home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hamarosan referendum Kúlán
Tóth Tibor
2006.05.03.
LXI. évf. 18. szám
Hamarosan referendum Kúlán

Valka KárolyKúlán az utóbbi másfél évben igen élénk politikai élet zajlik. Nyolc hónappal ezelőtt bevezették a kényszerigazgatást, majd sor került a helyhatósági választásokra, ami után az SZRP, az SZSZP, az SZDP és a Vajdasági Zöldek alkotta koalíció került hatalomra. Mint várható is volt,...

Valka Károly

Kúlán az utóbbi másfél évben igen élénk politikai élet zajlik. Nyolc hónappal ezelőtt bevezették a kényszerigazgatást, majd sor került a helyhatósági választásokra, ami után az SZRP, az SZSZP, az SZDP és a Vajdasági Zöldek alkotta koalíció került hatalomra. Mint várható is volt, a város e koalíció irányítása alatt egy tapodtat sem haladt előre, ráadásul a koalíción belül is nézetletérések támadtak, aminek következtében a Vajdasági Zöldek megindították a radikális községi elnök, Tihomir Ðurièiæ leváltására irányuló kezdeményezést.
- Az említett pártok által létrehozott koalíciót érdekkoalíciónak nevezném, mivel tagjai mindannyian arra törekedtek, hogy minél több jelentős beosztást kapjanak, saját embereiket minél kedvezőbb pozícióba tegyék, számukra csak másodlagos dolognak számít, hogy mi jó magának a városnak, mi Kúla polgárainak az érdeke - mondta Valka Károly, a VMSZ kúlai helyi szervezetének elnöke. - Mindezt egy példával is szeretném illusztrálni: két évvel ezelőtt a szerbiai kormány alelnöke, Miroljub Labus kijelentette, hogy a közigazgatásban csökkenteni kell a foglalkoztatottak számát. A kúlai községben azonban 16 százalékkal növekedett ez a szám, természetesen magyar nemzetiségűt még véletlenül sem vettek fel. Azzal, hogy több ember dolgozik a közigazgatásban, a polgároknak egy fokkal sem könnyebb a dolguk, sőt az ügyintézés talán még bonyolultabb lett. A községházán már őreink is vannak. Az egyik képviselő találóan megjegyezte, hogy ők a falak és a papírok őrei. A radikális párt iktatta őket munkába, de hogy mi szükség rájuk?!
Valka Károly elmondta, hogy községi elnöknek több bírósági ügye is folyamatban van, pillanatnyilag áramlopás miatt folyik ellene eljárás a kúlai bíróságon.
- A zombori Elektrovojvodina tette meg a bűnvádi feljelentést, de az ügy áll a bíróságon. A legutóbbi ülésen is kérdeztük, hogy halad az eljárás, de választ nem kaptunk. De nem ez az egyetlen ,,gyanús' ügylete. A községi elnöknek Liparon az iskola mellett van a telke és a családi háza. A telek egy részén a Mobtel antennát állított fel, amiért a tulajdonos, azaz a községi elnök 500 eurót zsebelhet be havonta. Felvetődik a kérdés, hogy miért nem néhány méterrel arrább állították fel az antennát, akkor a havi 500 euró az iskolát illette volna meg. A szerződést tíz évre kötötte meg, nem nehéz kiszámítani, mennyit is fog kapni az elkövetkező időszakban. Ennyit erről a ,,demokrata' elnökről, s ha még azt is hozzátesszük, hogy szerbiai parlamentben ő a telekommunikációs és kommunikációs bizottság tagja, akkor egy cseppet sem kell csodálkoznunk azon, hogy éppen ő kapta meg a szerződést - tudom meg Valka Károlytól.
A visszahívásra már harmadszor kerül sor. Először a feloszlatott képviselő-testület kezdeményezte a leváltását, de akkor a kormány és az önigazgatási miniszter ezt meghiúsította, mivel szerintük annak a képviselő-testületnek nem volt joga megindítani a leváltásra irányuló kezdeményezést. A következő alkalommal a kényszerigazgatási szerv megindította a kezdeményezést, de a községi elnök kapcsolatainak köszönhetően két nap alatt a kényszerigazgatási szervbe új embereket helyeztek, s ők meghiúsították a referendumot.
- Most azonban mindez nem sikerült. A zöldek kezdeményezését támogatja a VMSZ, a DP, a G17 Plusz és az SZMM alkotta demokratikus blokk. Úgy véljük, ha már valaki megindítja egy zavaros múlttal és ilyen módon dolgozó községi elnöknek a leváltását, akkor nekünk ezt kötelességünk támogatni. A polgárok május 7-én járulhatnak az urnák elé, s arról szavazhatnak, hogy visszahívjuk, azaz leváltjuk-e a községi elnököt vagy sem. Az embereknek már valószínűleg tele van a hócipőjük a választásokkal, hiszen az utóbbi időben szinte félévenként szavazgattunk. Amennyiben a referendumon a polgárok nem támogatják a községi elnök visszahívását, akkor a képviselő-testület feloszlik és akkor is új választások lesznek. A polgároknak ki kellene menniük a választásokra, hogy értékeljék a községi elnök eddigi munkáját. Szerintem ebben a másfél évben előrehaladás egyáltalán nem történt, a községi elnök csak ígérgetett, de nem teljesített. Kúlára egy dinárt nem hozott, pedig az egyik feladata az lenne, hogy alapítványokon keresztül beruházásokat, pénzt hozzon a községbe, hogy Kúla fejlődhessen. Minden polgár érdeke, hogy a város és a község végre a jó úton haladjon, s ezért jó lenne, ha minél többen kimennének a választásokra és támogatnák a demokratikus blokkot, amely ismeri az Európába vezető utat! -biztatja a polgárokat a VMSZ kúlai szervezetének elnöke.
Ha a május 7-i referendumon a községi elnök leváltását szorgalmazó erők győzedelmeskednek, akkor a demokratikus blokk minden bizonnyal egy jelöltet állítana a június elején esedékes községi választásra. Kúlán - néhány más vajdasági várossal ellentétben - tudják, hogy eredményt csakis együtt lehet elérni, s akkor a közép-bácskai város végre elindulhatna az Európába vezető úton.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..