home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Gyermekvásár
Martinek Imre
2007.10.17.
LXII. évf. 42. szám
Gyermekvásár

Vegyél belőle, én gyúrtam ezeket a csokigombócokat!,,Az oktatás arra hivatott, hogy fejlessze a gyermek személyiségét, kibontakoztassa annak képességeit, felkészítse őket az aktív közösségi életre és megtanítsa nekik, nemcsak a saját kultúránk iránt kell tisztelettel viseltetni, de más népek...

Vegyél belőle, én gyúrtam ezeket a csokigombócokat!

,,Az oktatás arra hivatott, hogy fejlessze a gyermek személyiségét, kibontakoztassa annak képességeit, felkészítse őket az aktív közösségi életre és megtanítsa nekik, nemcsak a saját kultúránk iránt kell tisztelettel viseltetni, de más népek és népcsoportok kultúrája iránt is.” Huszonkilencedik pontja ez a gyermekek jogait taglaló, harminckilenc tételben megfogalmazott konvenciónak. De lehetne bármelyik, hiszen életre keltésük feladatával gyakran CSAK a ,,terepmunkások”, maguk a pedagógusok vannak megterhelve. Igaz, hogy A szülő öröme a boldog gyermek címmel az idei, sorrendben hetedik Apáczai Nyári Akadémia keretében e témakörben gazdag előadások hangzottak el Újvidéken, továbbá játékkal és ötletekkel tarisznyázták fel az ötnapos szeminárium résztvevőit, mégis sokunkban megragadt az az aranyköpés is, hogy akiket az istenek nem kegyelnek, abból pedagógust hagynak válni. Gyermekhét volt, egyébként talán fel sem merült volna részleteiben ez a téma. Ellenben nem sajnálta aranyló sugarait az októberi ősz: lehetett aszfaltra rajzolni, mezei futóbajnokságot rendezni a Vásártéren. Iskolánkban, a torontálvásárhelyi Moša Pijade Elemi Iskolában régi bevált szokás szerint két tanítási óra erejéig a felsős diákok vették át tanáraik szerepét, az alsósok pedig őszi terménybemutató-kiállítást hoztak össze az aulában, illetve egy író-olvasó találkozót Miroslav Kokošar irodalmárral a könyvtárban. Jobban belegondolva akár egy gyermekhetilapot is meg lehetett volna ez alkalomból hívni? Cogito, ergo...
Summa summárum, a legnagyobb népszerűségnek mégis a gyermekvásár örvendett. Kicsik és nagyok zsibongtak az iskolaudvarban, csattogtak a tenyerek hosszabb-rövidebb alkudozások után, ami egyaránt vonatkozott süteményre, kisautóra, plüssmacira vagy befőttesüvegben úszkáló aranyhalacskára. Nekem csak egy csíkos pizsamás, rózsaszín Malackára tellett a bugyellárisból, ugyanis a fizetést majd a gyermekhét után folyósítják. Most egyelőre másvalaminek kellett (és tudott is!) elégedett mosolyt varázsolnia az orcánkra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..