home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Havas Boldogasszony oltalmában
Tóth Lívia
2018.10.16.
LXXIII. évf. 40. szám
Havas Boldogasszony oltalmában

Padé központjában a megújult, friss színekben ragyogó Havas Boldogasszony-templom fogadja az arra járókat.

Mint megtudtuk, a szemet gyönyörködtető kinézet hétéves folyamat eredménye, a legutóbbi munkálatokat viszont rekordidőben, öt hét alatt sikerült elvégezni.

A padéi közösség, mint Óbesenyő leányegyháza, 1784-ben kihelyezett lelkészséggé alakult, 1807-ben pedig plébániai rangra emelték. A jelenlegi templomot Padéi Diván György szerb ortodox vallású kegyúr költségén építették, és 1842-ben áldották meg Havas Boldogasszony tiszteletére. Az önálló lelkészség megalapítása óta Padénak negyven plébánosa volt, leghosszabb ideig, negyvenhat évig, Basch Nándor szolgált a településen.

A templomtelken 1999-től 2006-ig lelkipásztorkodási központ és plébánia épült.

Fiser János jelenlegi plébánost, általános helynököt a templom felújítása kapcsán kerestem fel. Mivel gyakran, hetente legalább egyszer megfordulok a faluban, tanúja lehettem az épület csodálatos újjáéledésének. Ez persze nem egyik napról a másikra történt.

— A folyamat hét évvel ezelőtt kezdődött, amikor a püspökség a tetőburkolatot javíttatta, három éve a falakat vágtuk át, hiszen elvégeztük a vízszintes hidroizolációt. Ez a tevékenység részben adakozásból, részben kölcsönből, valamint a hívek adományából jött létre. A nagyjavítást tavaly szerettük volna befejezni, amikor a templomunk 175. évfordulóját ünnepeltük, de ez sajnos nem jött össze. 2018-ra három pályázatot vittünk sikerre, így három különböző munkálatot végezhettünk el — mesélte a plébános úr. — Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő eszközeit a toronyra fordítottuk, új bádogburkolatot és festést kapott, szanáltuk a villanyhálózatot, új világítótesteket helyeztünk el. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából a templom hajójának külső, rendkívül rossz állapotban levő vakolatát hoztuk helyre, átfestettük a falakat, kijavítottuk a tetőn észlelt hibákat, nivelláltuk a csatornákat, lecseréltünk három bejárati és két belső ajtót, valamint a sekrestye meg a szentély közötti üvegfalat, továbbá megjavítottuk a kórusra vezető lépcsőket. A harmadik pályázat esetében valójában a Teleki László Alapítvány kötötte meg a szerződést a vállalkozóval, ez a szervezet finanszírozta ugyanis a belső festést és az új padló lehelyezését. Meg kell még említenem a Kanadában és más országokban élő hívek adományát is, melyből vissza tudtuk adni az egyházmegyétől szigetelésre felvett kölcsönt. Csóka község is évről évre hozzájárul a templom fenntartásához, azt az összeget mindig valamilyen kisebb javításra költjük, az idén a templom előtti tér betonozására használtuk fel. Emellett rengeteg önkéntes munkát is el kellett végezni, csak a takarítás több mint 500 munkaórát tett ki. Most elmondhatom, hogy a templomunk kívül-belül szinte teljesen megújult, reméljük, minket már kiszolgál ez a javítás, hiszen minden munkálatnál arra törekedtünk, hogy a felhasznált anyag kiváló minőségű legyen. Az idén 8 millió dinárt költöttünk el erre a célra, ha pedig a tetőt és a szigetelést is beleszámoljuk, akkor a beruházás értéke összesen 120-130 000 euró. Hatalmas munka a pályázatok elszámolása, melyben sokat segít Bővíz László atya. A padéiaknak nagyon tetszik az eredmény, elégedettek, és látom, hogy a vidékiek meg az átutazók is megállnak, megcsodálják a templomot, kérik, hogy a belsejét is mutassuk meg nekik.

Fiser János atya a közösség helyzetére vonatkozó kérdésemre elmondta, Padénak is ugyanaz a baja, mint az egész délvidéki magyarságnak: lassan elfogy. A falu egykori 3500-4000 katolikus lakosának a száma mintegy 1000-re apadt. A legnagyobb gond, hogy a munkaképes réteg megy el. Igaz, maradtak még fiatalok, de azok a magánszektorban dolgoznak reggeltől estig, és másra nem érnek rá. Az általános iskolások 95 százalék feletti arányban járnak hitoktatásra, az első osztályban 6, a másodikban 9, a harmadikban 8, a negyedikben 16, az ötödikben 9 hittanos van, a bérmálásra készülő hetedikesek és nyolcadikosok száma pedig 14. Ezek az adatok sajnos azt mutatják, hogy a településen ennyi magyar diák van. Padén évente két-három esküvőt tartanak, az idén öt keresztelőre került sor, az év végéig még lesz két-három, a temetések száma azonban már meghaladta a harmincat. 

A padéi Havas Boldogasszony-templomban október 20-án, szombaton hálaadó püspöki szentmisét tartanak, melyen elsősorban a Jóistennek köszönik meg, hogy a felújítást sikerült megvalósítani, viszont nem feledkeznek meg az adakozókról és a segítőkről sem.


A szerző felvételei


Támogatók:

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..