home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Haza a magasban és bennünk
Tóth Lívia
2013.01.23.
LXVIII. évf. 4. szám
Haza a magasban és bennünk

Zentán megtartották a magyar kultúra napja alkalmából rendezett délvidéki központi ünnepséget

Két fa, együtt testvéri lombban,
egyek vagyunk sok fájdalomban,
örömökben és kényszerekben,
másképp tán élni is lehetetlen:
magunknak hát már megmaradjunk,
gyökereinkről ne szaladjunk,
tavaszban, őszben gyarapodjunk,
legyünk hívők, bátrak, kitartók:
az örök reményhez hasonlók.

              (Szabó Lőrinc: Szövetség)

A nemzeti kultúra megtartó ereje

Hatalmas érdeklődés nyilvánult meg a magyar kultúra napja alkalmából Zentán megtartott délvidéki központi ünnepség iránt. A közönség egy része nem fért be a Művelődési Ház színháztermébe, ezért a kiállítási teremben kivetítőn kísérték a gazdag és színvonalas programot. Az eseményen, amelyen átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa Díját, Aranyplakettjét és Plakettjeit, valamint kihirdették a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2012 pályázat eredményeit, a vajdasági magyar politikai-, köz- és művelődési élet, az anyaországi diplomácia és politikum meg a Kárpát-medencei kulturális élet számos képviselője jelent meg. Köszönni és köszönteni jöttek, az alkotókat, az értékmentőket, a közösségteremtőket, a továbbvivőket.

A rendezvény kezdetén kilenc Kárpát-medencei település harangjának egymásba kapaszkodó hangja csendült fel, majd a jelenlévők Csizmadia Anna bácskertesi népdalénekessel, a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny szólóének és -hangszer kategóriájának győztesével énekelték el nemzeti imánkat, a magyar Himnuszt. 

Az egybegyűlteket Dudás Károly Magyar Örökség díjas író, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke üdvözölte. Beszédében kiemelte, kultúránk az, amely zordabb és kevésbé zord időkben is megtarthat és felemelhet bennünket, erősen fogyatkozó és öregedő közösségünket. Nemzeti kultúránk az, amely felvértez minket minden szörnyűség és balszerencse ellen, szárnyalni, alkotni, reménykedni tanít akkor is, ha a történelem, a politika beletipor a sárba, a porba. A magyar kultúra az elmúlt ezer esztendőben irigylésre méltó helyet harcolt ki magának Európában, habár sokszor nem az ország központi részében, hanem az elcsatolt területeken, Erdélyben, a Felvidéken, Kárpátalján vagy éppen itt, a Délvidéken lombosodott igazán.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár ünnepi köszöntőjében a dicséret hangján szólt a magas színvonalon művelt, megújulni képes, biztató utánpótlással bíró vajdasági magyar kulturális életről, a táncosok, énekesek, írók, tanárok, színjátszók, zenészek, művelődésszervezők és fáradságot nem ismerő közösségépítő emberek kitartó és értékteremtő munkájáról. 

— A magyar kultúra napja az ő helytállásuk, hagyományainkat őrző és kultúránkat továbbvirágoztató tevékenységük elismerésének a napja — mondta Répás Zsuzsanna, aki azt kívánta, merítsünk erőt a fiatal tehetségek sikereiből, az elszánt közösségszervezők, tanárok kitartásából. Adjuk tovább erőnket, hogy a nemzetünktől, anyanyelvünktől távolabbra sodródók is visszatérhessenek! Fontos bátorítanunk egymást, hogy ne csak a népszámláláskor, hanem a mindennapokban is következetesen valljuk meg magyarsághoz tartozásunkat — hangsúlyozta többek között a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, aki aztán Szabó Lőrinc Szövetség című versével is a magyarság összetartozására utalt.

Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa a két pont között a legrövidebb út az egyenes tétel köré építette ünnepi gondolatait — a pontok a teljesítmény és az érték —, valamint kitért a legfontosabb teendőkre is.

— Így tehát a 2013. év a vajdasági magyar kulturális életben a jövő nemzedékek — általános és középiskolások — számára pályázat, versenyek és találkozók szervezésével fogja a Magyar Nemzeti Tanács megismertetni, értelmezni és újraértelmezni a 100 éve született Weöres Sándor költő és Friedmann Endre Ernő néven született, de Robert Capa névvel világhírűvé vált fotós életművét, emellett pedig a kiemelt jelentőségű könyvtáraink, illetve a kistérségben meghatározó művelődési egyesületek bevonásával vándorkiállításokon, illetve kiadványokkal és estekkel tisztelgünk 2013-ban a vajdasági magyar kulturális élet meghatározó nagyságai, a 120 éve született Szenteleky Kornél, a 85 éve született Kopeczky László, Kalapis Zoltán, Kalmár Ferenc, Vinkler Imre, Fehér Ferenc, Sáfrány Imre, Dévavári Zoltán és Vukovics Géza előtt.
Díjak, szép könyvek és közkedvelt fellépők 

Az ünnepségen átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség legrangosabb elismeréseit is. Magyar Életfa Díjat érdemelt ki Erdei Ernő művelődésszervező Pancsováról, Hódi Sándor pszichológus, társadalomkutató, közíró Adáról, Tóth Rozália népdalkörvezető, népdalénekes Csókáról és Vass Borsodi Borbála nyugalmazott irodalomtanár, versmondó-felkészítő Topolyáról. Aranyplakettet kapott a budapesti Kaláka együttes, plakett-elismerésben részesült a topolyai Csalóka zenekar, Fodor István levéltár-igazgató Zentáról, az oromhegyesi Juhász Irén nyugalmazott tanító, művelődés- és közösségszervező, a topolyai Kisimre Árpád néptáncoktató, koreográfus és Pál Károly művelődésszervező Bácsfeketehegyről.

Ezután átnyújtották a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2012 pályázat — melyre 15 kiadó 37 kiadvánnyal nevezett be — díjait is. A 2012. évi szép magyar könyv díját a bírálóbizottság a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek ítélte oda Domonkos István Domi-dalok című könyvéért. A legszebb gyermek- és ifjúsági könyv kategóriában Németh István Felhőnézők, a művészeti könyvek, albumok csoportjában pedig Léphaft Pál Végvári panoptikum II. című alkotása érdemelt kitüntetést, mindkettő az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet kiadásában jelent meg. (A díjazott kiadványok teljes listáját a Hét Nap múlt heti számában közöltük.)

Dáné Tibor Kálmán az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöke Hajnal Jenőnek díszoklevelet nyújtott át, amellyel a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatóját tiszteletbeli taggá választották.

Az est hátralévő részében a közönség vastapssal jutalmazta a várva várt híres és közkedvelt fellépőket: Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó óbecsei néptáncos párt a topolyai Csalóka együttes kíséretében, Török Tilla Junior Prima díjas népdalénekest és testvéreit, Török Flórát és Török Ádámot Adáról, az óbecsei Fokos zenekart, valamint a Kossuth és Prima Primissima díjas Kaláka együttest. A műsorban közreműködött Raffai Ágnes színművésznő, a tavalyi év díjazott íróinak könyveiből olvasott fel részleteket. 

A kultúra napi rendezvénysorozathoz két tanácskozás is kapcsolódott. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, az Anyanyelvi Konferencia és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében a hagyományos kulturális fórumot tartották meg, melyen a Kárpát-medencei művelődési ernyőszervezetek és intézmények vezetői és szakmunkatársai egyeztették terveiket, értékelték az eredményeket és a lehetőségeket. Az összejövetelen a többi között szlovákiai, erdélyi, vajdasági, szlovéniai és macedóniai magyar szervezetek, illetve a magyar kormány képviselői is részt vettek. A Magyar Szín-Játékos Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Határtalan színjátszás című zárókonferenciáján viszont összegezték azokat a felvetéseket, amelyek az elmúlt hónapokban lebonyolított regionális megbeszéléseken hangzottak el, illetve találkoztak egymással mindazok, akik a jövőben koordináló szerepet vállalnának régiójuk színjátszóinak, csoportjainak szakmai életében. 
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..