városok hagyományőrző csoportjai folklórbemutatóval színesítik a programot.

Befejezték a tamáshidai XIII. században épült háromhajós bazilika restaurálás előtti állagfelmérését. A partiumi romtemplom ritkaság a térségben, ahol nagyon kevés Árpád-kori templom maradt meg, így okkal remélhetik, hogy helyreállítását követően idegenforgalmi látványossággá válik.

A marosvécsi mecénás címmel jelent meg Lőwey Lilla és Váradi Péter Pál Erdély sorozatának legújabb kötete báró Kemény Jánosról. A kötetről és a marosvécsi kastélynapról is többet tudhatunk meg Benkei Ildikó riportjából.


Balázs-Piri Soma (MTVA/Virtuózok)

A ma Szegeden élő, délvidéki, horgosi származású Balázs-Piri Soma tavasszal megnyerte a Virtuózok tehetségkutató „kicsik korcsoportjának” versenyét. A fiatal zongorista nemrégen szülőfalujában adott szabadtéri koncertet, a horgosi Bartók-ünnepen.


Adás: Kossuth Rádió, 2018. szeptember 8., szombat 18.30–19.00.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..