home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Ha egy közösség ismeri önmagát és az értékeit
Kónya-Kovács Otília
2015.01.28.
LXX. évf. 4. szám
Ha egy közösség ismeri önmagát és az értékeit

Megkezdődött a két hónapig tartó tordai rendezvénysorozat — Január 24-én a tordai művelődési otthon megtelt helybeliekkel, hazai és külföldi vendégekkel, akik azért gyűltek össze, hogy együtt indítsák útjára az immár 14. Tordai Művelődési Napokat.

Az épület előcsarnokában megnyitották a begaszentgyörgyi Közművelődési Intézmény harmadik művésztelepén készült munkákból válogatott tárlatot. Szarka Edit igazgatónő hangsúlyozta, mind népszerűbb a képzőművészeti tábor, mely nemcsak amatőröket, de akadémiai festőket is vonz, legutóbb huszonegy részvevője volt.

Az ünnepségen Csíkos Dániel tordai versmondó Kölcsey Ferenc Himnusz című költeményét tolmácsolta, majd Dobai János, a helyi közösség elnöke és Lázár Jenő, a begaszentgyörgyi község alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket, a rendezvénysorozatot pedig Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg, aki az eseményt a következőképpen méltatta:

— Ez a rendezvény arról tesz tanúbizonyságot, hogy egy közösség ismeri önmagát, értékeit, hagyományait, tudja, miként, hogyan tud megkapaszkodni ebben a földben. És ezt nemcsak úgy akarja megünnepelni, hogy egy este összehívja a falu népét, hanem heteken át próbál eseményeket, művelődési rendezvényeket, tudást átadó alkalmakat találni, hogy mindenki tudatában legyen annak: itt, ezen a tájon mit jelent magyarnak lenni. Nekünk pedig az a legfontosabb feladatunk, hogy ebben segítsük a tordaiakat, a magyarcsernyeieket, a nyugat-bácskaiakat, a dél-bánságiakat, mindazokat, akik kis közösségként, magyarként tudják, mi a tennivalójuk.

A Tordai Művelődési Napok megnyitóünnepségén a helybeli műkedvelőkön kívül felléptek a pacséri, a bácsfeketehegyi, a magyarittabéi, a szomszédos toráki, valamint a romániai, azaz újszentesi vendégek is.

A rendezvénysorozat az elkövetkező két hónapban gazdag programmal várja az érdeklődőket. A kínálatban január végén vadászbál szerepel, február 1-jén a nagybecskereki Madách Amatőr Színház társulatát látják vendégül Az úr vadászni jár című darabbal. Február 7-én tartják meg a bánsági (romániai, szerbiai és magyarországi) néptáncosok találkozóját és a Bánáti estet.

Néhány könyvbemutatót, valamint borásztalálkozót is terveznek. Március elején az Orgonavirág hagyományápoló csoport tagjai nagyméretű kézimunkákból rendeznek kiállítást. Az egyik hivatásos színházunk vendégszereplésére is számítanak, az amatőr színjátszók közül pedig a nagykikindaiak és a tóbaiak lépnek fel. Első ízben várják a magyarországi, bugaci műkedvelőket, illetve a testvértelepülések is már javában készülődnek a tordai bemutatkozásra. A felsoroltakon kívül a gazdák, termelők részére is szerveznek előadásokat, és sportrendezvényekben sem lesz hiány.

A Tordai Művelődési Napok március 21-én fejeződik be, mégpedig — a hagyományhoz hűen — Torontáltorda, Bihartorda és Aranyostorda közös estjével. Erre az alkalomra szeretettel várják a faluból elszármazottakat is.

Dobai János és Hajnal Jenő köszönti a közönséget

A tordai kisiskolások

A pacséri Liliom leánykórus

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..