home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Hazamegyünk Tóbára
Tóth Lívia
2008.05.07.
LXIII. évf. 19. szám
Hazamegyünk Tóbára

A művelődési ház romos hátsó részeTóbán, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület hat évtizedes történetét, illetve a még korábbi időszakot boncolgatva, arra a szomorú következtetésre jutottunk, hogy száz év alatt a felére csökkent ennek a bánáti falunak a lakossága. 1907-ben ugyanis 1300-an vol...

A művelődési ház romos hátsó része

Tóbán, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület hat évtizedes történetét, illetve a még korábbi időszakot boncolgatva, arra a szomorú következtetésre jutottunk, hogy száz év alatt a felére csökkent ennek a bánáti falunak a lakossága. 1907-ben ugyanis 1300-an voltak, napjainkban alig hatszázan.
Az 1907. esztendő azért fontos, mert Szántó András elnökletével akkor alakult meg a Gazdakör. Fennállásának három évtizede alatt minden kulturális megmozdulásból kivette a részét. Műkedvelő előadásokat szerveztek, szép egyesületi otthont építtettek. A Gazdasági Egyesület Baka András vezetésével 1929-ben jött létre. åk is szerették a színielőadásokat, de ilyenek rendezésére vállalkozott időnként a tűzoltótestület és a sportklub is. A visszaemlékezők három nevet emlegetnek leginkább, Pálinkó Dezsőét, Szántó Andrásét és Baka Andrásét, valamint a későbbiekben Stáhl Andrásét is.
Az épület, amelyben a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület jelenleg is működik, 1946-47-ben készült el úgynevezett kuluk munkával, vagyis a faluban mindenkinek meghatározták, mennyit kell ledolgoznia. Az egyesület fennállását 1948-tól számítják, 1950-ben mozi is létesült, és egészen a hetvenes évek elejéig működött. Akkor tönkrement a vetítőgép, elvitték, de azóta sincs helyette másik.
Lackó Farkas Erzsébet elnök és Szántó Tivadar titkár az öregek elbeszélése alapján elevenítik fel azokat a régi éveket. Tóth Mátyást idézik, aki a hetvenes évek elejétől foglalkozott az amatőr színjátszókkal, a Tóba, Brezovo Polje és Srpska Kapela közötti testvér-települési kapcsolatot, amely jó alkalom volt a találkozókra és a fellépésekre. Erzsébet arról mesél, hogy a nyolcvanas években, Kurunczi Ilona és Baka András vezetésével még a néptáncosok is próbáltak.
- Igazi kiesés tulajdonképpen csak 1989-92 között volt - mondja Tivadar -, de akkor sikerült feléleszteni az egyesületet. 1993 februárjában mutattunk be egy darabot 23 szereplővel, azóta folyamatosan működik a színjátszó csoportunk. A hivatalos bejegyzés viszont tíz évvel ezelőtt, 1998-ban történt meg.
A Petőfinek jelenleg harminc állandó tagja van. A hetedik és nyolcadik osztályos tanulók általában bekapcsolódnak a tevékenységbe, de náluk ez csak addig tart, amíg el nem mennek más környezetbe tanulni. Az egyesületet tulajdonképpen a színjátszó csoport élteti, de egyre nehezebb összeszedni a szereplőket. A zenés népszínművek valamikori hagyományára gondolni sem mernek, hiszen a faluban már nincs zenekar. Ferkovics János és társai voltak az utolsók, manapság csak egyetlen zenészre, Kiss Zoltánra számíthatnak. Csakhogy énekelni sem akar szinte senki. Beszélgetőtársaim kivételével, akik szívesen vállalkoznak egy-egy fellépésre. Mert műsoros estek még vannak, május 8-án például a Hét Nap tart élőújságot. Ilyenkor a Nőszervezetben tevékenykedő Fehér Rózsa asszonykórus, valamint az óvodások és a kisiskolások is színpadra állnak.
A művelődési egyesület kezdeményezte 2004-ben a falutalálkozót az elszármazott tóbaiak részére, amelynek a megvalósításában valamennyi civil szervezet közreműködött. A nagy sikerű eseményt a következő évben megismételték, és úgy tervezik, hogy 2010-ben ismét hazahívják honfitársaikat, legyenek akár a nagyvilágban, vagy csak itt, Szabadkán, ahol szép számban élnek.
A község az idén ,,megszánta” őket százezer dinárral, de egyébként nem igazán siet a segítségükre. Mivel a Szekeres Alapítványtól is sikerült pályázat útján pénzhez jutniuk, felújították a színpadot: kicserélték a függönyöket és bemeszelték a falait. Habár maga az épület nagyon rossz állapotban van - a hátulja már le is dőlt --, mégsem fordulhatnak támogatásért a Tartományi Nagyberuházási Alaphoz, mert az objektum tulajdonosa továbbra is a csődeljárás alatt lévő Molin szövetkezet, melynek, úgy tűnik, egyelőre nincs szándékában a helyzet rendezése. Másik nagy gondjuk, hogy nemcsak náluk, de az egész faluban sincs rendes internetkapcsolat. Remélik, nemcsak választási ígéretként hangzott el, hogy a nyár folyamán az elévült telefonközpontot digitálisra cserélik. És egy rendező is nagyon kellene, aki hasznos útmutatással látná el a színjátszó csoportot, amely már évek óta szakember nélkül dolgozik és készül fel a különféle bemutatkozásokra.
A tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület a hat évtized alatt egyszer sem ünnepelte önmagát, ez lesz az első alkalom. Nagyon örülünk, hogy ezeket a pillanatokat éppen a Hét Nappal kívánja megosztani!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..