home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hamarosan Vajdaságban is képeznek szakembereket
Tóth Lívia
2018.03.22.
LXXIII. évf. 11. szám
Hamarosan Vajdaságban is képeznek szakembereket

Mivel a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű programként tekint a fejlesztőpedagógiára, 2015 óta együttműködést folytat a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karával.

A projektum célja egy olyan módszer meghonosítása Vajdaságban, amely jelentős segítséget nyújt a központi idegrendszeri sérülésekkel élő gyermekek, fiatalok és felnőttek életminőségének javításában.  

Az intézmény szakemberei a projektum kezdetén három helyszínen végeztek szűrést — ezek az alkalmak lehetővé tették, hogy százhatvan személyt vizsgáljanak meg —, majd 2016-ban háromhetes, intenzív kurzust tartottak Zentán, ahol a konduktorok irányításával végezték a fejlesztő foglalkozásokat.


Dr. Zsebe Andrea (Herédi Krisztián felvétele)

A kurzusok a következő évben és az idén is folytatódtak. Ezeken az összejöveteleken babás-mamás, fiatalokból, illetve felnőttekből álló csoportokkal dolgoznak, viszont egyéni fejlesztésekre is sor kerül. A szakemberek a mozdulatsorokat a szülőkkel, illetve a beteget kísérő családtagokkal is igyekeztek elsajátíttatni, hogy a későbbiekben odahaza is alkalmazni tudják.

A kurzusokba beépítették a korai fejlesztést, melynek keretében a konduktorok a gyerekekkel foglalkoznak. Ide azok jelentkezhetnek, akik cerebrális parézisben szenvednek, illetve veleszületett vagy szerzett központi idegrendszeri sérülésekkel küzdenek. A fiatalok és a felnőttek csoportjába elsősorban azokat a személyeket várják, akik stroke utáni kezelésre szorulnak, illetve Parkinson-kórban vagy sclerosis multiplexben szenvednek. Az intenzív kurzusok a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ együttműködésével valósulnak meg Zentán. Továbbra is folyamatosak a szűrővizsgálatok, melyekre egyre többen jelentkeznek.

Időközben a Pető András Kar a konduktorképzésében részt vevő hallgatóit is bevonta az itteni programba, és az a lehetőség is felmerült, hogy az együttműködést vajdasági szakemberek képzésére is kiterjesszék.

— A magyar kormány támogatásával és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. finanszírozásával immár negyedik éve tart a Magyar Nemzeti Tanáccsal közös projektumunk, melynek keretében eddig mintegy százötven gyermeket és csaknem harminc felnőttet láttunk el. A budapesti konduktorképzésben részt vevő hallgatóink közül minden alkalommal két vagy három személy eljöhet az itteni intenzív kurzusokra, és azok keretében teljesítheti a szakmai gyakorlatának egy részét — emelte ki dr. Zsebe Andrea, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának megbízott dékánja, hozzátéve, hogy a Magyar Nemzeti Tanáccsal való együttműködésük újabb lépéseként jelenleg is folyik a szakemberképzés elindításának előkészítése.

— Ezáltal lehetővé válna, hogy a budapesti módszertani központunk szakmai felügyeletével állandósítsuk a konduktív fejlesztést a térségben. Ennek megvalósításában nagy előrelépésnek számított a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ, melynek köszönhetően minden feltétel megteremtődött az oktatáshoz. Így akár már a közeljövőben is elkezdődhet a magyarországi kihelyezett képzéssel járó akkreditáció, valamint a meglevő képzéseink meghirdetése is.

Dr. Zsebe Andrea azt is elmondta, hogy a Kárpát-medence területén tizenhat helyszínen szerveznek konduktív ellátást, ami példátlannak tekinthető, hiszen mindezt kevesebb mint öt év alatt sikerült megvalósítaniuk. Nagyon szeretnék, ha a konduktív fejlesztés Vajdaság több településére is kiterjedne, ezért március 20-án és 21-én Muzslyán szerveznek szűrést, a későbbiekben pedig Nyugat-Bácskában is meghonosítanák a tevékenységüket.


A nyitókép a Pető András Kar felvétele 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..