home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Hamarosan elkészülnek az első útlevelek
Tomek Viktor
2011.05.18.
LXVI. évf. 20. szám
Hamarosan elkészülnek az első útlevelek

- Szabó Attila felvételeJanuár 3-ától kérelmezhető a magyar állampolgárság egyszerűsített honosítási eljárással, amit a magyar Országgyűlés a múlt év május 26-án hozott döntése tett lehetővé. Az egyszerűsített honosítási kérelmet eddig 69 külképviseleten, 1009 polgármesteri hivatalban, a Be...

- Szabó Attila felvétele

Január 3-ától kérelmezhető a magyar állampolgárság egyszerűsített honosítási eljárással, amit a magyar Országgyűlés a múlt év május 26-án hozott döntése tett lehetővé. Az egyszerűsített honosítási kérelmet eddig 69 külképviseleten, 1009 polgármesteri hivatalban, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal 23 ügyfélszolgálatán és (március 15-étől) 26 kormányablaknál nyújtottak be. A külképviseleteken a legnagyobb érdeklődés Csíkszeredán, Szabadkán és Kolozsváron tapasztalható, de volt ügyfél Tallinnban, Bejrútban, Abu-Dzabiban, Tokióban és Teheránban is.
Szabadkán április végén köszöntötték a tízezredik iktatási ügyiratszámú ügyfelet, és a főkonzulátus, a külképviselet munkatársai a kérelmezőnek egy kis ajándékkal kedveskedetek.
Korsós Tamás főkonzul szerint a külképviselet munkatársai többször is megkönnyezték egy-egy ügyfél élethelyzetét, hiszen mint mondja, mindenkinek más a családtörténete és eltérőek az életkörülményei. Egészen megható ügyekkel, rendkívül érdekes történelmi dokumentumokkal találkoznak a főkonzulátus alkalmazottjai, és számos felemelő élményben van részük a munkájuk során. Többször is bebizonyosodott, mondta, hogy egy közösség által átruházott jogkörben a köz ügyeit intézni akaró humánus ügyfélközpontú közigazgatás milyen intim kapcsolatba tud kerülni az ügyfelekkel.
* A szabadkai magyar főkonzulátus tevékenysége újabb munkafolyamattal bővült. Március 15-e óta több alkalommal is sor került állampolgársági eskütételre a külképviseleten.
- Az eskütevők száma változó, de függ a helységeink befogadóképességétől is. Most már folyamatosan érkeznek Magyarországról a köztársasági elnök által jóváhagyott és aláírt honosítási, illetve visszahonosítási okiratok. Mihelyt megérkeznek ezek az iratok a hozzájuk csatolt igazolvánnyal, a konzulátus feldolgozza, majd rögzíti őket, utána pedig értesítjük az érintetteket, megadva az eskütétel lehetséges időpontját is. A főkonzulátuson most már rendszeressé válnak az ilyen eskütételi rendezvények, hiszen csaknem ugyanannyi eskü- és fogadalomtételre számítunk, mint ahányan átadták a kérelmeket.
* Mely esetekben utasítja el a magyar állam a visszahonosítási kérelmet?
- A jogszabály előírja azokat a feltételeket, amelyeknek meg kell felelniük a kérelmezőknek. Ha például valaki Magyarország számára nemzetbiztonsági kockázatot jelent, annak a kérelmét vélhetően nem fogadják el. Jómagam egyelőre nem tudok egyetlen olyan esetről sem, hogy valamilyen oknál fogva elutasítottak volna állampolgársági kérelmet. Egyébként a főkonzulátusnak nem faladata a kérvények elbírálása. El kell mondanom azt is, hogy ha mégis megtörténik, hogy valakit elutasít a magyar állam, akkor fellebbezési lehetőség nincs, a jogszabály nem biztosít jogorvoslatot.
* Az ember azt gondolná, hogy az idő előrehaladtával a kérelmezők is egyre több tapasztalatot gyűjtenek. Újra és újra ugyanazok a kérdéseik, vagy ennyi idő elteltével változott az kérelmezők hozzáállása?
- Mindenkinek más az élethelyzete, más-más dokumentumokkal érkeznek hozzánk a kérelmezők. Csak egyszer adják be az igénylésüket, vagyis ekkor kerülnek szembe az ügymenettel, nem úgy, mint a főkonzulátus munkatársai. Szerencsére a CMH-irodák sokat segítenek a tájékoztatásban, az ügyfelek így felkészülten érkeznek, de honlapjainkon is megtalálhatóak azok a segédletek, amelyek egyszerűsítik a kérdőívek kitöltéstét. El kell mondanom, hogy az indulás óta, vagyis amióta fogadjuk az állampolgársági kérelmeket, egyszerűsödött a munkafolyamat. Most már az is előfordul, hogy amikor időpontot egyeztetünk az ügyfelekkel, akkor igény és szükség szerint a munkatársaim egy közelebbi dátumot is felkínálnak számukra. Ez nem azt jelenti, hogy nem vagyunk betáblázva év végéig, hanem csupán azt, hogy újabb időpontokat is nyitottunk.
Sokan Magyarországon adják be az állampolgársági kérelmet. A Vajdaságból érkező kérelmeknek körülbelül a 40 százalékát az anyaországban adják át, de a jó részüket a külképviseletek dolgozzák fel. Az érdeklődés folyamatos, vagyis beigazolódni látszanak a korábbi felmérések. Egyébként a november végi, december elejei időpontokra jegyezzük elő az ügyfeleket.
* Az állampolgársági eskü- és fogadalomtétel után mennyit kell várni a magyar útlevélre?
- Január 3-án kezdtük a kérelmek átvételét, azok feldolgozása volt az első és nagy munkafolyamat. Második lépcsőfokként beindult az állampolgársági fogadalom és eskü letétele, ezután az anyakönyvi kivonatok postázása következik. Készülünk a következő munkafolyamatra, nevezetesen az útlevelek kiállítására. Meg kell teremteni a technikai feltételeket például a biometrikus azonosítók levételéhez. Megérkeztek már azok a készülékek, amelyekkel a munka gyors ütemben halad majd előre: alkalmasak ugyanis fénykép készítésére, az elektronikus aláírást is levehetik, sőt az ujjlenyomatot is. Hetek kérdése, hogy üzembe helyezik őket, és utána már semmi akadálya sem lesz, hogy a főkonzulátuson ugyanolyan módon lehessen útlevelet igényelni, mint Magyarországon az okmányirodákban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..