home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Hajlított Hús
Gyurkovics Virág
2016.08.29.
LXXI. évf. 34. szám
Hajlított Hús

Folded Flesh, vagyis Hajlított Hús volt a címe egy női művészpáros találkozásának, melyen a női lét egy különleges aspektusát érzékeltették. Szavak nélkül, mozdulatokkal és színpadi képekkel sejtetve. Nem a gondolatok, csak a benyomások és érzelmek mentén.

Emilia Jagica Berlinben élő, bezdáni származású magyar képzőművészt ez év februárjában ismerhette meg a szabadkai közönség, amikor megtartotta első itthoni kiállítását. Még akkor, terveiről mesélve mondta el, hogy szeretne megalkotni egy színházközeli performance-ot. Emilia a festészet mellett díszlettervező is egyúttal. Ezt a két szaktudását szerette volna ötvözni egy előadás keretében, s ehhez keresett partnert. Szerencsére amilyen kicsi ez a vajdasági közösség, olyan sok tehetséget rejt. Így hamar megtalálták egymást Kiss Anikó mozgásművésszel, koreográfussal, akivel az elmúlt hónapokban főként azon munkálkodtak, hogy megismerjék egymást, mind emberileg, mind a világlátás, illetve a művészi önkifejezés tekintetében.

A közös bemutatót augusztus 6-án tartották meg a szabadkai Klein house social bar & art galleryben. A közönséget a festőnő felfüggesztett, földig érő rajzai fogadták az üres térben. Az áttetsző, kétrétegű papírra felvitt női aktjátékot a művésznő egyéni, szénceruzával rajzolt, finom vonalai ábrázolták. Ebben a hangulatos térben figyelhettük a két nő egymásra való hangolódását, melynek mozgásvilágát Kiss Anikó építette fel a közös tapasztalatok nyomán.

A női lét hangsúlyai eleinte csak leheletfinoman, egy-egy gesztusban nyilvánultak meg, majd egyre markánsabb, karakteresebb kontúrokat húztak meg azon a képzeletbeli vásznon, amelyet a mozgás által festettek az előadók. Anikó teste végül élő felülete lett Emilia alkotásának. Emilia testét pedig Anikó kötözte és lógatta fel, mint egy élettelen húsdarabot.

A művészpáros egyéni és közös megfogalmazásban is próbálta kitapintani a női lét mezsgyéit. A hajlított hús, vagyis a női test materializáltságának felismerése csak egy a közül a számtalan hangulat és érzelem közül, amelyet a performance a látogatókban előidézett. Reméljük, ez az előadás csak a közös utazásuk kezdete, és lesz alkalmunk az értelmezéseik mentén továbbgondolni a látottakat.


A nyitókép Szerda Zsófi felvétele


Kattints az alábbi képre, és tekintsd meg a szerző adatlapját is:
Gyurkovics Virág

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..