home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Hatalmasra nőtt villanyszámlák
2017.01.29.
LXXII. évf. 4. szám
Hatalmasra nőtt villanyszámlák

Meglopják a fogyasztókat?! — Nikolić zsarolja a haladókat — Jégtörő hajókra volna szükség — A kicifrázott vonat — Csalók és hazugok

Meglopják a fogyasztókat?!

A kormányfő méltatta a Szerbiai Villanygazdaság munkatársait, akik az embertelen hidegben is dolgoztak az elektromos hálózat karbantartásán. Egyszersmind megjegyezte, a cég hibájából bizonyos fogyasztók számláján a kifizetendő összeg kétszer akkora, mint korábban. 15-20 százalékkal nőhet a számla, de 50 vagy 100 százalékkal nem — emelte ki Vučić. Az EPS a munkája során szabálytalanságokat követett el, ezért vizsgálatot kell indítani, és kártalanítani az érintetteket. Olyan megoldást kell találni, amely lehetővé teszi, hogy a lakosok visszakapják a jogtalanul eltulajdonított pénzüket. Célszerű lenne, ha kevesebbet fizetnének februárra vagy márciusra. Aleksandar Vučić 140 panaszlevelet kapott a lakosoktól. Mindannyian azért fordultak a kormányfőhöz, mert hatalmas lett a villanyszámlájuk. „Senki sem tehet ilyet azért, mert szeret a fűtött szobában ülni, de dolgozni nem, és még az órák leolvasásához sem fűlik a foga. Nem szabhatja meg csak úgy az áram árát. Ez a botrány nem fog többé megismétlődni. A felelősöket kérdőre vonjuk. Ezzel be is fejeztük ezt a történetet” — mondta a kormányfő.

A Konkurenciavédelmi Bizottság (Komisija za zaštitu konkurencije) a kormányfő nyilatkozata után bejelentette, hogy megvizsgálja az esetet, és fényt derít arra, hogy vajon szándékosan lopták-e meg a polgárokat.

Milorad Grčić, a Szerbiai Villanygazdaság megbízott igazgatója elnézést kért a fogyasztóktól a mulasztásért, és megígérte, hogy a vétkeseket felelősségre vonják. (Blic)

Nikolić zsarolja a haladókat

Tomislav Nikolić szerb elnök azzal fenyegeti a Szerb Haladó Pártot, hogy ha nem ő lesz a párt elnökjelöltje, akkor a korábbi külügyminisztert, Vuk Jeremićet fogja támogatni. „Nikolićnak nincs semmi adu a kezében Vučićtyal szemben, de tisztában van vele, hogy van még ilyen-olyan támogatottsága. Az egyik lehetséges terv, hogy az SZHP elnökjelöltjének megnevezése előtt Nikolić megpróbálja megzsarolni a pártot, mégpedig azzal, hogy Vuk Jeremićet fogja támogatni, akár nyilvánosan is” — nyilatkozta a szerb elnökséghez közel álló forrás a Blicnek, hozzátéve, az ötlet Nikolić tanácsadóitól és feleségétől, Dragicától származhat.

Ezenkívül, ugyancsak nem hivatalos értesülések szerint, Moszkva kész támogatni Nikolićot, és ezt közölték is vele. „Neki azonban nem volt annyi bátorsága, hogy egyedül, Aleksandar Vučić pártelnök döntésétől függetlenül bejelentse szándékát az újév előtti sajtótájékoztatóján, vagyis azt, hogy jelölteti magát” — írja a belgrádi napilap, mely szerint az SZHP elégedetlen tagjai támogatnák ezt a lehetőséget. (Beta, Blic)

Jégtörő hajókra volna szükség

Szerbia jégtörő hajók beszerzését tervezi, hogy a jövőben ne kelljen segítséget kérnie a folyók jégpáncéljának áttöréséhez — jelentette ki Branislav Nedimović mezőgazdasági és vízgazdálkodási miniszter a szerbiai közszolgálati televízióban. A tárcavezető szerint az idén tapasztalt nehézségre — arra, hogy szinte áthatolhatatlan jégtorlaszok keletkeztek a Dunán és más folyókon — figyelmeztetésként is tekinthetünk, és Szerbiának új hajókat kell vásárolnia a meglévő egyetlen jégtörője mellé. Három újabbra van szükség.

Egy hajó bérlése óránként 120 euróba (37 000 forintba) kerül Szerbiának, a mezőgazdasági minisztérium tájékoztatása szerint ez a kiadások 25 százaléka, a jégtörés költségein ugyanis Szerbia, Horvátország és Magyarország osztozik, a legnagyobb hányadot (50 százalék) a magyar fél fedezi. (RTS)

A kicifrázott vonat

Tomislav Nikolić elnök tudatában annak, hogy többé nem számíthat semmire a szerbiai politikai életben, egy „kicifrázott vonat” Koszovóba való indításával próbált meg vérontást provokálni, és olyan helyzetet teremteni, amelyben ő tűnhet fel vezetőként és megmentőként — jelentette ki Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt vezetője a múlt heti sajtóértekezletén.

„Nikolić kész volt vérontást előidézni egy személyvonattal, melyet olyan feliratokkal cifráztak ki, amelyek biztosan irritálnák a szkipetárokat, felébresztve haragjukat és terrorjukat, sőt ez alkalommal a NATO támogatásával alakított fegyveres bandájukat is provokálta” — mondta Šešelj. (B92)

Csalók és hazugok

Velimir Ilićnél, az Új Szerbia elnökénél betelt a pohár, a múlt heti sajtótájékoztatóján ugyanis éles szavakkal bírálta a kormányfőt. Mint mondta, a Szerb Haladó Párt nem tartotta be az Új Szerbiával kötött koalíciós szerződést, és őt nem nevezték ki a Koridor Srbije Kft. igazgatójává. A Szerb Haladó Pártot csalók és hazugok gyülekezetének nevezte. Mindezek mellett elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy párttársait folyamatosan próbálják átcsábítani a haladókhoz. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..