home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Háromnapos butoh-tanfolyam
2016.05.19.
LXXI. évf. 20. szám
Háromnapos butoh-tanfolyam

A Nyári Mozi Színházi Közösség (Kelebia) és a Kosztolányi Dezső Színház (Szabadka) szervezésében, Yoko Highasi japán butoh-táncos vezetésével 2016. május 23-ától 25-éig háromnapos butoh-tanfolyamot tartanak a Kosztolányi Dezső Színházban (Szabadka, Fasizmus áldozatainak tere 5.).

Yoko Higashi fiatalkorában a tradicionális nó mesterektől sajátította el a színházi munka alapjait, valamint klasszikus zenei képzésben is részesült. Ez az erős iskola mindmáig nagy hatással van előadói tevékenységére. A háromnapos intenzív tanfolyam alatt a klasszikus nó színház és a kortárs butoh tánc technikáin át mutatja be sajátságos munkamódszerét.

A tradicionális japán művészet földközeli mozgáskultúrájának elsajátításához a táncos központi energiájának megnyitása szükséges, az energiák szabad áramlása nélkül nem jöhet létre tiszta mozdulat, egységes, harmonikus tánc. A gyakorlatok során a butoh tánc alapjának bemutatása a cél: az üresség és a semmi állapotának megismerése. A butoh nem egy technika, a butoh egy belső állapot tánca, melynek elsajátításához egy új testnyelvezet megtanulására van szükség, el kell törölni az eddigi megszokásokat, beidegződéseket, ha be akarjuk fogadni az újat, és tovább kívánunk foglalkozni vele. A test tudatossága. A jelenidejűségben való test tánca. Külső és belső feltérképezése, az alkotó fizikai, pszichikai formájának tudatosítása, formálása. Tanít meghallgatni a szervezet működését, különböző körülmények között, megfigyeli a sejtek mozgását, reakcióit.

Yoko több évtizedes munkája alatt kialakított sajátságos módszerét három, napi 6 órás foglalkozás alatt mutatja be az érdeklődőknek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..