home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ha vannak kész tervek, pénz is lesz
Tóth Lívia
2007.01.17.
LXII. évf. 3. szám
Ha vannak kész tervek, pénz is lesz

- Szabó Attila fotójaA legutóbbi választások után a tartományi környezetvédelmi titkárság élére dr. Gyarmati Zoltán személyében tapasztalt, a témában jártas szakember került. Amikor erre az összegző beszélgetésre felkértem, elsősorban arra voltam kíváncsi, mit sikerült megvalósítani, milyen...

- Szabó Attila fotója

A legutóbbi választások után a tartományi környezetvédelmi titkárság élére dr. Gyarmati Zoltán személyében tapasztalt, a témában jártas szakember került. Amikor erre az összegző beszélgetésre felkértem, elsősorban arra voltam kíváncsi, mit sikerült megvalósítani, milyen nagyobb akciók, beruházások voltak a tavalyi évben.
- A legtöbbet a légszennyeződés megelőzésén és kiküszöbölésén, valamint a védett területeink megőrzésén dolgoztunk.
A levegő szennyezettségét tekintve a legaktuálisabb város Pancsova. Ez azonban olyan súlyos és komplex kérdés, amelyet egyhamar nem tudunk megoldani, hiszen hatalmas befektetésekre lenne szükség. Azt viszont elmondhatom, hogy az úgynevezett aszfaltbázisok modernizációja megtörtént a Vajdaságban. Néhányat bezártunk, a többit pedig sikerült rákényszeríteni arra, hogy a jövőben ne szennyezzék a levegőt. Megoldást találtunk a legnagyobb vajdasági étolajgyár, a nagybecskereki Dijamant problémájára is. Ebben az üzemben kedvező dolognak számít, hogy az energia-előállítás érdekében napraforgóhéjat égetnek el, de ezáltal eddig rengeteg pernye jutott a levegőbe. Kezdetben itt is nehézségekbe ütköztünk, de végül is sikerült előteremteniük 200 ezer eurót az új filter beszerzésére, tehát a levegő most már tiszta.
Megkezdődött a Császár-tóra, valamint a mokrini túzoktelep megvédésére és a Ludasi-tavi Szúnyogcsárda felújítására vonatkozó projektumoknak a megvalósítása. Új minőséget próbálunk adni ezeknek a területeknek. A legtöbbet Erzsébetlakon tettük, ahol ökológiai központot alakítottunk ki. Ez azért fontos, mert a település közel van a Császár-tóhoz. Nagyon tevékenyek voltunk a külföldi partnerek keresésében is, igyekeztünk együttműködési szerződéseket aláírni. Ebbe a sorba tartozik többek között a bolgár nemzeti parkok egyesülete, bizonyos magyarországi vidékek, az olaszországi Lombardia... Az utóbbinak már eredménye is van, ugyanis közös nyári tantermet nyitottunk Erzsébetlakon, a decemberi látogatás alkalmával pedig hitelesítettük a dokumentumokat egy oktatási központ felépítésére ugyanebben a bánáti faluban. Itt főleg a Császár-tóval kapcsolatos biológiai kutatásokat folytatunk majd.
Ugyancsak nagy gondot fordítunk a vajdasági vizek szennyezésének a megelőzésére. Ez is nagyon bonyolult tevékenység, mert az utóbbi időben erre senki sem viselt gondot. A bácskai nagycsatorna szennyezése sem a napokban indult el, hanem az utóbbi húsz évben történt, csak most kulminált. Ezt próbáljuk kiküszöbölni más helységekben, más önkormányzatokban. Ezen a téren nagy gondot okoz az állattenyésztés, azon belül is a sertéstartás. Nincs megoldva ugyanis a hizlaldákból kikerülő hulladék, elsősorban a híg sertéstrágya tárolása. De ugyanez a helyzet a vágóhidakon felhalmozódó melléktermékekkel is.
* Melyek a legfontosabb tervek erre az évre, illetve a következő időszakra?
- A terveink között szerepel Vajdaság energetikai stratégiájának a kidolgozása, amely az imént említett hulladékanyagokat fel tudja használni. A 2007-2009-es időszakban harminc biogáztelep felépítését irányoztuk elő, habár a Vajdaságban sokkal többet, 200-300-at is tudnánk létesíteni. Ez azonban pénz kérdése. Az első remélhetőleg 2007-ben indul be Topolyán, a Pannónia birtok mellett, ahol körülbelül 20-25 ezer sertést tenyésztenek. Igaz, sokkal kisebb sertéstelepeken is alkalmazható ez a technológia, amelynek az az előnye, hogy tisztítja a természetet. A fő nyersanyagok egyike a híg disznótrágya, továbbá a vágóhídi hulladék, de az szintén nem mellékes, hogy erre a célra a kukorica is felhasználható. Stájerországban, amely körülbelül akkora, mint Vajdaság, több mint háromszáz ilyen telep működik. Jó viszonyban vagyunk az ottani kormánnyal, az ő szakembereik segítenek a tervezésben, de a kivitelezésben is érdekeltek. A másik tervünk, amelynek megvalósítása igencsak előrehaladott állapotban van, a regionális szeméttelepek kérdése. A szabadkai és a nagybecskereki tervek már készülnek, ezt a kettőt remélhetőleg 2008-ban sikerül beüzemelni, és a továbbiakban úgy működnek, ahogyan Európában szokás. Az persze más kérdés, mi lesz a régi szeméttelepekkel, amelyeket fel kell számolni. Olyan folyamat ez, amely elegendő munkát ad nekünk még jó néhány évig.
* Az idei választások mennyire befolyásolják ezeket az elképzeléseket?
- Nem várok nagy változásokat, habár minden annak a vetülete lesz, ami most, január 21-én történik. Nagy hátrány lenne, ha olyan helyzet alakulna ki, hogy Belgrádban és Vajdaságban két különböző tábor kerülne hatalomra. A környezetvédelem problémái közösek, amelyeket összefogással kellene megoldani. Pancsova helyzete mindenkire tartozik. Példaként említhetném Újvidéket, ahol elsőként indult volna be a kommunális szemét átdolgozása, de az új hatalom leállította a projektumot. Nem titkoljuk, hogy az akcióinkat olyan önkormányzatok területén akarjuk megszervezni, ahol a politikai szituáció stabil, és mindenkiben megvan az akarat az összefogásra.
* Van-e elég pénz a környezetvédelemre?
- Én inkább azt mondanám, hogy a környezetvédelemre soha nincs felesleges pénz, a rendelkezésünkre álló eszközöket mindig fel tudjuk használni. Sokkal nagyobb probléma az, hogy nincsenek kész programjaink. A hazai pályázatok pénzeiből és a külföldi forrásokból is azok részesülnek elsősorban, akik már kész tervekkel és engedélyekkel rendelkeznek, de az ilyen érdeklődő nálunk nagyon kevés.
* Én úgy érzem, hogy nálunk a közgondolkodás még nem támogatja ezeket a projektumokat. Zentán, ahol kiépült a korszerű szennyvíztisztító állomás, gyakran hallani olyan véleményt, hogy felesleges volt ennyi pénzt elkölteni erre a célra.
- Ez a vélekedés máshol is jelen van. Pedig Vajdaság területén csak három szennyvíztisztító működik, a zentain kívül Szabadkán és Zomborban. Újvidéknek, Pancsovának, Nagybecskereknek, de még Belgrádnak sincs tisztítóberendezése, minden szennyet a folyóba engednek. Külön gondot okoz például Bánátban a Bega, amely szinte már nem is folyó, hanem nyitott szennyvízcsatorna. Addig nem indulhatnak be a projektumok ezeknek a folyóknak, kanálisoknak a megtisztítására, amíg nem állítjuk le a szennyezést. Először az okot kell kezelni és megszüntetni, csak azután javíthatunk a minőségen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..