home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Hagyományápolás Vajdaságban
Gyurkovics Virág
2012.04.18.
LXVII. évf. 16. szám
Hagyományápolás Vajdaságban

Bada István 202 ország bélyegét gyűjtötte össze''A fotók mellett itt lógnak a falon azok a könyvek is, amelyek arra várnak, hogy elolvassuk őket, hiszen olvasni jó, olvasni kell” - mutatta Bada István, a tavaszi szünet idejére kiürült, így kiállításra alkalmassá lett bácskossuthfalvi á...

Bada István 202 ország bélyegét gyűjtötte össze
''A fotók mellett itt lógnak a falon azok a könyvek is, amelyek arra várnak, hogy elolvassuk őket, hiszen olvasni jó, olvasni kell” - mutatta Bada István, a tavaszi szünet idejére kiürült, így kiállításra alkalmassá lett bácskossuthfalvi általános iskola folyosóján a vajdasági magyar sajtó fotóriportereinek képei között függő könyveket. Az olvasmányok ilyen nem mindennapi elhelyezésére nem máshol, mint egy szintén egy nem mindennapi rendezvényen, a MIRK kiállításán került sor.
84 országból 45-féle kézimunka-technika
A MIRK kiállítására és a Szerbiai Gyűjtők Egyesületeinek Szövetsége által megszervezett találkozóra 42. alkalommal került sor április 9-e és 14-e között Bácskossuthfalván, az Id. Kovács Gyula Általános Iskolában.
Noha születési évemet tekintve legkorábban is csak a tizenhetedikhez csatlakozhattam volna, ez ideig nem volt alkalmam részt venni az eseményen. Az első MIRK-emen azonban az a megtiszteltetés ért, hogy maga a főszervező, Bada István kalauzolt végig - így nemcsak láthattam, hanem meg is ismerhettem a gyűjteményeket, amelyek között képeslapok, bélyegek, könyvjelzők, mail art alkotások, gyufacímkék, ásványok és kőzetek, kitűzők, babák, mini könyvek és még sok más gyűjtögethető érdekesség volt felsorakoztatva.
Az iskola minden tanterme, minden padja és fala, még az étkező is kiállítási anyaggal telt meg. Nem is csoda, hogy ennyi helyet igényelt ez a tárlat, hiszen 45-féle kézimunka-technika, hímzés, szövés, nemezelés, szalmakép-készítés, csuhézás, foltvarrás, hímestojás-készítés került bemutatásra. A képeslapok által 32 ország tájait, népeit, kultúráját csodálhatták meg a látogatók. A többi között itt volt az a kollekció is, amelyet egy zentai lány küldött haza Indonéziából, ahova férjhez ment, hogy gazdagítsa a MIRK állandó kiállítási anyagát.
Több pályázat díjazott munkáit is láthatta a közönség. A gyermekrajzok 17, az ex librisek 21 ország alkotóit sorakoztatták fel. A néprajzi témájú makettkészítési pályázat legsikeresebb munkái mellett a képzőművészeti pályázatra érkezett több mint ezer gyermekrajzot is megtekinthették az érdeklődők.
A szervezők az irodalom szerelmeseit is csemegével várták. A tárlaton írók, költők arcképeiből 974 darab, szonettekből 1001 darab került kiállításra, de megtekinthető volt a Vizsolyi biblia is, továbbá Lapozó címmel egy 2000 darab olyan érdekes újságcikkekből álló kollekció, amelyek a vajdasági magyar sajtóban jelentek meg.
Petőfi él!
A Petőfi él! versismereti vetélkedő díjazottjai Bada Johannával

Kísérőrendezvényként megszervezték a Petőfi él! című versismereti vetélkedőt, a Gion Nándor Postarablók című regényéből összeállított irodalmi vetélkedőt, a bibliaismereti vetélkedőt, a nemzetközi csizmadobó versenyt és kerékpárversenyt is id. Bada István születésének 110. évfordulója emlékére.
A 42. MIRK-en az a kiállítás is látható volt, amelyet a Bada házaspár 2006-ban elhunyt fiának, Bada Tibornak, művésznevén Bada Dadakának az emlékére állított össze Omage Bada Dada címmel.
Lankadatlan érdeklődés
A falu közösségének érdeklődése ottlétünk alatt végig lankadatlan volt. Ezt mutatta az is, hogy beszélgetésünket időről időre meg kellett szakítanunk, mivel újabbnál újabb látogatók jöttek gratulálni és egy-két jó szót szólni a szervezőknek. A nagy sürgés-forgásból kikeveredve egy osztályteremben találtunk alkalmas helyet a beszélgetésre, s a következőket tudtuk meg:
- Az életem a kezedbe teszem - mondta Bada bácsi, amikor elővette a MIRKEK könyvét, amely az 1970 óta évről évre megszervezésre kerülő tárlat és találkozó történetéről szól, s a három évtized almanachjaként jelent meg 2005-ben. A könyvet lapozgatva interjúalanyom mesélt a kezdetekről, amikor 42 évvel ezelőtt, a Tanjug által közölt hírre egy hónap alatt mintegy nyolcezer levél érkezett a Forum Hobby Klub - később Szerbiai Gyűjtők Egyesületeinek Szövetsége - néven megalakult kezdeményezésre válaszul. Szóba kerültek a háborús évek, a politikai vezetők, a pénztelenség és érdektelenség miatt folyton felmerülő nehézségek, hallhattam meséket a mindig töretlen buzgalommal érkező részvevőkről, az olykor keserű, de mégis mindig kedves történésekről.
''A példa a legjobb tanítómester” - vallotta Aesopus, és ezt vallja a Bada házaspár is. Elmondásuk szerint 84 év munkáját fektették a hagyományok ápolásába, hiszen István saját maga és felesége, Johanna is 42 éve töretlenül igyekszik a gyerekeket az értékek megóvására buzdítani. Így tesznek majd jövőre is, amikor Bácspalánkán 43. alkalommal is megszervezik a MIRK-et.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..