home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Határügyek
Fehér Márta
2019.03.23.
LXXIV. évf. 12. szám
Határügyek

​​​​​​​Hamarosan megoldás? — Bíróság előtt a lógós diákok szülei — A 20. évforduló

Hamarosan megoldás?

A vasútfejlesztésekről, valamint a határátkelők kérdéséről tárgyalt Szabadkán Palkovics László magyarországi innovációs és technológiai miniszter Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével, mielőtt pénteken Belgrádban találkozott Zorana Mihajlović szerb infrastruktúraügyi és közlekedési miniszterrel. A Budapest—Belgrád vasútvonalon kívül kiemelt figyelmet fordítottak a Szeged—Szabadka—Bácsalmás—Baja vasútvonal felújítására, azon belül is a Szeged—Szabadka szakaszra. A belgrádi egyeztetésen a felek egyetértettek abban, hogy gyorsítani kell a két ország közötti határátkelők forgalmát, és a gondra mielőbb hatékony megoldást kell találni. Várhatóan hamarosan létrejön egy munkacsoport, mely a határ menti kérdések áttekintésével foglalkozik majd. A téma valószínűleg a hamarosan megtartandó magyar—szerb kormányülés napirendjén is szerepel, a bejelentések szerint több gazdaságfejlesztési megállapodást is aláírnak a felek, de emellett kutatásfejlesztéssel, innovációval, technológiai fejlesztéssel és több közlekedéssel kapcsolatos megállapodásra is lehet számítani. (MTI, Szerbiai RTV, Tanjug)

 

Bíróság előtt a lógós diákok szülei

A szabálysértési bíróságok elé 57 szülőt idéztek be gyermekük igazolatlan hiányzása miatt, 6 ügyben született döntés, 2 esetben 5000 dináros bírságot róttak ki, 1 felmentés született és 3 figyelmeztetést mondtak ki, 2 esetben alaptalannak bizonyult a feljelentés. Az oktatási törvény kötelezi a tanügyi intézményeket, hogy jelentsék, ha valaki kerüli az iskolát. A bírósági statisztika szerint általános iskolásokat érintő ügyek kerültek az igazságszolgáltatás elé a legtöbb esetben, sőt, alsósok iskolakerülése miatt is idéztek be szülőket. Mint kiderült, sok esetben nem a gyereknek akadt jobb dolga a tanulásnál, az illetékesek előtt ugyanis a szülők beismerték, ők nem engedték a gyereket iskolába, mert otthon kellett segíteni a gazdaságban, és azt előbbre valónak találták. Persze a klasszikus esetek is előfordultak: a nebuló becsomagol otthon, elköszön, elindul — de nem érkezik meg az iskolába, amiről otthon „elfelejt” beszámolni. Az iskolák végső megoldásként alkalmazzák a feljelentést, előbb a diákkal és a szülővel próbálnak megoldást találni, kimerítik a házon belüli büntetési lehetőségeket, és csak végső esetben folyamodnak feljelentéshez. Az iskolákban egyébként huszonöt igazolatlan órát engedélyeznek. (Szerbiai RTV)

 

A 20. évforduló

Állami ceremóniával, katonai parádéval és egyházi szertartással készül Szerbia a NATO-bombázás 20. évfordulójára. A katonaság és a rendőrség 4000 tagját vonultatják fel Nišben március 24-én, az állami megemlékezésen. Bemutatkozik a légierő, 50 tank és 10 gyalogsági harci jármű vonul át a dél-szerbiai városon, MiG—29-esek és helikopterek zúgnak el a nézők felett, és a legújabb hazai gyártmányú fegyvereket is bemutatják. 1500 különleges kiképzésben részesült katonát is láthatnak a polgárok, a legújabb és legkorszerűbb felszerelésben. Aleksandar Vučić államfő az évfordulóra készülve arra emlékeztetett, hogy a NATO-agressziót egy szuverén ország ellen követték el, és nemcsak bombákkal, hanem a politika és a média minden rendelkezésre álló fegyverével. Előrebocsátotta, hogy a megemlékezés méltóságteljes lesz, egyúttal kiemelte, hogy Szerbia nagy erőkkel dolgozik azon, hogy megerősítse biztonságát, mely az ország erejének alapja. Belgrádban hétfőn nemzetközi konferenciát rendeztek Jugoszlávia bombázásnak 20. évfordulója — tanulság a XXI. századi európai biztonság számára címmel. Az évforduló előtt az orosz parlament felsőháza elfogadott egy dokumentumot, melyben leszögezi: elvárja, hogy a kezdeményezők az igazságszolgáltatás előtt feleljenek tettükért. A dokumentum kifejti: az, hogy nem büntették meg a felelősöket, újabb tragédiához vezetett Szíriában, Irakban és Líbiában, és ugyanez a veszély fenyegeti Venezuelát, Kubát és Nicaraguát. (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..