home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hagyományőrzés és hagyományteremtés
Tomek Viktor
2007.01.24.
LXII. évf. 4. szám
Hagyományőrzés és hagyományteremtés

A horgosi asszonykórusJanuár 26-án a Hét Nap kis csapata Horgoson, a Bartók Béla Közművelődési Egyesületben tartja élőújságját. Látogatásunknak - azon túlmenően, hogy az egyesület az idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját - az is apropójául szolgál, hogy a Vajdasági Magyar Kalendáriumu...

A horgosi asszonykórus

Január 26-án a Hét Nap kis csapata Horgoson, a Bartók Béla Közművelődési Egyesületben tartja élőújságját. Látogatásunknak - azon túlmenően, hogy az egyesület az idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját - az is apropójául szolgál, hogy a Vajdasági Magyar Kalendáriumunk címoldalára a horgosi Órásvilla képe került. Azé a villáé, amelyben egykoron Bartók Béla is megszállt, amikor népdalgyűjtő körútjának egyik állomásául Horgost, ezt a kis észak-bácskai települést választotta.
Szívvel-lélekkel
Túrú Károly mintegy húsz éve már, hogy derekasan kiveszi részét a művelődési egyesület munkájából, és ennek, mint mondja, csak úgy van értelme, ha az ember szívét-lelkét beleadja. Számtalan teendője mellett pillanatnyilag az egyesület közgyűlésének az elnöke.
- Egyesületünk a 2006. évet jó eredménnyel zárja, legalábbis a gazdálkodás és a tervbe iktatott programjai megvalósítása tekintetében. 2007-ben is természetesen ugyanilyen ütemben szeretnénk folytatni a munkát. Egy művelődési egyesület életében vannak dátumok, amelyekről meg kell emlékezni, és megünneplésére előre fel lehet készülni, de időközben több előre nem látható eseménnyel is számolni kell, amelyek mintegy meglepetésszerűen következnek, de szakcsoportjaink az ilyen helyzetekre is fel van készülve. Egyesületünknek mintegy 300 tagja van, fiatalok és idősek egyaránt - mondja Túrú.
Az elmúlt év egyik legnagyobb beruházása a Kucora tanya megvásárlása volt. Jelenleg is folyik a felújítása. A mesterek épp a kemence helyreállításán fáradoznak, és az épület külsejét hozzák rendbe. A tanyát három évvel ezelőtt vásárolta meg az egyesület, de már azelőtt is a különféle táborok helyszínéül szolgált. Túrú elmondta, hogy ennek a tanyának nagy jelentősége van a közösségi életre való nevelésben, valamint a hagyományőrzésben és -ápolásban, idővel pedig a falusi turizmus szolgálatába is szeretnék állítani.
A kitartó munka eredménye
Takács József, az egyesület elnöke szerint az elért eredmények nem valósulhattak volna meg összefogás és szakértelem nélkül. A szakcsoportok mindegyike sikert sikerre halmoz, Vajdaság-szerte ismert a Ropogó táncegyüttes, a Pöttöm színpad, a Barka kézimunkacsoport és a horgosi asszonykórus éppúgy, mint Kiss-Iván Ágnes népdalénekes... és még sorolhatnánk.
- Az egyik legsikeresebb korszakát zárja a művelődési egyesület. Az elmúlt néhány évben sikerült teljesen felújítani a néptáncosok meg az összes néprajzi szakcsoport ruházatát, és hangszereket is vásárolhattunk. Hadd mondjam el, hogy az épület, amelyben helyet kaptunk, az idén lesz harmincéves, az egyesületünk pedig fennállásának immár a 70. jubileumát tartja. Ebből az alkalomból nagyszabású ünnepséget tervezünk. Hogy milyen formában, az a jövő titka.
Az elnök elmondta, hogy az eredmények mellett bizony jócskán vannak gondok is. Az épületet lassan kezdik kinőni, és az állapota is évről évre romlik, a felújítására ugyanis egyelőre nincs pénzük. A tetőszerkezet több helyen is beázik, ezért elsőbbséget ennek a hibának a kijavítása élvez.
A sikerek nemcsak anyagiakban mérhetők. Hadd említsük mindjárt a Ropogó táncegyüttest, mely 2004-ben érte el teljesítményének csúcspontját, a Csókán megrendezett Gyöngyösbokrétán való kitűnő szereplésével.
- Úgy tűnik, hogy sikerül a generációváltás, mert fejlődő és ütőképes csapat kovácsolódott össze.
Emellett sikernek könyvelhető el az is, hogy Horgosnak kétszer sikerült elnyernie a Durindó és a Gyöngyösbokréta megszervezésének jogát. Ez a megtiszteltetés csak két településnek járt ki a Vajdaságban. A tavalyi év Bartók Béla jegyében telt, ennek megfelelően a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokat is Bartók szellemében rendezték meg és nyitották meg augusztus 27-én. Október 28-án pedig újabb rendezvényre került sor: népzenei és népdalminősítőt szerveztek a Magyar Kórusok és Énekkarok Szövetségének a védnökségével.
Takács elmondja, hogy a Kucora tanya megvétele óta a falusi turizmus áll érdeklődésük homlokterében: több képzést tartottak már ebben a tárgykörben. Jelenleg is egy 300 órás egybekötött felnőtt-továbbképzés van folyamatban, melynek résztvevői az előadássorozat végeztével egy szakmával lesznek gazdagabbak.
- Ezen a vidéken az emberek főleg földműveléssel foglalkoznak, tehát van infrastruktúránk - tanyák, régi házak, gazdaságok -, melyet a falusi turizmus szolgálatába lehet állítani. Vagyis, ha valaki úgy gondolja, hogy belevág, tudja majd csinálni, és meg is tud majd élni belőle, akkor minden eszköz a rendelkezésére áll.
Az előadásokat a szegedi Katedra Alapítvánnyal karöltve szervezik neves magyarországi szakemberek, tanárok részvételével. A hallgatók Magyarországon vizsgáznak, és a megszerzett diplomával bárhol elhelyezkedhetnek, ahol turizmussal foglalkoznak.
Az utóbbi években egyre több a lehetőség különféle alapítványoknál pályázni. A művelődési egyesület is jó néhányért folyamodott, és sikerrel is járt.
- A legtöbb támogatást az Illyés és az Apáczai Csere János Közalapítványoktól nyertük, de a Nemzeti Kulturális Minisztériumhoz is folyamodtunk pályázatunkkal. Vannak kudarcaink is: az interreg-en például nem nyertünk támogatást.
Az elnök a tervekről is beszélt. Elmondta, azonkívül, hogy szeretnék az évfordulókat méltóképpen megünnepelni, az idén is a fő hangsúlyt a nyári táborok és a szüreti napok megszervezésére helyezik, ezenkívül pedig népszerűsíteni szeretnék az egyesületet, valamint új tagokkal bővíteni, mert azt tapasztalják, hogy a fiatalságot egyre kevésbé érdeklik a népi hagyományok. Ezen pedig mindenképp változtatni szeretnének.

Az utánpótlás adva van
A Ropogó néptánccsoport 1995-ben alakult, és Szécsi Viktória, a budapesti Táncművészeti Főiskola végzős hallgatója a vezetője. Rajta kívül Szécsi Zsolt, és Gazsó Tibor is közreműködik a szervezésben.
- Amellett, hogy táncolunk, jelentős gyűjtőmunkát is végzünk: idősekhez járunk szokásokról, régi játékokról vagy lakodalmakról érdeklődni, és így eredeti formában ismerkedhetünk meg hagyományainkkal. E gyűjtésnek hála született meg a Horgosi Lakodalmas is - mondja Szécsi Zsolt, a Ropogó néptánccsoport egyik vezetője.
Az utóbbi tíz évben rendszeresen részt vesznek a Gyöngyösbokrétán. Ez a szemle minden együttes számára ugródeszka, mert a szakmai értékelések által kerülhetnek magasabb minősítőkbe, versenyekre. A legjobb tíz csoportot szokták jutalmazni, és a Ropogó néptánccsoport még sose maradt ki belőle.
- Két éve az Újvidéki Színházban a Bemutató Színpadon elértük a tánccsoport minősítést. Ez egy nagyon magas szakmai elismerés. Tavaly és tavalyelőtt részt vettünk Szabadkán az Interetno Fesztiválon, és ott szintén nagyon kedvező bírálatot kaptunk - összegezte az eredményeket Szécsi Zsolt. A néptánccsoport sikerei arról tanúskodnak, hogy bizony erőt, időt és fáradságot nem sajnálva dolgoznak a fiatalok. Ha az idény elkezdődik, akkor a minden hétvégéjük el van foglalva, nem is csoda, hiszen föllépés föllépést követ.
- Az állandó együttlétnek hála nagyon jó társaság kovácsolódott össze, rugalmasak vagyunk, tudunk alkalmazkodni egymáshoz.
De mi van az utánpótlással? Lesz-e, aki továbbviszi ezt a szép hagyományt? Természetesen ez a kérdés a csoport minden tagjának a fejében megfordult, és egykettőre a tettek mezejére léptek. Három néptánccsoport működik az egyesületben, ebből kettőt - a Ficánkát és a Ciberét - az utánpótlás-nevelés végett hoztak létre. Mindegyiknek legalább 30 tagja van. Már az óvodákban elkezdik megszerettetni a gyerekekkel a néptáncot, és úgy tűnik, hogy fáradozásukat siker koronázza.
- A Kőketáncon a Ficánka néptánccsoport minden megméretésről díjakkal tér haza. Nagyon jó az utánpótlás, és úgy tűnik, hogy lesz, aki továbbviszi ezt a szép hagyományt - mondja büszkén Szécsi Zsolt.
A Kucora tanya különféle táboroknak ad helyet. Július 2-a és 8-a között negyedik alkalommal szerveznek gyermek népi tánctábort általános iskolások részére. A tánctanulás mellett sok más hasznos tudományt és ismeretet is elsajátíthatnak itt a gyerekek, például különféle hagyományos kézműves-mesterségekkel ismerkedhetnek meg, de játékos vetélkedők és zenetanulás is szerepel a programban. Szintén a Kucora tanyán szerveznek majd július 22-e és 28-a között egy felnőtteknek való tábort. Ebben már komolyabb munka folyik: népzene- és néptánc oktatás is lesz majd Vajdaság legjobb oktatóinak a közreműködésével. A képzés végén rendre gálaestet tartunk, melyeknek mindig nagy a sikerük.
A Bartók Béla Közművelődési Egyesület sikertörténetéhez az is hozzátartozik, hogy 2002-ben Magyarkanizsa Pro Urbe Díjjal jutalmazta az akkor még Testvériség Művelődési Egyesületet. Ezek az eredmények nem születhettek volna meg, ha nincs összefogás, és nem támogatják az egyesületet. Ezért köszönet jár a Tisza Menti Vízműveknek, a horgosi helyi közösségnek, Magyarkanizsa községnek, és természetesen a horgosi polgároknak és szülőknek a támogatásért.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..