home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ha nincsen gyökered, elvisz a szél
Tóth Lívia
2013.05.08.
LXVIII. évf. 19. szám
Ha nincsen gyökered, elvisz a szél

Befejeződött a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola centenáriumi rendezvénysorozata

Gálaműsorral zárult a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola megalakulásának századik évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozat, mely egész tanévben tartott. A tanároknak, diákoknak, szülőknek olyan büszke, örömteli ünnep volt ez, amikor lassíthattak, megállhattak egy kicsit, és visszatekinthettek a múltba, a mögöttük lévő évszázadra.

A jeles és nem mindennapi alkalomból Sárosi Gabriella, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónője köszöntötte az egybegyűlteket, majd Pirityiné Szabó Judit, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője olvasta fel Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár levelét. Ezt követően Deli Andor Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi titkár, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács tagja, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója és Ceglédi Rudolf polgármester osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

A századik évfordulóra a tantestület megkülönböztetett figyelemben részesített néhány meghívott vendéget, egykori tanárt, diákot, aki sikeres munkájával továbbvitte az intézmény hírnevét, népszerűsítette itthon és a nagyvilágban. Elismerő oklevelet és emlékplakettet kapott dr. Körmendi Ferenc atomfizikus, Kókai Péter újságíró, Mezei Erzsébet grafikusművész, Recskó Emma asztaliteniszező és Szabó Palóc Nándor birkózó, valamint a legidősebb tanár, a 84 éves Schwartz István és a legidősebb diák, a 90 éves Huszák Nándor.

Az ünnepi összeállításban felléptek az iskola volt diákjai: Zsoldos Ervin ének- és zenetanár, a Mécsvirág együttes tagja, Varga Tamás színművész, Pósa Ágnes klarinét-, Nagy Mélykúti Dániel harmonikaművész, a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület és a Midnight táncklub — soraikban a valamikori thurzósokkal — és jelenlegi tanulói: Juhász Vivien, Ajándi Szabolcs és Bálint Márk. Az iskola felsősökből álló énekkara Kállai Andrea vezetésével, László Árpád, Németh Eszter és Raffai Orsolya kíséretében a Thurzó-himnuszt énekelte, amelyet egykoron Rácz Szabó Toldi Annamária zenetanárnő írt a diákjaival. Nagy tapsot kapott a tanítók és az alsós diákok közös produkciója is Döme Mária vezetésével.

Megragadva a jelent és a múltra emlékezve a rendezvényen bemutatták a jubileum alkalmából megjelent centenáriumi évkönyvet, kiállítás keretében régi képek, könyvek, osztálynaplók és sok-sok fotó segítségével idézték meg az eltelt időszakot, valamint átadták az évforduló alkalmából meghirdetett pályázatok (Száz emlékem, ezeregy tervem és Száz év, száz könyv) díjait is.

„Az örökös vándorút véget soha nem ér,/ S ha nincsen gyökered, elvisz a szél.” (Bródy János)
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..