home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Helyzetértékelés
Talpai Lóránt
2010.01.13.
LXV. évf. 2. szám

Magyarország lakossága eléggé pesszimistán vág neki a 2010. esztendőnek. Legalábbis ez derül ki abból a felmérésből, amelyet az új esztendőben hoztak nyilvánosságra. A lakosságnak több mint a 40 százaléka nagyon nehéz évvel számol. Az ünnepek előtt végzett kutatás szerint a megkérdezettek 41 százalé...

Magyarország lakossága eléggé pesszimistán vág neki a 2010. esztendőnek. Legalábbis ez derül ki abból a felmérésből, amelyet az új esztendőben hoztak nyilvánosságra. A lakosságnak több mint a 40 százaléka nagyon nehéz évvel számol. Az ünnepek előtt végzett kutatás szerint a megkérdezettek 41 százaléka vélte úgy, hogy mind a saját, mind a családja anyagi helyzetét illetően kemény esztendő következik. A 2008 megfelelő időszakában készített kutatáskor a megkérdezettek 46 százaléka, az azt megelőző évben pedig a 39 százaléka vélekedett ehhez hasonlóan.
Mindezen adatok természetesen főként a meglehetősen depresszív közhangulatot tükrözik, és a társadalom szinte minden szférájában kibontakozó vagy megbúvó kaotikus állapotok következményének is tekinthetőek.
Azt pedig, hogy a politika színterén mire számítanak Magyarországon 2010-ben, a többi között két politikai elemző is próbálta boncolgatni.
Tölgyessy Péter volt SZDSZ-alapító és fideszes képviselő szerint megdöbbentő azt látni, hogy miközben Magyarországon összeomlanak a régi pártok, új, életképes politikai csoport nem jelenik meg. Egyedült a Jobbiknak sikerült jelentősebb szavazótábort összetoboroznia.
Ezzel pedig szinte fel is zárkózott az MSZP mellé, így adódik a kérdés, hogy tulajdonképpen a szocialistáknak ki is lesz a valódi ellenfelük a közeledő választásokon: a legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz vagy pedig a Jobbik?
Mindenesetre a szavazótáboron máris osztozik az MSZP és a Jobbik, ezt nagyszerűen mutatta az EU-parlamenti választás is.
Tölgyessy Péter a következőképpen látja a szocialisták helyzetét: nagy árat kell fizetniük a szocialistáknak az elmúlt nyolc év kormányzati pozíciójáért. åket terheli ugyanis a felelősség a válságért, amely több irányból is az országra zúdult. Mivel a szocialista frakcióban jövőre is döntően ugyanazok fognak ülni, akik az elmúlt évek történéseiért felelősek, rövid távon nehezen tudnak majd hitelességet felmutatni. Eszerint az MSZP csak a választások után lesz képes jelentősen átalakulni. A párt végrehajtotta a válságkezelés legkíméletlenebb intézkedéseit, a választási programjában azonban felhagyni látszik ezekkel, és megpróbál visszatérni a baloldali értékekhez, és ezzel egyben a kádári kisemberhez.
A Fidesz helyzete, illetve esélyei kapcsán pedig az látszik, hogy tanulva az elmúlt két választás elvesztésének tapasztalataiból, alig kockáztat. A párt 2002-ben és 2006-ban is a hajrában veszítette el a választásokat. Most csak a baloldal felelősségéről, korruptságáról és alkalmatlanságáról beszél, és ezzel azt sugallja, hogy elég bedobni a Fidesz nevét, és ettől az ország minden gondja megoldódik. Csakhogy a választói várakozások felfokozása nemsokára a Fidesznek fog gondot okozni -- figyelmeztet az alkotmányjogász.
Török Gábor politológus pedig az MSZP utolsó lehetőségéről beszélt, azaz egy utolsó aduászról, amely nem más, mint egy baloldali választási együttműködés létrehozása.
Az SZDSZ ugyan szeretne már valakivel összefogni, aki a párt parlamenti túlélését garantálhatja, de ez a hang már egyre kevésbé érdekes, szinte alig számít. Az MDF menekülni fog a közösködés elől, neki nem az MSZP és az SZDSZ, hanem e pártok csalódott szavazói kellenek. Így aztán a választási együttműködés esélye minimálisra zsugorodott.
A változást éppen az MDF egyre világosabb stratégiája hozta el: ma már úgy látszik, hogy az MSZP is kezdi észrevenni: Bokros Lajosék a szavazóik elcsábításán munkálkodnak -- vélekedik Török Gábor.
Ennek alapján a szocialista stratégia szempontjából érdemes volna minél előbb valamiféle koalíciót felajánlani az MDF-nek, hiszen ha elutasító válasz érkezne rá, akkor részben megakadályozhatnák saját szavazóbázisuk nagyobb mértékű átállását. Mivel az MDF ezáltal némiképpen lelepleződne.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..