home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Hatvan évvel később
Talpai Lóránt
2016.10.30.
LXXI. évf. 43. szám
Hatvan évvel később

Az október 23-ai forradalomra emlékeztek Magyarország-szerte — Milánó díszpolgára lett a dalai láma — Az orosz hadsereg magáninternetet hozott létre — Sértő a Jézus Krisztus szupersztár? — Független külpolitikát követelnek a Fülöp-szigetekiek

Az október 23-ai forradalomra emlékeztek Magyarország-szerte

Magyarország-szerte megemlékezéseket, koszorúzásokat, ünnepi koncerteket és díszelőadásokat tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 60. évfordulóján. A Kossuth téren katonai tiszteletadás mellett Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták Magyarország lobogóját. Ezután beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök és az ünnepség díszvendége, Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök. Európa szabadságszerető népeinek ma az a feladatuk, hogy megmentsék Brüsszelt az „elszovjetesedéstől” — jelentette ki a magyar miniszterelnök. „Mi, magyarok európai nemzet akarunk maradni, és nem egy nemzetiség akarunk lenni Európában” — hangoztatta a kormányfő. Andrzej Duda elsősorban arról beszélt, hogy a magyarok mindig számíthatnak Lengyelországra. A központi ünnepség mellett ellenzéki pártok és civil szervezetek tüntettek a Blaha Lujza téren. A szónokok fő témája az volt, hogy milyen összefogással lehet megdönteni a kormányt. A demonstrálók elsősorban az MSZP és a Demokratikus Koalíció lobogóit tartották a kezükben, de feltűntek a Párbeszéd és a Modern Magyarország Mozgalom zászlói is.

Milánó díszpolgára lett a dalai láma

Milánóban díszpolgárrá avatták a dalai lámát, a döntés ellen Kína hevesen tiltakozik. A Milánóban élő kínaiak közössége közleményben hangsúlyozta, hogy hibás döntésnek tartja a dalai láma kitüntetését, szerintük sérti a több tízezer milánói kínait. Hozzátették, hogy a dalai lámának ítélt díszpolgári elismerés „nem veszi figyelembe a történelmi tényeket”, és egy „egyszerű” vallási vezetőt egy valóságban nem létező állam vezetőjeként tüntet fel. A milánói kínai közösség emlékeztetett, hogy tagjai jelentősen hozzájárulnak az észak-olaszországi város gazdasági fejlődéséhez. Még határozottabban fogalmazott Kína római nagykövetsége, mely szerint a milánói önkormányzat lépése az egész kínai népet súlyosan megsérti, és negatívan befolyásolja a kínai—olasz viszonyt, valamint a két ország közötti együttműködést.

Az orosz hadsereg magáninternetet hozott létre

Az internethez hasonló saját kommunikációs rendszert hozott létre az orosz hadsereg. Egy orosz lap információi szerint a munkálatokat a nyár végén fejezték be, és az Adattovábbítás Zárt Szegmense elnevezésű hálózat azóta teljes terjedelmében üzemel. Az orosz hadügyi tárca a rendszer kiterjesztését, újabb terminálok elhelyezését tervezi a csapategységeknél. Az új rendszer egyébként nincs összekapcsolva az internettel. Az orosz védelmi minisztérium rendszeréhez csatlakoztatott összes számítógépet védik az illetéktelen behatolóktól, a titkos információkat saját elektronikus levelezőrendszerben továbbítják. A komputereket a vezérkar államtitok-védelemért felelős 8. osztálya hitelesíti. Az orosz katonai internet a Rosztyelekom állami távközlési cég infrastruktúrájára épül. Minden katonai egységnél szervereket állítottak fel, melyek kódolják és csomagokra bontva továbbítják az információt.

Sértő a Jézus Krisztus szupersztár?

Az oroszországi Omszk városában levették a műsorról a Jézus Krisztus szupersztár című musicalt egy ortodox keresztény szervezet tiltakozása miatt. Az előadást egy szentpétervári társulat mutatta volna be november 1-jén, viszont a Család, Szeretet és Testvériség elnevezésű vallási csoport tiltakozást jelentett be arra hivatkozva, hogy a darab sérti a vallási meggyőződésüket. Emiatt az előadást törölték a műsorról. Az Amnesty International közleményt adott ki a darab betiltásával kapcsolatban. A jogvédő szervezet hangsúlyozta, hogy a szólásszabadságot megsértő lépés újabb bizonyítéka annak, hogyan befolyásolják orosz nacionalista aktivisták az orosz kulturális életet.

Független külpolitikát követelnek a Fülöp-szigetekiek

A független külpolitika létrejötte mellett és az országban állomásozó amerikai csapatok távozásáért tüntettek a polgárok az amerikai nagykövetség épülete előtt Manilában. A demonstráció közben egy rendőrségi jármű a tömegbe hajtott, aminek következtében többtucatnyian megsebesültek. A Fülöp-szigeteki rendőrség 23 tüntetőt vett őrizetbe. A tiltakozók az országban állomásozó amerikai csapatok távozását követelték, és szimpátiájukat fejezték ki a Rodrigo Duterte államfő által ígért független külpolitikával kapcsolatban. Eközben Duterte Kínában tartózkodott hivatalos látogatáson. A Dél-kínai-tengerrel kapcsolatos felségterületi vita miatt feszültté vált viszonyon igyekezett javítani, valamint a két fél közötti kereskedelmi kapcsolatokat próbálta szorosabbra fűzni. A Washingtontól eltávolodó új elnök Kínában és Oroszországban lát új szövetségest országa számára. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..