home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hazajáró Kupa
Tóth Tibor
2016.07.04.
LXXI. évf. 26. szám
Hazajáró Kupa

Öt csapat (a dél-erdélyi Lupény, a magyarországi Hazajárók és Nagymaros, valamint a tóthfalusi Nyers István Akadémia L. E. és a helybeli gyerekek) részvételével Tóthfaluban került sor az I. Hazajáró Kupa elnevezésű kispályáslabdarúgó-tornára.

Az amatőr tornát veretlenül a házigazda NYILA együttese nyerte meg, a Nagymaros és a Lupény előtt. Faragó Zoltán, a verseny fő szervezője elmondta, hogy az első alkalommal megrendezett torna célja a sportoláson kívül a kapcsolatok kialakítása, valamint a Kárpát-medence újraegyesítése, a határok eltüntetése a sport által.

Lupény Dél-Erdélyben, Dévától 110 km-re helyezkedik el a Zsil folyó partján. A 24 000-es várost az egyik utolsó magyarok által lakott végvárként tartják számon, hiszen a magyarság mintegy 3000 főnyi. A Barbárock kispályáslabdarúgó-együttes 1989-ben, a rendszerváltáskor alakult meg.

— Csapatunk felvállalta a magyarságot a szórványvidéken a rendszerváltás idején, huszonhét évvel ezelőtt. Azóta rendszeresen focizunk, több tornán veszünk részt az egykori Magyarország területén. Amit a politika nem tudott megoldani, az nekünk szeretettel, barátsággal, ismeretséggel sikerült — mondta Józsa Imre, a lupényi együttes csapatkapitánya.

A nagymarosiak nagypályás futballcsapattal érkeztek, de a kispályán is otthonosan mozogtak. Rasztler Tibor, a nagymarosi együttes vezetője kiemelte, hogy eddig két felvidéki és egy erdélyi csapattal ápoltak kitűnő kapcsolatot, most viszont a tóthfalusiak is csatlakoztak a trióhoz.

— Már harminchét éve rendszeresen találkozunk a felvidéki Kürt együttesével, az erdélyi Korondra pedig tizenöt éve járunk. Mindenhol felkeressük a szakrális helyeket, a madarasi Hargitán kopjafát állítottunk, megpróbáljuk a magyar nemzetet erősíteni. Először vagyunk Tóthfaluban, mivel úgy gondoljuk, hogy az itteni magyar közösség példaértékű. Fő célunk a részvétel, az eredmény itt másodlagosnak számít — mondta Rasztler.

A két nap alatt nemcsak a sport volt főszerepben, a részvevők művelődési műsort láthattak, valamint megtekinthették Tóthfalu látványosságait is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..