home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hajózni muszáj!
Tóth Péter
2017.12.26.
LXXII. évf. 51. szám
Hajózni muszáj!

Az évnek abba az időszakába léptünk, amikor az ismerősök, barátok és rokonok azzal köszönnek el egymástól, hogy kellemes ünnepeket!, a jövőre nézve pedig bőséget és sok boldogságot kívánnak.

A beteljesülés viszont a leggyakrabban elsősorban nem a kívánóktól függ. Sokkal összetettebb annál.

Az ember társadalmi lény, és nagyon kevesen tehetik meg, hogy teljesen függetlenítsék magukat a szűkebb vagy tágabb közösségek állapotától és történéseitől. Hogy a kis — és sajnos egyre fogyatkozó — közösségünk milyen állapotban van, azt nagyon nehéz pontosan definiálni. Már azt sem könnyű meghatározni, hogy ki tartozik ide, és milyen kritériumok alapján. A délvidéki magyar közösség sorsát nemcsak a gazdasági helyzete határozza meg, de a térségünkben lejátszódó gazdasági folyamatok is. Korántsem mindegy, hogy milyen irányt vesznek a társadalmi jelenségek határon innen és túl.

A politikusok eredményekről beszélnek. Viszont tőlük ezt is várjuk el, hiszen ők valójában a nép szolgái, akiknek az a dolguk, hogy életünket jobbá tegyék. Nem minden az anyagiaktól függ, sok minden hozzájárulhat ahhoz, hogy egy-egy közösségben ki hogyan érzi magát. Ám ha nincsenek számottevőbb anyagi gondok, az egyéb visszásságok sem olyan szembetűnőek. És mindez fordítva is igaz. Ezért aztán mindenképp figyelemreméltó, hogy ha lassan is, de mégis úgy tűnik, jó irányban hajózunk. Mert hajózni kell. Sőt! Navigare necesse est, vagyis: hajózni muszáj! Így hangzik az ismert latin szólás. Állítólag Pompeius mondta ezt még időszámításunk kezdete előtt azoknak a hajósoknak, akik a viharos időben a gabonával megrakott hajóikon nem akartak kihajózni Szicíliából Róma felé. A mondás teljes formája egyébként a feljegyzések szerint így hangzik: Navigare necesse est, vivere non est necesse (Hajózni muszáj, élni nem). Plutarkhosz beszámolója szerint Pompeius akkor mondta ezt, amikor megbízták azzal, hogy szervezze meg Róma élelmiszerellátását, de a hajóskapitányok nem akartak tengerre szállni a téli tengeri viharok miatt. Végül mégis nekivágtak: Szicíliából, Líbiából és Szardínia szigetéről összegyűjtötték a szükséges gabonamennyiséget, hogy Róma lakosainak legyen elég élelmiszerük.

A viharos világpolitikai, valamint a nem kevésbé változékony világgazdasági helyzetben óvatosan kell navigálni. Ami tegnap még jó döntésnek tűnt, az ma már fatális tévedés lehet. Ami nemrég még veszélytelen, jelentéktelen folyamatnak látszott, az mára a létünket kérdőjelezheti meg. Ezért kell óvatosan navigálni. Az elmúlt évek során országunk kétségtelen előrehaladást mutatott fel az állami pénzügyek reformja terén, illetve a gazdasági növekedésének serkentésében is. A lakosság azonban még nem érzi ennek hatását.

A trendeket előrevetítve kiderül például, hogy ilyen tempóban ötven-hatvan évre lesz szükségünk ahhoz, hogy elérjük az uniós tagországok jelenlegi jövedelmi szintjét. Ha viszont sebességet váltunk, és sikerülne elérnünk, mondjuk, a románok által produkált növekedési tempót, akkor tizenöt-húsz év alatt olyan életszínvonalunk lehetne, mint egy átlagos európai állampolgárnak. A nemrég még elmaradottnak számító Románia ugyanis évi 5-6 százalékos GDP-növekedést ért el az elmúlt esztendőkben. Az utóbbi negyedévben pedig a 8 százalékot is meghaladta a gazdaság bővülési üteme. Szerbia esetében viszont a Világbank szakemberei az idei évre korábban prognosztizált 3 százalékos növekedést 2 százalékra mérsékelték. Ez már nem éri el a nyugat-balkáni országok 2,6 százalékos átlagát sem. Pozitív fejleményként említik viszont, hogy az államadósság 700 millió dollárral csökkent, a foglalkoztatottak száma pedig 4,3 százalékkal nőtt az idén.

Hogy ezek után most mi a teendő? Hajózni muszáj! Folytatni kell a reformokat. Szintén a Világbank legfrissebb előrejelzése szerint a régió 2018-ban 3,3, 2019-ben pedig 3,6 százalékos bővülést tud megvalósítani. Szerbia esetében mindkét évben 3,5 százalékkal számolnak. Ez az idei eredményekhez képest jónak tűnik. Ilyen tempóval azonban évtizedek alatt sem érjük el az európai átlagot. Még sincs más választás, mint hajózni! Mert ha jól navigálunk, akkor bízhatunk benne, hogy ha majd egyszer jó szelek fújnak, akkor gyorsabban is haladhatunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..