home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Gyilkos gombafelhő
Talpai Lóránt
2014.08.13.
LXIX. évf. 33. szám
Gyilkos gombafelhő

Harc a nukleáris fegyverek ellen — Ostromgyűrű Donyeck körül — Mélyponton az amerikai kormány népszerűsége — Az ENSZ-főtitkár kemény kritikája — Ebolajárvány — legmagasabb szintű a készültség — Épül az új Szuezi-csatorna — A leggazdagabb amerikaiak térképe

Harc a nukleáris fegyverek ellen

A napokban, pontosabban augusztus 6-án tartották meg a nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapját. Az emléknap időpontja a hirosimai tragédiával van összefüggésben. Pontosan hatvankilenc évvel ezelőtt, vagyis 1945-ben dobta le az első atombombát Hirosimára az Enola Gay nevű B-29-es amerikai bombázó. Ezt Harry Truman egykori amerikai elnök rendelte el. Hirosimára egy Little Boy, majd ezután Nagaszakira egy Fat Man típusú atombombát dobtak le. A támadások utáni hónapokban Hirosimában 90 000-166 000, Nagaszakiban 60 000-80 000 ember hunyt el. Az ezt követő időszakban pedig számtalan ember halt meg sugárzás következtében, az égési és az egyéb sérülésekbe, vagy a sugárzás következtében kialakult más betegségekbe. „Amikor a bomba felrobbant, láttuk, ahogyan az egész város eltűnik a füstben. Csak egy kérdést tudtam feljegyezni a repülési naplóba: úristen, mit tettünk?” — írta a repülő kapitánya.

Ostromgyűrű Donyeck körül

Az ukrán haderő kulcsfontosságú települést vett körbe Kelet-Ukrajnában, ezáltal bezáródott az ostromgyűrű a régió legnagyobb városa, az oroszbarát felkelők ellenőrzése alatt álló Donyeck körül. A Krasznij Lucs nevű helység Donyeck és a régió másik nagyvárosa, Luhanszk között található, a térség két jelentősebb főútvonalának egyike mentén. Mindeközben Moszkva felszólítására egy orosz katonai járművekből álló konvoj érkezett az ukrán határ közvetlen közelébe, mégpedig egy, a Vöröskereszttel való állítólagos megállapodás alapján. Ezért Petro Porosenko ukrán elnök figyelmeztette a nemzetközi közvéleményt, hogy egy állítólagos békefenntartókból álló „humanitárius konvoj” akar behatolni Ukrajnába, mégpedig abból a célból, hogy széles körű konfliktust provokáljon.

Mélyponton az amerikai kormány népszerűsége

A legújabb felmérések szerint jelenleg az amerikai lakosság csupán tizenhárom százaléka szavaz bizalmat az amerikai kormánynak. Azaz alig több mint tíz százalék hisz az ország vezetőségében, az emberek kétharmada úgy vélekedik, hogy a kormányban a legtöbb esetben nem lehet megbízni, minden tízedik válaszadó szerint pedig egyáltalán nem. A Michigani Egyetem által készítette kutatás szerint az amerikaiaknak a nagyvállalatokba vetett bizodalma sem sokkal erősebb a kormányba vetett bizalmuknál. Mindössze tizenhét százalék hiszi azt, hogy mindig — vagy a legtöbbször — meg lehet bízni bennük.

Az ENSZ-főtitkár kemény kritikája

Pan Gimun ENSZ-főtitkár a földkerekség szégyenének nevezte az elmúlt hetek Gázai övezetben folyó eseményeit. Egyszersmind követelte, hogy a szembenálló felek vessenek véget az értelmetlen szenvedésnek. New Yorkban az ENSZ-közgyűlésén kijelentette: megérti, hogy Izraelnek joga van az önvédelemre a Hamász radikális palesztin szervezet rakétáival szemben, de „a Gázai övezet lakosaira szabadított borzalom súlyos kérdéseket vet fel a nemzetközi jog szempontjából, mely előírja az arányosságot, valamint a megkülönböztetést a civil lakosság és a harcoló felek között”. Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa csatlakozott Pan Gimun álláspontjához. Szerinte bármilyen támadás, mely civilek, lakóházak, iskolák vagy kórházak ellen irányul, egyenlő a háborús bűnökkel.

Ebolajárvány — legmagasabb szintű a készültség

Az Egyesült Államok elnöke a legmagasabb szintű készültséget rendelte el az ebolajárvány miatt. Mindeközben Európába, pontosabban Spanyolországba megérkezett az első fertőzött beteg. Miguel Pajares Martínt a spanyol fővároshoz közeli Torrejón de Ardoz katonai repülőteréről a madridi III. Károly Kórház fertőzőosztályára vitték. Afrikán kívül eddig csak az Egyesült Államokba szállítottak ebolás betegeket. Az USA egyébként legutóbb 2009-ben, a H1N1-influenzajárvány idején rendelt el a jelenlegihez hasonló készültséget. Barack Obama elnök a járvány kapcsán arról beszélt, hogy a minden kétséget kizáró tudományos bizonyítottság híján korai volna még engedélyezni annak az ígéretes, ZMapp elnevezésű ebolagyógyszernek az alkalmazását, amely a jelentések szerint javított két, vírussal megfertőződött amerikai segélymunkás állapotán.

Épül az új Szuezi-csatorna

Egyiptom mintegy 4 milliárd dolláros beruházásból fogja megépíteni, illetve felújítani az 1869-ben elkészült Szuezi-csatornát. A tervek szerint a munkálatok során 35 kilométer hosszú új medret ásnak majd a 163 kilométeres régi vízi út mellé. Ezenkívül a munkások a Vörös- és a Földközi-tenger közötti útvonalat 35 kilométer hosszan fogják kiszélesíteni és mélyíteni. A bővítéssel az átkelési idő 11 óráról mindössze 3 órára csökkenne. A további tervek szerint több új kikötő is épül, valamint a régi csatorna mentén nemzetközi ipari és logisztikai központot is létrehoznának. A Szuezi-csatorna egyébként Egyiptomnak évente mintegy 5 milliárd dollár bevételt hoz, melyre az országnak nagy szüksége van, mivel a 2011. évi felkelés után kialakult bizonytalan politikai helyzet miatt visszaesett a turizmus, és lassult a külföldi tőke beáramlása.

A leggazdagabb amerikaiak térképe

Nemrég látott napvilágot egy rendkívül érdekes interaktív térkép, melyen megtekinthető, hogy kik a leggazdagabb személyek Amerika államaiban. A térképet a Movoto ingatlanközvetítő cég készítette, és az ötven amerikai állam leggazdagabb személyének neve és vagyonának nagysága szerepel rajta. A legtöbb pénze természetesen Bill Gatesnek van, aki 80 milliárd dollárjával nemcsak az Egyesült Államok, hanem az egész világ leggazdagabb embere. A „legszegényebb” gazdag embere pedig Alaszkának van Robert Gilliam személyében, akinek körülbelül 700 millió dolláros a vagyona. Aki kíváncsi a lista további szereplőire, annak érdemes felkeresnie a www.movoto.com oldalt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..