home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hétköznapi csodáink március idusán
Martinek Imre
2013.03.20.
LXVIII. évf. 12. szám
Hétköznapi csodáink március idusán

Versec, 2013. március 10. — Kevevára, 2013. március 14. — Székelykeve, 2013. március 15. — Törökbecse, 2013. március 15., 16. és 17. — Hertelendyfalva, 2013. március 16. — Torontálvásárhely, 2013. március 17.

Versec, 2013. március 10.
A dél-bánsági szórványmagyarság által szervezett ünnepi megemlékezések ezúttal a verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesületben kezdődtek. A közös cél érdekében mozgósította a házon belül tevékenykedő énekkart, az anyanyelvápoló csoportot, illetve a drámai szakcsoportot Kiss Nenád, Bene Anna és ifj. Tóth Ferenc. Jelenlétével az estet dr. Szlanyinka Anna, Magyarország Belgrádi Magyar Nagykövetségének konzul asszonya, ft. Erős Mihály verseci esperesplébános, valamint az udvarszállási és a pancsovai küldöttség tette ünnepélyesebbé.

Kevevára, 2013. március 14.
Pár esztendei szünet után újra jegyezhettünk ’48-as ünnepi megemlékezést a kevevárai magyarság legújabb kori történetében. Az eseményt a helyi Keve Magyar Művelődési Egyesület szervezte. A műsorra és társalgásra egybegyűjtötték az egyesület vallási, politikai és civil éltetőit, támogatóit, az anyanyelvápoló csoport tagjait, illetve sok-sok kevevári, székeli és pancsovai vendéget. A rendezvényen, melynek helyszíne a Duna menti kisváros római katolikus plébániája volt, Bálint Róbert fagottos hangszerkíséretében a Dél Pacsirtái Gyermekkórus is fellépett.

Székelykeve, 2013. március 15.
Joó Gyülvész Margit főszervezésében Emlékezés egy régi márciusra címmel Székelykevén a nyolcadikosok, az óvodások csoportja és a Petőfi Sándor ME vegyes kara készített közös műsort. Az iskolások különálló ünnepi megemlékezésén a „pacsirtás” gyermekkórus is fellépett.

Törökbecse, 2013. március 15., 16. és 17.
A rendezvénysorozat nyitóestjén a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület klubhelyiségében, a VMSZ helyi tagozata társszervezésében volt ünnepi megemlékező műsor Éljen a magyar szabadság...! címmel. A hétvégi események kiindulópontja a törökbecsei római katolikus temetőben lévő Hungária-szobor volt, mely az elesett honvédek és nemzetőrök emlékét őrzi. A vasárnapi nyílt helyszíni emlékműsort a VMSZ törökbecsei tagozata és a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület szervezte.

Hertelendyfalva, 2013. március 16.
Tizenhét esztendőnyi szervezési hagyományt folytatott a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely Magyar Művelődési Egyesület és a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület — osztozva nemcsak a közös sorson, de az ünnepi gondolatokon is, ezúttal az 1848, a maradiság megszüntetése alapeszmével. A rendezvényen a (perem)városi magyar politikum képviselőin kívül Sándoregyháza nemrégiben megválasztott új művelődési vezetősége is megjelent, a történelmi egyházakat msgr. Fiser János pancsovai plébános és nt. Halász Béla vojlovitzi tiszteletes úr képviselték. Magyarország Belgrádi Nagykövetségről Vuity Mira és Kapronczay Péter diplomaták tették tiszteletüket, és felolvasták az ünneplőknek Orbán Viktor miniszterelnök úr nekik küldött levelét. 

Torontálvásárhely, 2013. március 17.
Torontálvásárhelyen a helyi református egyházközség lelkipásztora, nt. Gyenge Károly tiszteletes úr vállalta az ünnepméltató kora délutáni rendezvény szervezését. Felkérésére az ifjúsági csoport mellett a programból Tóth Zsolt karnagy vezényletével a Dalárda, illetve ez utóbbi keretében tevékenykedő amatőr versmondók vették ki a részüket. A műsor után az egybegyűltek megkoszorúzták a templomkertben lévő kopjafát.



A Facebook közösségi oldal, valamint Báló József, Szatmári Mihály, illetve a szerző saját fotói és helyszíni jegyzetei alapján összeállította:
MARTINEK Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..