home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Háromszék meseszép tájaira látogat a Hazajáró csapata!
MTVA
2019.02.08.
LXXIV. évf. 6. szám
Háromszék meseszép tájaira látogat a Hazajáró csapata!

A történelmi Sepsiszéket az Olt folyó szeli ketté, a Tusnádi-szoros és a Barcaság között húzódik meg, a Kárpátkanyar ölelésében.

„Lenn a Feketeügy feketén csillogott,
békességes esti harangszót ringatott.
Szívem köré apró, fényes tüzek gyúltak:
kerestem a parton, kerestem a múltat.
Béhunytam a szemem, hátha úgy meglátnám
Gábor Áron mestert szürke paripáján.”
                         /Kányádi Sándor: A kökösi hídon/
 

A történelmi Sepsiszéket az Olt folyó szeli ketté, a Tusnádi-szoros és a Barcaság között húzódik meg, a Kárpátkanyar ölelésében. A középkorban ezt a földet II. András királyunk a szászok kiváltságait rögzítő adománylevelében „terra Sicolorum terre Sebus” néven említette.

Majd évszázadokon át Háromszék részeként fejlődött, Kézdi- és Orbaiszék mellett, a hozzájuk a később csatlakozott Miklósvárral együtt.

Háromszék nevezetessé vált az itt lakók hősiességéről és lélegzetelállító szépségű tájairól. Hitregék és történelmi munkák egyaránt vallanak a mesébe illő múltról. Sok vér és verejték folyt le azóta az Olton és a Feketeügyön, de a gótikus templomok és régi kúriák falai állnak még.

Tartja még magát a kökösi híd is. S ahogy 1849. július 2-án feltartóztatta a betörő osztrák- orosz seregeket, úgy próbál most megálljt parancsolni a viharkapun beáramló idegen szellemnek, és őrzi a legendák földjét: Székelyföldet.



Adás:
2019.02.09. 15:15 M5 
 
Ismétlés: 
2019.02.10. 19:25 Duna World
2019.02.12. 13:20 M5
2019.02.12. 16:10 Duna World
2019.02.16. 07:15 Duna

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..