home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Három az egyben
Szerda Zsófi
2016.02.01.
LXXI. évf. 4. szám
Három az egyben

Azaz három ősbemutató egy este. A drámaíró verseny ünnep színésznek, színháznak, nézőnek egyaránt. Hogy a drámák íróinak, illetve a már elkészült művek rendezőinek mennyire ünnep, arról őket kellene megkérdezni, hiszen mindössze egy nap áll rendelkezésükre, hogy megbirkózzanak a feladattal. Azt viszont leszögezhetjük, hogy egy izgalmas játék ez mindenkinek, mely néha jobban, néha gyengébben sikerül, de mindenképpen felhőtlen szórakozást ígér, amikor bemutatják a három újszülött drámát.

Minden évben az Újvidéki Színház ad otthont a drámaíró versenynek. Általában az évadot nyitják vele, az idén (azaz tavaly) azonban ez egy picit elhúzódott, de nem maradt el most sem, január 23-án mutatták be a három alkotást. Szerzőjük Ladik Katalin, Bozsik Péter és Gobby Fehér Gyula volt, akik a hagyományt követve a Magyar Szóból húzott címre írták meg drámájukat egy nap leforgása alatt. Ilyenkor mindig eszembe jut, vajon készülnek-e a drámaírók szövegcsírákkal, melyeket utána a címhez tudnak alakítani, vagy teljesen üres lappal indítják a gondolatok folyamát. Talán ez is személyfüggő, de ha rólam lenne szó, szinte biztosan készülnék néhány jól hangzó mondattal vagy egy-két jól kitalált karakterrel. A kész műveket három rendező állította színpadra, ők is sorsolás útján kapták meg a szövegeket. Akik tehát villámrendeztek: Sorin Militaru, Rale Milenković és Gemza Péter rendezők. 

A hagyományokat követve az idén sem csak az Újvidéki Színház társulata adta elő a darabokat, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Szabadkai Gyermekszínház színészei és az Újvidéki Művészeti Akadémia növendékei is közreműködtek. A zsűri tagjai pedig Tömöry Péter, Miklós Melánia és Kiss Csaba voltak.
Érdekes módon — vagy éppenséggel egészen természetesen — az előadások közül kettőbe is begyűrűztek a menekültek. Úgy látszik, a drámaírókat is foglalkoztatja ez a téma. Volt, aki humorosan közelítette meg, más pedig egészen komoly hangot ütött meg. A nem megszokott összetételű színészgárda most is remekelt, s ilyenkor, amikor a néző egy helyütt látja több város színészeit, mindig rájön, hogy mennyi tehetséges színészember dolgozik kis hazánkban. Az első előadás (Ladik Katalin szövege alapján és Radoslav Milenković rendezésében) hangvétele igen komor volt, szokatlan is lehetett egy picit a drámaíró versenyen, de egy ilyen komoly szöveg, mint Ladiké, ezt meg is követelte. A másik két darab már sokkal inkább a szórakoztatásra törekedett, helyzetkomikum és intellektuális humor váltogatta egymást, kiváló szereposztással, néhány fánkkal és Sanyival vagy éppen a falra spriccelő vérben bővelkedő önéletrajzi szövegre hajazó drámával.

Az est végén most is átadták az Újvidéki Színház 2014/2015-ös évadának díjait. Banka Líviát választották meg a legjobb női főszereplőnek, Mészáros Árpádot pedig a legjobb férfinak... mármint főszereplőnek természetesen. Crnkovity Gabriella vehette át a legjobb a női mellékszereplőnek járó díjat, Magyar Attilát pedig a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismeréssel jutalmazták. Az évad kulisszadíját Lovas Csilla ügyelőnek ítélték oda. De a legnagyobb bakiért is jár díj, ez pedig a vándor Piercing Díj, melyet az idén Giricz Attila tudhatott magáénak.

A drámaíró verseny díjazottjai pedig Ladik Katalin, aki a legjobb dráma díját kapta, illetve Sorin Militaru, aki a rendezői díjat vehette át az Újvidéki Színházban megtartott XV. Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny végén. Négy színész kapott elismerést a kiemelkedő játékáért: Elor Emina, Banka Lívia, Kőrösi István és Pongó Gábor.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..