home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Hét európai csapat búcsúzott
Tóth Tibor
2014.07.02.
LXIX. évf. 27. szám
Hét európai csapat búcsúzott

Lapzártánkig négy nyolcaddöntő fejeződött be a brazíliai labdarúgó- világbajnokságon. A legjobb nyolc között van Brazília, Kolumbia, Hollandia és Costa Rica.

A csoportküzdelmek végén a tizenhárom európai válogatott közül mindössze hat került a legjobb tizenhat közé. Kiesett Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Anglia, Bosznia-Hercegovina, Portugália és Oroszország, a belgák, a németek, a svájciak, a franciák, a görögök és a hollandok viszont bejutottak a nyolcaddöntőbe. Az emelt fővel búcsúzó csapatok közül feltétlenül ki kell emelni a bosnyákokat, akiket az új-zélandi bíró ejtett ki. A spanyolok okozták a legnagyobb csalódást, és a szakemberek az olaszoktól is továbbjutást vártak. Portugália egy, sérüléssel bajlódó Ronaldóval nem nyújthatott többet, az angolok szereplésével kapcsolatban az utóbbi években már semmin sem szabad meglepődni, az oroszok elég színtelen játékot mutattak, a horvátok pedig kénytelenek voltak meghajolni a kiválóan játszó Mexikó előtt. A továbbjutók közül a belgák, még ha a vártnál gyengébb játékkal is, de hozták a kötelezőt, a hollandok szintén százszázalékosak maradtak, a németek a magas színvonalon lejátszott első mérkőzés után a folytatásban csak annyit adtak ki magukból, amennyi a továbblépéshez feltétlenül szükséges volt, a franciák és a svájciak a papírformának megfelelően maguk mögé utasították Ecuadort és Hondurast, a görögök pedig ezúttal is a tű fokán át kerültek a legjobb tizenhat közé. Kolumbia alaposan kitömte Szamaraszékat az első fordulóban, majd következett egy kiszenvedett döntetlen Japánnal, a harmadik fordulóban pedig a 93. percben jött Szamarasz büntetője, amellyel kivívták a továbbjutást. A dél- és a közép-amerikai együttesek közül csak a már említett Honduras és Ecuador nem tudta magát kvalifikálni a nyolcaddöntőbe, a többiek viszont igen. Az afrikai együttesek közül ketten kerültek tovább, s míg Nigéria továbbjutása annyira nem számít meglepetésnek, Algériáé annál inkább, hiszen a sivatagi rókák történetük során először élték túl a vb csoportkörét. Kamerunnak nem volt esélye a brazil, horvát, mexikói csoportban, Elefántcsontpart is csak saját magának köszönheti, hogy búcsúzni kényszerült, Ghána pedig sokkal többre hivatott annál, mint amit ezen a vb-n elért. Az ázsiai együttesek és Ausztrália nem képviselt jelentősebb játékerőt, a négy válogatott mindössze három döntetlent ért el.

Görög dráma, ezúttal tragédia lett a vége

Nem akármilyen csatával kezdődtek a nyolcaddöntők. Brazília és Chile döntetlent játszott, de a büntetők biztosabb értékesítésével végül a házigazdák kerültek a legjobb nyolcba. Chilét nem sok választotta el mindettől, hiszen ha a hosszabbítás utolsó percében Pinilla lövése nem a felső kapufát találja el, hanem néhány centiméterrel lejjebb megy, akkor a vb legnagyobb meglepetésére került volna sor... A sportban viszont a ha és a volna szónak nincs jelentősége, úgyhogy az idegek harcában kevesebbet hibázó hazaiak készülhetnek a negyeddöntőre. Ellenfelük az eddig csak győzelmeket jegyző Kolumbia lesz, amely két Rodríguez-góllal győzte le a Suárez eltiltása miatt leginkább fogatlan oroszlánra emlékeztető Uruguayt. Kolumbiát a vb előtt az egyik titkos esélyesként tartották számon, ám Falcao sérülése után már csitultak az optimista hangok. Úgy tűnik, a csapatot nem zavarta meg legjobbja sérülése, hiszen tetszetős játékkal állt elő, és nem elképzelhetetlen, hogy ez az együttes lesz az, amely a házigazdát búcsúztatja. Hollandia hihetetlen végjátékban győzte le a vb egyik kellemes színfoltját, a mexikói válogatottat. Az oranje 88 percig vesztésre állt, majd előbb Robben lőtt egy bombagólt, a hosszabbítás negyedik percében pedig a csereként beállt Huntelaar büntetőből talált a kiválóan védő és a vb egyik nagy felfedezettjének számító, a jelenleg klub nélküli, Ochoa hálójába. A dráma a Görögország—Costa Rica-meccsen is folytatódott, de görög részről, ellentétben az Elefántcsontpart elleni csoportmeccsel, ezúttal nem komédia, hanem tragédia lett a vége. A 2004. évi Európa-bajnok a 66. perctől emberelőnyben játszott, és a 91. percben kiegyenlítette az egygólos Costa Rica-i vezetést. A hosszabbításban a közép-amerikai válogatott sikeresen ellenállt a görög rohamoknak, majd a büntetők során az egyik legtapasztaltabb görög, Gekasz hibázott, és ezzel Costa Rica története legnagyobb sikerét érte el. Sok még a megválaszolatlan kérdés, de az esélyesek száma egyre csökken.

Olvassa el ezt is: Foci-vb – csoportok, menetrend, eredmények

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..