home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hazatérés
Tóth Lívia
2016.10.03.
LXXI. évf. 39. szám
Hazatérés

A Feszty-körkép Alapítvány a 2016-os esztendőt Feszty Árpád születésének 160-ik és a Feszty körkép fennállása 120-ik évfordulójának szenteli. Az ebből az alkalomból szervezett, a Kárpát-medencét felölelő Hazatérés programsorozatuk a hétvégén eljutott Zentára is.

A Feszty-körkép Alapítvány a rendezvénnyel szeretné megvalósítani a különböző tájegységek magyarlakta területeinek lelki és fizikai összekapcsolását, valamint eredetünk, anyanyelvünk, hagyományaink, szimbólumrendszerünk és kultúrkörünk azonosságának a tudatosítását. Az eseménysorozat, amely pályázati felhívást, történelmi és ismeretterjesztő vetélkedőt, vándorkiállítást, előadásokat, filmvetítést tartalmaz, Kolozsváron és Kárpátalján kezdődött, Délvidéken folytatódik, majd a Felvidéken zárul. A Feszty emlékév szervezői vallják, így kívánják az elszakadt részeket jelképesen egyesíteni.

Mint ismeretes, maga a Feszty-körkép, vagyis A magyarok bejövetele című monumentális festmény Feszty Árpád (1856-1914) festőművész körpanorámája a honfoglalásról. Az alkotás az 1896-os millenniumi ünnepségek egyik fő attrakciója volt, s ma az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark legnagyobb vonzereje.

A zentai megnyitón Perpauer Attila, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja elmondta, nagy megtiszteltetés a város első írásos említésének 800. évfordulóján vendégül látni a Feszty-emlékév programjait és történelmi vetélkedőjét. A folytatásban Pataki Tibor történész, a községi képviselő-testület alelnöke foglalta össze Zenta város nyolcszáz éves történetét, majd a városháza Andruskó termében megrendezett kiállításon a látogatók Feszty Árpád számos alkotásának reprodukcióját tekinthették meg.

A díszteremben Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében örömét fejezte ki, hogy a magyar nemzet szétszóródva is egységes maradt és a nyelvi régió határai az erőszakos beavatkozások ellenére sem módosultak.

Ökrös Mariann, a Feszty-körkép Alapítvány elnöke hangsúlyozta, az egyik küldetésük, hogy minden Kárpát-medencei magyar gyermeket eljuttassanak legalább egyszer Ópusztaszerre, a Feszty-körképhez.

A jelenlévők érdeklődéssel hallgatták meg Ozsváth Sándor művelődéstörténész Kik vagyunk mi, avagy magyarságunk eredete című előadását is. A műsorban közreműködött Fehér Nóra, a Kormorán együttes énekesnője.

A Feszty-emlékév alkalmából a 10-18 éves diákok számára meghirdetett vetélkedő harmadik fordulójában a csókai Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola, az adai Műszaki Iskola, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, valamint a Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola, illetve a zentai Egészségügyi Középiskola közös csapata vett részt, akik a kárpátaljai, ungvári járásból és az anyaországi Ópusztaszerről érkezett tanulók csoportjával egészültek ki. Mint elhangzott, a hét csapat szimbolizálja a magyarok bejövetele időszakának hét vezérét, illetve a szétszabdalt nemzettestet.

A két napos program része volt Mónus József többszörös világrekorder tradicionális távlövő íjász előadása és Kaszás Géza A lovasíjász című filmjének a vetítése is. Az alkotás Kassai Lajosról, illetve az általa újrateremtett ősi harci készségről, a lovasíjászatról és annak szellemi hátteréről szól. Kassai lovasíjász módszere, amely sportként már szinte az egész világon elterjedt, 2013-tól hungarikumnak számít. A zentaiak számára érdekes adat, hogy a filmben szerepel a város szülötte, Borsos Róbert lovasíjász, aki szintén Kassai Lajos tanítványa és követője.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..