home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Gyűrűhordozók, lovagok és Sancho
Szerda Zsófi
2015.11.07.
LXX. évf. 44. szám
Gyűrűhordozók, lovagok és Sancho

Spanyol gitár hangja és spanyol török kávé íze pezsdítette fel a zsűri tagjainak agyműködését, miközben a gyűrű idei tulajdonosáról elmélkedtek. Szavaik a flamenco ritmusára peregve vették sorra a tavalyi lovagi tornák hőseinek fántásztiko és márávilyoszo tetteit. Két kidőlt gitáros és nyolc liter spanyol török kávé után lassult a flamenco ritmusa, s az ítészek arcán megjelent a — csak szieszta idején látható — mindentudó mosoly. Már tudták a választ a kérdések kérdésére. A jelöltek közül a legkomplexebb, legsokszínűbb, legkifejezőbb és legenergikusabb lovagot díjazták. „And the Pataki-gyűrű goes to… (dobpergés) Mezei Zoltán!

Cervantes Don Quijote de la Mancha lovagjának szellemében tartották meg az idei Pataki-gálát a szabadkai Népszínházban. Megjelent Dulcinea, a Fehér Hold Lovag a Zentai Magyar Lovagi Várból, és itt voltak az idei év gyűrűhordozói tisztségére jelölt lovagok, azaz Donna Béres Márta és Don Mészáros Gábor a Kosztolányi Dezső Színházból, Donna Crnkovity Gabriella és Donna Krizsán Szilvia az Újvidéki Színházból, valamint Don Mezei Zoltán a szabadkai Népszínházból.

A Pataki-gyűrű díjat az előző évadban nyújtott legkiemelkedőbb színészi alakításért ítéli oda a zsűri, és a délvidéki magyar színjátszás napján adják át. A pecsétgyűrű mellé 1000 euró értékű pénzjutalom is jár. Október 29-e a délvidéki magyar színjátszás napja, hetven évvel ezelőtt, 1945-ben ezen a napon mutatták be Pataki Lászlónak, a szabadkai Népszínház alapító tagjának rendezésében Balázs Béla Boszorkánytáncát. Ez volt a színház első darabja.

A 10-es díjat az Újvidéki Színművészeti Akadémia hallgatói osztják ki minden évben, elismerésük jeléül. Ez nagyon fontos a színészek számára, hiszen az új generációtól származó elismerés igen sokat nyom a latban. A díj maga pedig jelképesen az akadémia 10-es számú termében található szőnyeg egy darabja. Az idén Mészáros Gábor, a Kosztolányi Dezső Színház színésze vihette haza, akit a Liliom és a Csend című előadásokban nyújtott alakításáért jelöltek.

A Pataki-gyűrűt a hagyományokhoz híven a tavalyi gyűrűhordozó, azaz Vicei Natália adta át Mezei Zoltánnak, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata művészének, aki a Bolondok tánca című előadásban a kormányzó szerepének megformálásával érdemelte ki a rangos elismerést.

Az idei jelölő Don Tolnai Szabolcs rendező volt, a nagy döntést pedig Donna Káich Katalin színháztörténész, Don László Sándor színész-rendező, az Újvidéki Művészeti Akadémia osztályvezető tanára, Donna Nataša Gvozdenović színházkritikus, Donna Szerda Zsófia újságíró, fotós, valamint egy összesített szavazattal az Újvidéki Művészeti Akadémia színészhallgatói hozták meg.

A díj átvételekor Mezei Zoltán elmondta, megfordult ugyan a fejében, hogy az idén esetleg ő kapja meg ezt a jeles elismerést, de végignézve a jelölteken arra gondolt, hogy közülük bárki megérdemelné, hiszen mindegyikük alakítása remek volt. Nagyon élvezte a kormányzó szerepét játszani, de a próbák során megküzdött a karakterrel. Elmondása szerint nagyon örül a díjnak, hiszen ez visszaigazolása annak, hogy színészként még nem rozsdásodott be teljesen, illetve az elismerés abban is megerősítette, hogy az ő helye a színpadon van.

Reméljük, a többi jelölt sem maradt bús képű, az őszi lovagi tornák máris elkezdődtek, lehet készülni az új kihívásokra. Kard ki kard!


Kattints az alábbi képre, és nézd meg a szerző adatlapját is:
Szerda Zsófi

De ne hagyd ki Zsófi honlapját se! >>> www.szerdazsofi.net

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..