home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Harmincéves a TAKT
Tomek Viktor
2008.07.16.
LXIII. évf. 29. szám
Harmincéves a TAKT

Festenek a Jegricska partjánAz idén harmincesztendős a TAKT-mozgalom, azaz a Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor. A nagy múltú szervezet a jubileum alkalmából néhány év kihagyás után az idén újra megszervezte a Temerin közelében levő Hevér-tanyán a TAKT-tábort. A művésztelepen mint...

Festenek a Jegricska partján

Az idén harmincesztendős a TAKT-mozgalom, azaz a Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor. A nagy múltú szervezet a jubileum alkalmából néhány év kihagyás után az idén újra megszervezte a Temerin közelében levő Hevér-tanyán a TAKT-tábort. A művésztelepen mintegy 35 fiatal alkotó egy héten át festetett, rajzolt, fotózott, szobrászkodott és kerámiázott. Az ifjú művészek Vajdaság több településéről érkeztek: Nagybecskerekről, Szabadkáról, Óbecséről és természetesen Temerinből.
- Legutóbb 2004-ben tartották meg a tábort. Többévi szüneteltetésének az az oka, hogy a szakma régi motorosai lemorzsolódtak, vagyis nem volt, aki továbbvigye a TAKT-ot és annak eszméjét. Mostanra azonban megifjodott a szervezet, nyitottabbá vált - mondta Utcai Dávid, a TAKT-tábor művészeti vezetője. A művésztelep mindig fontos szerepet töltött be a Temerin környéki művészek életében, és számtalan vajdasági alkotót tömörített. Ezt a hagyományt szeretné folytatni az immár megújult TAKT. A szervezők célja a többi között az is: a táborban szerzett ismereteket és tapasztalatot úgy átadni a fiataloknak, hogy azt fel tudják majd használni, például egy-egy kiállítás megszervezésében vagy a nagybetűs életben. Egyszóval az alkotóműhelyben nemcsak alkotómunka folyt, hanem művészképzés is, esti szemináriumok keretében történelmi és néphagyományokról szóló előadások révén.
- Az istenadta tehetséget nem volna szabad elkótyavetyélni, hanem élni kellene vele. Éreztetni, tudatni szeretnénk a fiatalokkal, hogy a társadalomnak szüksége van rájuk - fogalmazott Utcai Dávid. A Hevér-tanya idilli környezete ihletően hat a művészekre, alkotásra sarkallja őket. Lebilincselő ez a hely: a kert végében csordogál a Jegricska patak, a tanyát erdős, fás övezet veszi körül, az ember és a természet harmóniája lüktet minden szegletében ennek a kis oázisnak, ezeknek a patinás falaknak az árnyékában, a város zajártalmától távol, ahol csak a tanya jószágainak hangja hallható.
A fotóműhely a szabadkai Molnár Edvárd vezetésével működött. Ismert fotóművészünk elmondta, hogy első alkalommal vett részt a táborban egy ismerőse felkérésére.
- Örömmel jöttem, és nagy megtiszteltetés a számomra, hogy részt vehetek a tábor munkájában. Fontosnak tartom az ilyen megmozdulásokat, hisz táborozás során nemcsak alkotni lehet, hanem barátkozni, ismerkedni is - összegezte Edvárd.
A művésztelepen készült munkákból július 18-án a kishegyesi Dombos Festen kiállítást rendeznek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..