home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Gyorshajtás, és akik túlélték
Gyurkovics Virág
2012.01.18.
LXVII. évf. 3. szám

Az irodalomé volt a főszerep a hétvégén Szabadkán, illetve Palicson, ahol a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) felolvasóestet, valamint szakmai tanácskozást tartott. Pénteken a Gyorshajtás elnevezésű bemutatkozó esten öt FISZ-tagot ismerhetett meg a Városi Könyvtár közönsége, és Berényi Emőke moderálásáv...

Az irodalomé volt a főszerep a hétvégén Szabadkán, illetve Palicson, ahol a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) felolvasóestet, valamint szakmai tanácskozást tartott.
Pénteken a Gyorshajtás elnevezésű bemutatkozó esten öt FISZ-tagot ismerhetett meg a Városi Könyvtár közönsége, és Berényi Emőke moderálásával sebességkorlátozás nélkül száguldozhatott a szövegeik között. Erdélyből a Pefőfi-díjas Farkas Wellmann Éva, Debrecenből két író, a Juhász Géza-díjas Korpa Tamás és Lapis József érkezett a rendezvényre. A Vajdaságnak két fellépője volt. A Sinkó-díjas Bencsik Orsolya a most készülő, 2012-ben kiadásra kerülő kötetéből adott ízelítőt, a Kilátó-díjas Csík Mónika pedig nemrég megjelent Instant című könyvének néhány rövid prózáját olvasta fel.
A FISZ hagyományos, negyedik alkalommal megrendezésre került Kosztolányi- és Csáth-szimpóziumának szombat délelőtt a Palicsi Könyvtár adott otthont. A túlélők című tanácskozás témája a Kosztolányi- és Csáth-opus szépirodalmi továbbélése és az általuk teremtett hagyomány kortárs átírása volt.
A tanácskozást Tolnai Ottó nyitotta meg Esterházy Péter tiszteletére írt versével. A szimpóziumon Mikola Gyöngyi irodalomtörténész a vajdasági, Lapis József egyetemi tanár pedig a magyarországi továbbélésről beszélt. Előadásaikat követően a FISZ tagjai: Virág Zoltán, Korpa Tamás, Berényi Emőke, Bednanics Gábor és Bengi László is kifejtették véleményüket a témával kapcsolatban.
Mikola Gyöngyi rámutatott arra, hogy a vajdasági irodalomban a kezdetektől fogva érezhető a két szabadkai író hatása. Kosztolányi és Csáth aktuális a kortárs irodalomban. A vajdasági szerzőknél érzelmi és egzisztenciális viszonyulás tapasztalható, a magyarországi írók érdeklődése pedig inkább intellektuális jellegű.
A Fiatal Írók Szövetsége 1998 óta tevékenykedik azon, hogy a határon át is támogassa a 35 évnél fiatalabb magyar írótehetségeket. A FISZ hagyományos szimpóziuma a fontos szakmai kérdések megválaszolásának helyszíne, melyet az írók együttgondolkodására alapoznak.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..