home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Három csapattal az új idényben
Tóth Tibor
2017.10.04.
LXXII. évf. 39. szám
Három csapattal az új idényben

Az elmúlt szezonról, az utánpótlásról és a csapat céljairól, terveiről...

A Zenta Asztaliteniszklub női csapata tizenkét alkalommal nyerte meg az országos csapatbajnoki címet, legutóbb a 2012/2013-as idényben állhattak a dobogó legfelső fokára a Tisza-parti sárga-kékek. Az elmúlt négy évben a folyamatos játékosvándorlás miatt nem értek el ekkora sikereket, viszont a szuperligás státuszuk egy pillanatra sem került veszélybe. A közelmúltban új vezetőség került a patinás egyesület élére, a 2017/2018-as idényre pedig két korábbi játékos tért vissza anyaegyesületébe. Az elmúlt szezonról, az utánpótlásról és a csapat céljairól, terveiről Mellik Zoltánnal, a Zenta Asztaliteniszklub főedzőjével beszélgettem.

A női csapat az előző idényben a 7. helyet szerezte meg a Szuperligában. A bajnokság előtt a cél a bennmaradás volt, amit különösebb nehézségek nélkül el is értek, hiszen a három közvetlen rivális csapatot oda-vissza, azaz otthon és vendégségben is simán legyőzték. Egyéni versenyeken néhány tartományi bajnokságon szerzett érem volt a termés a 2016/2017-es idényben.

— Nálunk gyakran vannak változások a csapatban. Játékosaink a középiskola befejezése után általában Újvidékre iratkoznak egyetemre, és valamelyik székvárosi csapatban folytatják pályafutásukat. Így történt most is, hiszen Ivana Milovanović a jogi karon tanul tovább, Suzana Mendergiš pedig Újvidéken kapott munkát. Szerencsés helyzet alakult ki, mivel egykori játékosaink, Gyurcsik Aliz és Tóth Éva lehallgatták az egyetemen a kötelező előadásokat, és visszaigazoltak Zentára. Köszönjük a zentai önkormányzat és Ceglédi Rudolf polgármester segítségét, hiszen támogatása nélkül mindez nem valósulhatott volna meg. E mellett a két lány mellett az első csapatot még Veréb Xénia, aki legalább még két évig itt lesz velünk, és Mirković Brigitta alkotja, aki az elmúlt 10-15 évben standard játékosa a klubnak — mondta Mellik.


Gyurcsik Aliz és Tóth Éva újra a Zenta színeiben

A bajnokságban egy középhelyezés megszerzése a cél. A bajnok törökkanizsai Obilić és a Novi Sad kiemelkedik a mezőnyből, a Molnár Mónikával, Ivana Vejnovićtyal, Aleksandra Savićtyal felálló újvidéki Panonija is kiváló játékerőt képvisel, a többi csapat azonban csaknem azonos erősségű. Az elvárások szerint e három csapat kivételével szinte bárki bárkit legyőzhet.

A női felnőttcsapat mellett egy tízéves lányokból álló együttes és a felnőttférfi-gárda képviseli a klub színeit a hamarosan kezdődő idényben.

— A kisebb lányokat hivatalos bajnokságban nem tudjuk elindítani, mivel egyikük a szüleivel Németországba távozott, így a környékbeli klubokkal: Csókával, Kanizsával, Horgossal együtt alakítunk egy nem hivatalos ligát, ahol ez a korosztály is versenyezhet. A tízévesekből álló generáció, a tavalyi évhez hasonlóan, az idén is részt vesz a különféle utánpótlásversenyeken. Közülük Lengyel Emmát emelhetem ki, aki az ország legjobb öt, hasonló korosztályú játékosa között található, ám a többiek is jól dolgoznak és szépen fejlődnek.

Jelenleg ketten, Mellik Zoltán és Mellik Viktor foglalkoznak az első, illetve az utánpótláscsapattal. Az elmúlt években alaposan megcsappant a játékosok száma, de ahogy Mellik elmondta, ez nemcsak az asztaliteniszre, hanem a többi sportágra is jellemző.

— Információim szerint mintegy 7000 ember hagyta el a várost az elmúlt néhány évben. Ezért nem is kell csodálkoznunk, hogy az iskolákban és a sportklubokban is egyre kevesebb a gyerek. A létszámcsökkenés másik oka pedig az, hogy a községben harminc-egynéhány sportklub működik, úgyhogy az a kevés gyerek, aki sportolásra szánja magát, szétszóródik ezekben az egyesületekben. Tavaly indítottuk el a Pöttömsport nevű megmozdulásunkat, melyben huszonhat, 6—8 éves gyerek vett részt. A program nemcsak az asztaliteniszről, hanem a sportra, illetve az egészséges életmódra való nevelésről is szólt. A kicsik különféle koordinációs és logikai gyakorlatokat végeztek, próbáltuk megszerettetni velük a sportot, az asztaliteniszt. Az idén is szeretnénk megszervezni a Pöttömsportot — emelte ki Mellik.

A női együtteseken kívül férficsapat is működik a klubban, mely feljutott a Vajdasági Ligába. A Lučić Viktor, Tőke János, Takács Kornél — akikhez a hamarosan rajtoló idényben Sóti Mihály és Fehér Roland is csatlakozik — alkotta csapat akár rangot is léphet felfelé a bajnokság végeztével.

A nyár elejétől új vezetőség irányítja az egyesületet. Az elnöki tisztet a klub korábbi játékosa, Herédi Krisztián tölti be. Az elnökségben egykori játékosok, a fiatalok szülei és szabadidős sportolók kaptak helyet, akik szívügyüknek tekintik az asztaliteniszt. — A jelenlegi női csapat megtartása az egyik célunk. A mostani együtteshez még egy-két, egyetemi tanulmányai végeztével Zentára visszatérő játékost igazolnánk, és ezzel a csapattal néhány éven belül meg lehetne próbálni visszahozni a bajnoki címet Zentára. A legfontosabb azonban a tömegesítés, minél több gyermek becsábítása az asztaliteniszklubba. Nagyon nagy ugyanis a rés az első csapat és az utánpótlás-korosztályaink között. Az elmúlt években olyanok is külföldre távoztak, akik már egészen jól pinpongoztak — tette hozzá Mellik.

A korábbi elnök, Zoran Kalinić lemondása óta a Szerbiai Asztalitenisz-szövetségben óriási harc dúl a hatalomért. A tavalyi idény szeptember közepén kezdődött, az idei szezonnal kapcsolatban pedig még semmi sem világos. Beszélgetésünkkor (szeptember 15-én) még a sorsolás sem készült el, a klubok még nem látták a versenynaptárt, és azt sem lehetett tudni, mikor indul a pontvadászat, illetve ki irányítja majd a bajnokságot. Az országos szövetségben uralkodó áldatlan állapotok ellenére a zentai klubban már július végén elkezdték a felkészülést. Egyelőre még az is bizonytalan, hogyan hoz be a szövetség egy ekkora lemaradást. Azt sem tudni, hogy erőltetett menetben, tornarendszerben vagy új versenyrendszer szerint bonyolítják majd le a 2017/2018-as idényt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..